Ali Yiğit

YENİ KİMLİK KARTI ve BİLİNMEYENLER

Ali Yiğit

Bilindiği gibi önceki yıllarda ​nüfus cüzdanını değiştirmek isteyen kişi önce muhtardan Nüfus Cüzdanı Değiştirme Talep Formu alarak bu formla birlikte nüfus müdürlüğüne gidiyordu. Bu düzenleme 2017 yılında kalktı.

Yeni kanun ile kimlik kartını kaybeden vatandaşlar nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur kimlik kartı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı ve 1 adet biyometrik fotoğraf ile başvuru yapılabiliyor. Bu belgelerden herhangi biri olmayan vatandaşların emniyet ve jandarmadan yapılacak tahkikattan sonrası kimlik kartı başvuruları alınabilecek.

18 yaşın altında olanların nüfus cüzdanlarını velileri alabilir..18 yaşından büyükler için nüfus cüzdanı sadece kişinin kendisine verilmekte ancak vasi olanlar alabilir.  Yatalak hasta olanlar nüfus müdürlüğüne gidemeyecek kadar yaşlı olanlar için vekalet alınmak sureti ile nüfus cüzdanı verilir. Bu konuda nüfus müdürlüğünde birçok tartışmaya şahit olmuşluğum vardır. Yakını dahi olsa bir başkasının kimliği vekalet ve vasi kararı olmadan verilemez..

İkinci bir husus ise  2019 yılında yeni kimlik kartlarına aşırı zam yapılacağı ve 2019 yılında eski kimlik kartlarının geçersiz olacağı iddiaları..

Bu konuda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü konu hakkında şu açıklamayı yaptı.

NVİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ​son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2019 yılında T.C. kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanlarının 2019 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde haberlerin yer aldığı belirtildi.

Söz konusu haberlerin "asılsız" olduğu vurgulanan açıklamada, T.C. kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2019 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olduğu ve sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği kaydedilerek vatandaşların söz konusu haberlere itibar etmemesi istenildi.

Gerek Battalgazi gerekse Yeşilyurt ilçelerinde oturan vatandaşlarımız 2018 yılı için 18.5 TL olan yeni kimlik kartı bedelini herhangi bir banka şubesi veya Maliye ve PTT şubelerine yatırarak ellerindeki dekont ile 199’dan randevu alarak ilçe nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik için müracaatta bulunacaklar.

Yeni kimlik kartı almak isteyen vatandaşlarımız ilçe nüfus müdürlüğüne giderken biometrik resim yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Nüfus müdürlüğüne müracaatın ardından geçici nüfus kimlik belgesi veriliyor.. Kimlik kartı ise azami 10 gün içerisinde adrese teslim ediliyor.

Ayrıca Yeşilyurt İlçe Nüfus Müdürlüğü yetkililerinden aldığım bilgi ile 2018 yılında 18,5 TL olan yeni kimlik kartı yenileme fiyatlarının 2019 yılında azami 2 veya 3 TL zamlanacağı yani 21-22 TL civarında olacağı yönünde.

Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe Nüfus Müdürlükleri halen Cezmi Kartay Caddesinde hizmet vermekte olup, takriben 2-3 ay içerisinde MATİM iş Merkezi altına taşınacaktır..

Yazarın Diğer Yazıları