Ali Yiğit

Mahallede Meşhur Protokolde Meçhul Muhtarlar Günü...

Ali Yiğit

2015 Yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 19 Ekim günü muhtarlar günü olarak kutlanmaya başlandı.
195 yıllık geçmişi bulunan bir kurumdur Muhtarlık Teşkilatı...
Malum 19 Ekim Cumartesi günü Muhtarlar günü kutlanacak.
Siyasi protokolümüz yine popülist söylem icra edecekler.
Muhtarlar bizim elimiz kolumuz, muhtarlar bizim gören gözümüz işiten kulağımız, muhtarlar bizim yol arkadaşlarımız söylemleri havada uçuşacak.
Ve muhtarlarımız alkış tufanına tutacaklar.
Söylem ve eylem arasındaki paradoksu maalesef kimse gündeme getir(e)meyecek.
Cumhurbaşkanımızın 2023 yılında kutlanan muhtarlar gününde vermiş olduğu talimatlardan olan ''Muhtarlar'' için yeni düzenleme ve yeni haklar konusunda yapılan bir çalışmanın var olup olmadığı bilinmemektedir.
Hayata geçirilen bir düzenleme bildiğim kadarı ile yoktur.
Muhtar mahallede ilk ulaşılan kamu görevlisidir. Ancak muhtarlık binası kamu binaları arasında yer almaz. (Muhtarlık ofisleri belediye irtibat büroları diye geçer) Elektrik, internet, doğalgaz giderleri muhtarlar tarafından karşılanır. Muhtarlar izine ayrıldıklarında maaşları kesilir. Muhtar SSK kapsamında değil BAĞ-KUR kapsamındadırlar. Hastalandıklarında rapor alamazlar.
Şunun altını çizmek isterim Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Muhtar''lara verdiği değer ve önem neticesinde bugün özlük haklarında önemli mesafeler kat edilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a '' Muhtar'' olarak teşekkürlerimi arz ederim.
Cumhurbaşkanı nezdinde kıymeti harbiyesi olan ''Muhtar''ların aynı kıymetin ''Yerel''de var olduğunu malesef söyleyemeyiz.
Hangi muhtar icra makamındaki il başkanıyla istediği zaman görüşebiliyor. Veya hangi muhtar belediye başkanından aynı günde randevu alabiliyor.
Mesela: Milletvekili veya belediye başkanı mahalleye gelir ne muhtar davet edilir nede muhtarın bilgisi olur.
Esnaf ziyareti yapılır muhtar sosyal medyadan öğrenir. Mahalleye yapılan bir hizmeti yerinde görmek isteyen belediye başkanı gelir muhtar basından öğrenir. Belediye Meclisinde mahalle için bir karar alınır muhtar sonradan öğrenir. İşin daha garip yanı mahallede cadde ve sokak isimleri değiştirilir muhtar vatandaştan öğrenir. Muhtarım adres için nüfus müdürlüğüne gittim bizim sokağın ismi değişmiş. Mahalle rezerv alanına girmiştir muhtar' a bilgi dahi verilmez.
Belediyelerin veya iktidar partisinin bir programı vardır.
Muhtar davet edilir. Sunucu programa katılan isimleri açıklar.
Arkasından konuşmaya başlayan kişi de aynı şekilde sırasıyla isimleri söyler.
Sn Belediye başkanım, Sn il başkanım, Sn Milletvekilim, Sn ilçe belediye başkanlarım, Sn parti gençlik kolları başkanım, Sn parti kadın kolları başkanım, Sn Belediye Meclis üyelerim liste uzayıp gider.
Şayet hatıra gelirse programa katılım sağlayan muhtarlarımız da denir (Çoğunlukla söylenmez)
Çok örneği yaşandı) son örneği Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen (Turgut Özal Karakucak Güreşleri)
Muhtar seçilen kişidir. En demokratik seçim ''Muhtar'' lık seçimidir. Herhangi siyasi bir parti ismiyle seçime katılmaz.
Direk halkın oylarıyla seçilir.
Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İl Başkanları, İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Kadın Kolları Başkanı, Gençlik Kolları Başkanı..
Mensubu oldukları partiler tarafından belirlenirler. Siyasi Parti Genel Merkezi kimi uygun görmüşse onun ismini listeye koyar millet listeye konulan isme oy verir kendi gönlünden geçen isme oy ver (e) mez.
Muhtar vatandaşın ulaştığı ilk kamu görevlisidir.
Muhtar halkın seçtiği, mahalle sakininin derdiyle dertlendiği, mahallenin sorunlarını, ihtiyaçlarını, taleplerini ilgili kurumlara iletendir.
Mahalleye getirilecek olan hizmetlerde köprü görevi görür.
Muhtar devlet ile vatandaş arasındaki bağları güçlendirendir. Var olan bir sorunun iletilmesi, takip edilmesi ve sorunun çözülmesi vatandaş ile devlet arasındaki bağın güçlenmesi anlamına gelir. 
Muhtar ile uyumlu çalışan kurum kazanır.
Neden derseniz; var olan bir sorun için onlarca kişinin mi kuruma gelmesi yoksa bir kişinin gelmesi mi?
Var olan sorunun iletilmesi ve takibinin yapılması ile çözülen sorun için kime teşekkür edilir veya kimin hanesine artı puan yazılır.
Elbette ki; o kuruma.
Muhtarı koluna takan kazanır.?
Düşünün hangi belediye başkanı hangi mahallede ne sorun var bilebilir mi?
Muhtarlık gönüllülük esasına dayanır. Seçildikten sonra şikayet etme hakkını kendinde gör(e)mez.
Muhtarlık şikayet yeri değil hizmet yeridir.
Muhtarın gece gündüz mesaisi olmaz. Gecenin bir yarısında ya telefonu çalar veya kapısı çalınır. Ve bundan şikayetçi olmaz.
Muhtarın sıkıntısı yerel hizmetlerde gecikmenin yaşanması da değildir. Program dahilinde olsun ama verilen süre içerisinde yapılsın.
Muhtarı sıkıntıya düşüren konu siyasi ve ticari nüfusu olan kişi veya kişilere öncelik verilmesi muhtarı saf dışı bırakılmasıdır.
Muhtar var olan bir sorun iletir. Yani hizmet talep eder. Asfalt, kaldırım, kasis, park veya elektrik direği, doğalgaz, kanalizasyon..
Muhtara muhtarım sıraya koyduk ne zaman sıra gelirse veya muhtarım ilettiğiniz sorunun çözülmesi şu an için programımızda yoktur denir.
Aynı sorunu siyasi ve ticari nüfusu olan bir kişi ikili ilişkilerini kullanarak kısa zamanda yaptırır. İşte bunun adı muhtarı devre dışı bırakmaktır.
Vatandaşın muhtara sözü şu oluyor. Bak sen muhtarsın yaptıramadın ben yaptırdım.
Teknolojik gelişmeler, e devlet üzerinden evrak hizmetlerinin alınması muhtarlık hizmetlerinin azalması anlamına gelir diyeceksiniz.
Muhtarlık teşkilatını sadece evrak mühürlemekten ibaret görürseniz el hak doğrudur.
Muhtarlık teşkilatı mahalleyi temsil eder mahalleye gelen gerek yetkili gerekse bir yabancı öncelikle muhtarı sorar. Çünkü ona yardımcı olacak kişi muhtardır. 
Bütün muhtarların muhtarlar gününü kutlar hizmetlerinde başarılar dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları