Ali Yiğit

Teze Camii'me Dokunma..

Ali Yiğit

Öncelikle Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle tebrik eder, birlik ve beraberliğin pekiştiği bayram havasının hayatımız boyunca devam etmesini temenni ederim..

24 Ocak 2020 de yaşanan deprem nedeniyle  şehrimizin merkezinde tarihi kültür mirasımız olan Teze Camii'mizin  ana kubbesinde ağır hasar meydana geldiğinden  ibadete kapatıldı.

Yaklaşık 2,5 yıldır restorasyon çalışması devam ediyor..

Bu Ramazan ayında kısmen ibadete açıldı..

Tarihi kültür miraslarımızın restorasyon çalışmalarındaki ana gaye  herhangi bir değişiklik yapılmadan aslına uygun olarak korunması ve gelecek nesillere miras bırakılmasıdır..

Camii'nin restorasyon çalışmaları  Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı  Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor..

Buraya bir nokta koyup  2000'li yıllara gitmek istiyorum.

Çok değil 20 yıl öncesini hatırlıyoruz Yeni Camii'nin kıble tarafı yani Soykan Parkı'nın bulunduğu yerden bahsediyorum

Burası çay bahçesi olarak kullanılıyordu.

Yüksek ağaçlar ve brandalarla çevriliydi..Camii'nin hemen kıble duvarına yakın küçük tuhafiye dükkanları vardı.

Yani Şehrimizin simgesi olan Hacı Yusuf Taş halk dilinde (yeni veya teze cami) neredeyse görünmüyordu. Buranın bir meydan yapılması çay bahçesinin ve dükkanların kaldırılması hep gündemdeydi. Dönemin Malatya Belediye Başkanı M. Yaşar Çerçi gerek esnaflarla gerekse çay bahçesi işletmecisi ile her ne kadar görüşmeler yapılsa da sonuç alınamadı..

Ancak konu gündemdeki yerini koruyordu..

2004 yılında seçilen Malatya Belediye Başkanı Cemal AKIN konu üzerinde gerekli hassasiyet göstererek çay bahçesinin işletmecisi ve bulunan dükkan sahipleriyle yapılan istişare sonucu alan tamamen boşaltıldı.. 

Yapılan düzenlemeyle birlikte Yeni Camii'nin muhteşem görüntüsü ortaya çıktı..

Özellikle gece ışıklandırılmasıyla  büyüleyici bir görüntüye kavuştu..

Buradan dönemin belediye başkanları M. Yaşar Çerçi ve Cemal Akın'a göstermiş oldukları hassasiyete teşekkür ederim..

Ancak ara ara Yeni Camiinin görüntüsüne gölge düşürecek çadırlar, konteynırlar kurulsa da verilen tepkiler sonucu kısa sürede kaldırıldı..

Şehrimizin ana merkezinde tarihi kültür mirasımız olan Yeni Camii'mizin ışıkları Ramazan ayında kısmen açıldı kısmen açıldı diyorum çünkü avlu kısmında çalışmalar devam ediyor..

Camii bir bütün olarak düşündüğümüzde avlu kısmında da herhangi bir değişikliğin yapılmaması aslına uygun olarak restorasyonunun yapılması gereklidir..

Ancak avlu kısmında  özelliği kaybedecek aslını yok eden değişiklikler yapılıyor..

Camii giriş merdiveninin hemen sağında ve solunda onlarca çeşme sizi karşılar ve yüzünüz kıbleye dönük bir şekilde abdest alırdınız..

Şimdi o çeşmelerin yeri değişmiş.. Camii avlusunun sonuna yani Mısır Çarşısına doğru kaydırılmış..

Sadece bununla kalınmamış.. Çeşmelerin sabitleneceği kare şeklinde  bir metre yüksekliğinde kare kare profillerden ucubeler yerleştirilmiş avlu ön  kısmının tamamına..

İddialara göre  yapılan bu ucubelere de reklam panoları konulacakmış..

Yani Mısır çarşısı tarafından bakıldığında ilk önce reklamları izleyeceksiniz..

Yazar Timur İnce kardeşimizin dediği gibi artık ne reklamı olursa olsun asılacak..

Daha bitmedi  işin   birde şemsiye kısmı var.. Konuşulanlara göre caminin avlusuna  şemsiyeler yerleştirilecekmiş..

Hani şimdiye kadar kimse akıl etmemiş te şimdi akıl ediliyormuş gibi..

İyi de Sultan Ahmet Camii'nde, Süleymaniye'de Eyüp Sultan Camii avlusunda caminin görüntüsünü engelleyecek şemsiye gören var mı?

Merhum Mehmet Akif'in dediği gibi..

'' Gel yıkalım şu Süleymaniye'yi desem iki kazma kürek, iki ırgat yeter.

Hadi gel geri yapalım desen bir Sinan gerek bir de Süleyman''..
Süleymanları geri getiremeyeceğimiz muhakkak.. Bari bıraktıkları eserleri aslına uygun koruyalım..

Camii'nin etrafını açmak için o kadar  emek verirsiniz güzel bir görüntü ortaya çıkar, sonra birileri  camii'nin etrafını kapatmak için trilyonlarca para harcar..

Allah'ım aklımıza mukayyet ol demekten başka bir şey gelmiyor aklıma..

İhale keşif bedeli  9 milyon 250 bin Türk Lirasıydı ilk açıklanan ancak daha sonra ek ilavelerle kaça mal oldu bilinmiyor..

15 Milyon yani eski parayla 15 trilyon olduğu konuşuluyor kesin bilgimiz olmadığı için bir şey diyemiyorum..

Trilyonlarca para harcayarak şehrin hafızası olan  bir kültür mirasını koruyamamak ne acı bir durum..

Para ile şehir hafızası yok edilir diye başlık kullansak yerinde bir tespit olur sanırım..

Bir önceki  Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan Bey’in  zamanında caminin restorasyonu hakkında ara ara basına açıklamalar düşer veya basın davet edilerek bilgilendirme yapılırdı.. Kenan Doğan'ın alınmasından sonra camiinin restorasyonu kapalı kutuya döndü herhangi bir açıklama yapılmıyor..

Bizde Malatyalı bürokratların kalma süreleri fazla olmuyor bu da  kanayan başka bir yaramız o da ayrı bir konu ya..

Şunu da merak etmiyor değilim..

Ara ara şehrimizin milletvekilleri Yeni Camii'nde  restorasyon çalışmaları sırasında ziyaretler gerçekleştirdiler..

Son olarak  08 Nisan 2022 tarihinde AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Sayın Öznur Çalık Yeni Camii'ne bir ziyaret gerçekleştirmiş ziyaretini sosyal  medya hesabından şu şekilde paylaşmıştı.

Malatya'mızın siluetini süsleyen Yeni Camimizdeki  yapılan kapsamlı restorasyon çalışmaları tamamlandı ve ibadete açıldı.

Bir büyük hasret son buldu..

Yeni Camii'indeki son değişiklikler hakkında sayın vekilimiz bilgilendirildi mi bilemiyorum?

Bilgilendirildi ise konu hakkındaki düşünceleri nelerdir?

Konuyu yakından gündeme getiren Kültür Yaşam Dernek Başkanı Sayın Atilla KANTARCI bazı girişimlerde bulundu / bulunmaya devam ediyor..

Şehrin yaşayanları olarak şehrimizin hafızası niteliğindeki  kültür mirasımız olan  Yeni Camii'ndeki değişiklikleri asla kabul etmediğimizi konuyu gündemde tutmak ve aslına dönüştürülmesi için STK ve vatandaşlarımızın tepki koyması temennimizdir..

Son nokta olarak ''Şehri birlikte yönetiyoruz'' söyleminin slogandan öteye  geçmediğini  Yeni Camii restorasyonunda gördük..

Yorumlar 3
Koko Star 05 Mayıs 2022 13:49

"boş haber" diyene derim ki; hiçbir mabed, bir bariyer firmasının kasasına göre ihya ve inşa edilemez. hele Malatya gibi "sanat, tarih" hassasiyeti olan bir şehirde asla...

Malatyalı Hüseyin 05 Mayıs 2022 12:26

benim anlayamadığım Cami nin etrafı açık olunca ne farkediyor? Bunca masraf neden yapılıyor? Sade bir mescit yeterli değil mi?

İsmail 05 Mayıs 2022 00:27

Bu haberi bu kadar abartanlar birşey bilmiyor hiç kusura bakmasınlar bu haber boş bir haber Emeği geçenlerden Allah razı olsun ha Malatya'daki haber yok boş haber yapayım demiş veya bir deli kuyuya bir taş atar kırk akıllı çıkaramaz işte haberde buna benziyor adamlar abdest alma yerini değiştirmiş o kadar bayana güzel oluyor çok iyi düşünmüşler Allah razı olsun

Yazarın Diğer Yazıları