Ali Yiğit

Kayısı Bilimle Buluşuyor Turgut Özal Üniversitesi

Ali Yiğit

Kuruluşunun  henüz 14  ayında olan Turgut Özal Üniversitesinin şehrimiz ekonomisinin can damarı olan ''KAYISI'' için gerek bilimsel gerekse kayısı ve ürün geliştirme uygulama araştırma merkezinin kurulması, 17'ınci Uluslararası Kayısı Sempozyumunun düzenlenmesi, özellikle acı kayısı çekirdeğinin kanser tedavisinde kullanılması için yapılan bilimsel çalışmalar şehrimiz için büyük bir kazanımdır..

Aslında üniversitelerin temel işlevleri bilimsel bilgi üretmek, nitelikli insan gücü yetiştirmek ve toplumsal katkı olmasına rağmen günümüzde üniversitelerin kuruldukları kente/ile başka açılardan da katkıda bulunması beklenmektedir.

İşte bu beklentiye cevap vermek ise başarılı bir rektör ve ekiple sağlanır..

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü  Prof. Aysun Bay Karabulut'u ve ekibine  gerek şehrimiz ekonomisinin can damarı olan kayısı  gerekse diğer bilimsel çalışmalar için teşekkür ederim..

Kendisiyle henüz  yakından tanışma fırsatım olmadı..Burada  randevu talebimi de iletmiş olayım..

Yazının başında da belirttiğim gibi henüz kuruluşunun üzerinden 14 ay gibi kısa bir zaman geçmiş bir üniversitenin ses getirecek projelere imza atması şehrimiz için umut vaat ediyor..

Hani  hep şu söylenir..

Üniversiteler şehirle bütünleşmeli, şehre ekonomik değer katmalı..

Ekonomik değer derken sadece öğrencilerin gıda,giyim, barınma gibi ekonomik katkıları olarak görürsek böyle bir düşünce şehri ancak yerinde saydırır..

Elbette ki öğrencilerin harcamaları şehirler için bacasız fabrika niteliğindedir..On binlerce öğrencinin okul dönemlerindeki şehre maddi katılımları muhakkaktır..

Ancak bilimsel çalışma ile elde edilecek başarı o şehir için en büyük kazanımdır..

Örneğin acı kayısı çekirdeğinin bilimsel çalışması  ulusal basın kuruluşlarından olan  Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı hemşehrimiz Vahap Munyar'ın köşesine taşınmış ve binlerce okuyucuyla buluşmuştur..

25 ayrı ülkeden akademisyenlerin katıldığı uluslararası kayısı sempozyumu şehrimiz  ve kayısımız için çok yerinde bir tanıtım olmuştur..

Bir ürünün üretilmesinden ziyade tanıtımı,pazarlanması da bir o kadar önem arz eder..

Kayısımızın gerek pazarlanması, tanıtımı, gerekse bilimsel açıdan işlenmesi için bütün gücüyle gayret gösteren Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Aysun Bay Karabulut ve ekibine çok şey borçluyuz diyebilirim

Bir örnekle yazıyı sonlandıralım..

Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektör ve öğretim görevlileri toplanmışlar  şehre üniversite olarak nasıl bir katkı sunarız demişler..Düşünmüşler düşünmüşler..

Ve şu sonuç çıkmış..

Erzurum da en çok ne var..

Kar var demişler..

Öyleyse bir Kar'ı nasıl paraya çeviririz onun yolunu arayıp bulmalıyız demişler..

Ve sonuç Erzurum'a kış olimpiyatlarının yapılması için devasa tesisler kuruldu ve Erzurum Kış turizminin başkenti haline geldi..

Şehrimize gelecek olursak..

Şehrimizde en çok ne var..

Kayısı..

Öyleyse Kayısı için her türlü çalışma yapılmalı..

İşte bu çalışmaları yapacak bir üniversitemiz ve değerli bir rektörü var..

Eminim bundan sonraki dönemlerde Kayısı noktasında çok daha ileri seviyelerde olacağız..

Kalın sağlıcakla..
 

Yazarın Diğer Yazıları