Ali Yiğit

Yüzakı, Altınkaşık, Altın Kayısı Bulvarı

Ali Yiğit

‘’El elin yitiğini türkü söyleyerek arar..”

Atalarımız her sözü bir yaşanmışlığın ardından söylemiştir ve günümüze kadar gelmiştir..

Yaşanmışlığı, hikayesi   hatırası olan kültürel doku korundukça nesilden nesile ulaşır..

Malum şehrimizde değişen sokak isimleri için çok konuşuldu yazıldı çizildi.. Değişen bir şeyin olmadığını hep birlikte gördük.. Çünkü isim koyan kişi veya kişiler kendi mahallesinin dışındaki bir mahalleye el’dir..

O yüzden dedik ya el elin yitiğini türkü söyleyerek arar..

O mahalledeki yaşanmışlığı, o mahalledeki sokağın hatırasını nereden bilecek..

YÜZAKI oldu Altın kayısı Bulvarı..

Her iki isimde mahallemize yabancı..

YÜZAKI Bulvarı ismi konulurken de Altın kayısı konulurken de sorulmadı mahalle halkına..

Begim biz ne biliriz böyükler bilir misali..

ALTINKAYISI Bulvarına nasıl geldik yaşanan süreci anlatırsak konu daha iyi anlaşılır sanırım..

Tarih 14 Ocak 2019 Malatya Büyükşehir Bld. Bşk adayı Selahattin GÜRKAN Tecde Kalkınma Derneğine ziyarete geldi.. Dernekte sohbet esnasında bazı Tecde’li vatandaşlar başkanım Yüzakı ismini TECDE Bulvarı koyalım dediler..

Tarih 03 Nisan 2019 Malatya Büyükşehir Belediyesi özel kalemden aradılar. Muhtarım Başkanımız Selahattin bey sizinle görüşecek..

Buyurun başkanım öncelikle hayırlı olsun dileklerimi iletirim..

Muhtarım Yüzakı isminin değiştirilmesi için belediyeye hemen bir dilekçe ver birkaç tanede alternatif isimler getir..

04 Nisan 2019 belediyeye dilekçemizi sunduk Öncelik Tecde bulvarı uygun görülmez ise ALTINKAŞIK olsun..

26  Mayıs 2019 özel kalem muhtarım başkanımız sizinle görüşecek..

Muhtar mahalle halkıyla mutabık kaldığınız isim var mı?

Var başkanım..Tecde Bulvarı başka ALTINKAŞIK 

Başkan: neden ALTINKAŞIK ? hikayesini yaz gönder..

ALTINKAŞIK: Yüzakı bulvarının başlangıcından yaklaşık  300-400 metre aşağısından başlayıp sağlı sollu 700-800 dönümü kapsayan bağlık ve bahçelik bir alan.. Bölgenin o kadar verimli toprakları varmış ki; bu yıl karpuz ektiğinizde dökülen karpuz çekirdeklerinden ikinci tekrar bostan olurmuş. Hakeza buğday ektiğinizde kat kat verimi olur, meyve ağaçları zümrüt ve gümrah meyveleri de çok olurmuş.. Hatta Tecde Mahallesinden başka bir mahalleye kız istemeye gittiklerinde ALTINKAŞIK’ta yeriniz var mı diye sorulurmuş.. Yani ALTINKAŞIK’ta yeri olma zenginlik alametinden sayılırmış.. Ve o bölgede irili  ufaklı pınarlar varmış.. En meşhuru ise ALTINKAŞIK’mış. Suyu hem bol hem de çok soğukmuş.. Bir çok insan desti desti su götürürmüş bu pınardan.. En yaşlılarımıza sorduk ne zamandan beri ALTINKAŞIK deniyor.. Dedelerimizden Babalarımızdan duyduk duyalı buraya ALTINKAŞIK denir.. Bilinen tarihi 300-400 yıllık gerisini bilemiyoruz..

Tecde’de doğup büyüyen kime sorsanız ALTINKAŞIK nerede diye şimdiki ALTIN KAYISI eski Yüzakı’nı  gösterecektir..

Yani siz ismi değiştirseniz de milletin hafızasını silemezsiniz? Sadece körelmesi için gizleyebilirsiniz..

ALTINKAŞIK hikayesi böyle..

Ramazan Bayramının birinci günü bayramlaşma programındayız..

Selahattin Başkanımızla karşılaştık.

Muhtarım  ALTINKAŞIK ismini koyalım hatta oraya bir de çeşme yapalım dedi..

Çok sevindik.. Mahalle eşrafıyla paylaştık mutluluğumuzu..

11 Haziran 2019 günlerden Salı 12 Haziran Belediye Meclis toplantısı yapılacağı günün bir gün öncesi.. Konunun daha iyi anlaşılması ve mahallemizin bir hafızasının korunmasının elzem olduğunu Selahattin Başkana ve meclis üyelerine sunulmak üzere ALTINKAŞIK hikayesinin yazılı olduğu bir dilekçe tekrar sundum..

11 Haziran Salı günü öğlen sonrası saat 14:10 civarıydı.. Malatya Büyükşehir Belediyesi sanırım İmar Komisyonundan bir üye muhtarım ALTINKAŞIK ismi İmar komisyonunda görüşüldü. ALTINKAŞIK anlamını ve hikayesini Atilla KANTARCI beyefendiye’de sorduk çok güzel olur. Mahallelerin  hafızası sayılacak sokak  isimlerini korumamız gerekir. Çok güzel düşünülmüş dedi.  Başkanımız Selahattin GÜRKAN’a da iletildi ve imar komisyonundan geçti hayırlı olsun dendi.. Yarın da Meclis’te oylanacak oylama sonrası karar çıkacak.

Başkanımızın mahalle kültürlerinin korunmasına yönelik yaptığı çalışmalara yakinen şahit olduğum için ismin geçeceğinden hiç şüphem olmamıştı..

Bizde müjdeli haberi halkımızla paylaştık.. Çocuklar kadar mutlu olmuştuk..

12 Haziran Çarşamba saat 14.00  Malatya Büyükşehir Meclisinden çıkacak kararı bekliyorum.. Bu gün bizim için önemli bir gündü.. Haber ajanslarına bakıyorum takip ediyorum hala bir açıklama yok.. Saat 17.:00 Belediye Meclis üyesi bir dostu arıyorum.. ALTINKAŞIK ismi meclisten geçti mi?

Muhtarım Yüzakı ismi değişti ama ALTINKAYISI olarak geçti.. Buz gibi oluyorum.. Sebebini soruyorum tek kelime Altın’ı kalsın Kaşık yerine Kayısı olsun dediler.. Beynimde fırtınalar uçuyor.. Hani ALTIN kelimesi ilk defa bulunmuş. Şimdiye kadar Malatya’da ALTINKAYISI ismi verilecek bir cadde bir bulvar bulunamamış.. Hani mecliste bulunma imkanı size sunulmadığı için mahallenize konulan isim hakkında itiraz edip gerekçelerinizi anlatamıyorsunuz.. Bizim seçtiklerimiz bizim adımıza bizden alınan önerileri dikkate alma gereği duyulmuyor.. Sizin itiraz hakkınız dahi bulunmuyor? Adını ne koyarsanız koyun.. Biraz fevri davranıyorum.. Çünkü kendi mahallesinde bir sokağa bir caddeye bir bulvara isim koyma hakkı dahi tanınmıyor. Bu bir Kültür dokuyu  yok etme emperyalizmidir.. Evet konulan isim dilimize, şehrimize, insanımıza yabancı bir isim değildir.. Ama taş yerinde ağırdır.. Milletin fikir ve önerisi göz ardı edilmemeliydi.

Sanıkların İdamına Şahitlerin bilahare dinlenmesi misali.. İsim verildikten sonra yapacağınız bir şey kalmıyor..

Şimdi asıl soru şu:  Yüzakı isminin değiştirilmesi Tecde halkının talebi idiyse, neden halkın talebi olan ALTINKAŞIK ismi konulmadı..

TECDE BULVARI veya ALTINKAŞIK Bulvarı ismi konulmayacaktı ise Yüzakı ismi neden değiştirildi?

Saygıdeğer  Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti üyeleri grup kararı alarak oylama yapılmış..

Oylamada bir elinizi havaya kaldırırken diğer elinizi de vicdanınıza koyar Tecde halkının iradesine saygı duyar ve bir müjde verirdiniz..

Bu talep sadece Muhtarın talebi değil.. Bu talep hatırası, yaşanmışlıkları, anıları olan Tecde mahalle halkının talebiydi..

ALTINKAŞIK ismini koysaydınız. Yaşlıların hatıraları, anıları yaşatılacak  ve genç nesil ALTINKAŞIK’ın hikayesini dinleyecekti..
 

Yazarın Diğer Yazıları