Ali Yiğit

MUHTARLIK SEÇİMLERİ

Ali Yiğit

31 Mart  2019 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde muhtarlık seçimleri de olacak..

Son dönemde muhtarlığı cazip hale getiren gerek özlük haklarındaki değişiklikler gerekse maaş artışıyla  birlikte muhtarlık adaylıklarında patlama yaşanıyor dersek deyim yerinde olur sanırım..

10-15  muhtar adayı olan mahalleler var..

25 yaşından gün almış her Türk vatandaşı 6 ay  mahallesinde ikamet etmiş olan ve suç kızartıcı suçtan sabıka kaydı bulunmayan her kişi muhtar adayı olur..

Seçim günü dahi olsa  ismini ve aza isimlerini bir kağıda bastırır sandığa bırakır..

Muhtarlık her ne kadar cazip hale gelmiş olsa da yükü ve vebali olan bir sorumluluktur.

Muhtarlık gönül işidir.. Severek yapmadığınız zaman size yük olur..

Kimse sizi muhtar olmanız için zorlamamıştır. Elbette ki mahallesinde sevilen, sayılan ve  hizmetleri ile mahallenin gönlünü kazanmış kişiler mahalle halkı tarafından teşvik edilmiş kişiler olabilir.. Ama nihayetinde o karar yine sizin kararınızdır.. Yani muhtarlığa seçildikten sonra sitem etme hakkınız bulunmuyor.. Sanmayın muhtarlıkta her şey güllük gülistanlık.. Öyle ütopik istekler olur ki ancak tamam demekten başka bir şey elinizden gelmez..

Ama yine de mahalleye yapılan her hizmette çocuklar gibi mutlu olursunuz..

Muhtarlık aynı zamanda fedakarlık ister.. Ailenize ayıracağınız zamandan, kendinize ayıracağınız zamandan fedakarlık göstereceksiniz.

Öyle gün olur ki gece boyunca uykusuz kalırsınız.

Bütün bunlara rağmen hizmet etmek size mutluluk vermeli.. Sevmelisiniz ve en önemlisi yaptığınız işlerde Allah'ın rızasıdır..

Muhtar Mahallesini iyi bilen daha doğrusu mahallesinde doğup büyüyen, mahallesini en iyi temsil eden kişilerden olmalı..

Mahallesinin yoksulunu, yetimini koruyup gözetmeli.. Mahallesine katkı sunacak projeler sunmalı.. Özellikle gençlerin uyuşturucuya bulaşmamaları için her türlü fedakarlığı göstermeli.

 En demokratik seçim ''Muhtar'' seçimidir.. Aday adayı değil direk aday olurlar. Herhangi bir siyasi parti ismi altında seçime girmezler. Tamamen kendi gayret ve çalışkanlığı ile halka kendilerini kabul ettirirler..

Mevcut muhtarlar şayet hizmette mahalle halkının memnuniyetini kazanmışsa tekrar seçilirler..

Muhtarlık dışarıdan rahat görünse de içerisi çok farklıdır..

Bir defa yetki ile icra arasında uçurum vardır..

Muhtar ''talep ve ''takip'' yetkisi vardır..

Tek yaptırım gücü cimer veya bimerdir..

Şöyle düşünün bir yol açılacak ve asfalt yapılacak.. Zamanında yapılmadığı taktirde muhtar hangi cezai müeyyideyi uygulayabilir.. Elinde yaptırım gücü sadece hizmeti verecek kurumun kapısını aşındırmak olacaktır..

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyib Erdoğan'ın muhtarlara verdiği önemle birlikte telefonunu veya kapısını muhtarlara açmayan vali, kaymakam, belediye başkanı olursa bilgim olsun..

Vali'de Kaymakam'da Belediye Başkanı'da muhtarların emrindedir sözü muhtarların yükünü bir kat daha artırmıştır.

Kanuni olarak muhtarlık görevleri bir elin parmak sayısını geçmez ama gel gör ki realitede hiç de öyle değil..

Vatandaş gözünde muhtar mahallenin valisi, kaymakamı, belediye başkanı.. İstediğini yaptırabilir.

Mesela en sık karşılaşılan durum iş konusu.. Muhtar istese istediğini işe koyabilir.. Elbette ki muhtar mahallesindeki işsiz gençler için mücadele vermeli.. Ama kaç kişiyi bir muhtar iş sahibi yapabilir.. Diyelim üç-beş kişi işe yerleştirdi.. Ya diğerleri bir mahallede sadece üç-beş işsiz olsa sorun çözülecek..

Mahallenin bütün sorunların çözümü  için ilk merci muhtardır..

Muhtar mahallenin acil servisleridir..

Muhtar devlet ile vatandaş arasında olan sorunun çözümünün ilk taraftarıdır..

Muhtar ülkenin en ücra köşesinde var olan sorunun çözümü için köprüdür..

Mahallesi için en güzel hizmeti getirmek için yola çıkan bütün muhtarlara ve muhtar adaylarına kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Ve şunu hep söylerim..

Makamlar gelip geçicidir ama vebali kalıcıdır.

Kalın sağlıcakla..

Yazarın Diğer Yazıları