Ali Yiğit

SEÇİM AREFESİ

Ali Yiğit

31 Mart yerel seçimleri arefesindeyiz..

Bir çok ilde belediye başkan adayları netleşti..

İlçe bazında aday heyecanı devam ediyor..

Şehrimizde ilçe belediye başkan adayları henüz açıklanmadı..

Açıklanmamasının en büyük etkeni sanırım Cumhur ittifakı için yapılan görüşmeler..

MHP Malatya'da büyükşehir adayı göstermeyecek..

Bir kaç gün önce bir sohbet esnasında MHP Malatya Milletvekili sayın Fendoğlu'na MHP Malatya'da büyükşehir için aday gösterecek mi diye sorduğum da bizim adayımız Selahattin GÜRKAN cevabını almıştım. Hal böyle olunca cumhur ittifakı için MHP ve AK Parti arasında ilçe bazında görüşmelerin olduğunu söyleyebiliriz.

Cuma günü görüşmelerin devam edeceğini bir netice alınacağını söylemişti sayın Fendoğlu..

MHP muhtemelen iki büyük ilçeden birinde ısrar ediyor iddiaları var..

Sadece büyük ilçelerde mi olur diğer ilçelerden hangisi cumhur ittifakı olur bu hafta içinde netlik kazanacaktır.

OY DEVŞİRME..

Malum her seçim döneminde olduğu bu seçim döneminde de oy taşımalar yine devam ediyor. Özellikle muhtar seçimleri için oy taşıma rağbette. Yani seçim yaklaşınca adaylar başka şehirlerde yaşayan akrabalarının ikametgah kayıtlarını geçici olarak kendi bölgesine aldırıyor ve kendisi için oy kullanmasını sağlıyor ve bazen sırf bu oylar yüzünden seçimi kazanıyor. Aslında buda bir hiledir. O yerin idarecisini orada daimi ikamet eden dolayısıyla idareciyle her zaman muhatap olacak olan ve icraatlarından direk etkilenecek olan kişiler seçmelidir.

Oy zamanı oyunu alıp başka bir mahallede kullanacaksın seçimden sonra tekrar oturduğun mahalleye alacaksın.. Olacak iş mi bu?

Hizmet için muhtarın yakasına yapışacaksın sonra oy zamanı başka yere gidip oy kullanacaksın..

Buradan gerek mevcut muhtarlara gerekse muhtar adayı olanlara sesleniyorum.. Bu davranış etik olmamakla birlikte büyük bir hiledir.. Hem ikamet ettiğin mahalleye hem de sadece seçim zamanı oy vermek üzere oyunu aldırdığın mahalleye hıyanettir.

Geçenlerde Valimiz sayın Aydın BARUŞ ile yapılan muhtarlar toplantısında vali bey özellikle oy devşirme konusuna vurgu yaptı.. Her muhtar bileğinin hakkıyla seçimi kazanmalı.. Hile ile kazanılan seçimden hayır çıkmaz.. Diyelim o mahalle halkı muhtarının çalışkanlığını görmüş ve tekrar muhtarını seçmek istiyor. Ama diğer bir muhtar adayı nüfuzunu kullanarak o mahalleye oy devşirme sonucu seçimi kazanırsa bunun vebalinin olduğunu da hatırlatmak isterim..

Her şeyden önce bu bir hizmet yarışıdır ve kanuni gerekliliklere haiz herkesin aday olma hakkı vardır. Seçimleri değişik menfaatlere ulaşmak için bir araç gibi görmemek, bir kabile savaşı yada gurur meselesi haline getirip ‘'çamur olsun bizden olsun'' taassubuna indirgememek çok önemlidir. Yoksa inatlaşmalar, kavgalar başlıyor ve tamiri imkansız kırgınlıklar, küslükler oluyor. Diğer yandan liyakatli olan değil akrabası çok olan iş başına geliyor ve tabi kavgayla geldiği için seçimden sonra bölünmeler oluyor, köylü artık bırakın bir araya gelip ortak bir iş yapmayı birbiriyle selamı sabahı dahi kesiyor. Ee bir taraf çetin bir savaşın muzafferi diğer taraf ise kaybeden psikolojisini yaşıyor..

Kalın sağlıcakla...

Yazarın Diğer Yazıları