Ali Yiğit

KARLIK ÇAYI ve ŞEREFHAN DERESİ..

Ali Yiğit

Malatya Derme Sulama Birlikleri başkanı Sayın Ömer Faik ŞİRECİ'nin Çat Barajı ve Karlık çayı ile Şerefhan deresi üzerinde yapılan çalışmaları görmek için sayın Şireci'nin davetine icabet ederek muhtar arkadaşlarla birlikte ÇAT Barajına gittik..

Allah'a hamd olsun dere tepe her taraftan su fışkırıyor.. İrili ufaklı bir çok dere gördük ÇAT barajına doğru akan..

Barajdaki doluluk oranı herkesin yüzünü güldürüyor.. Geçmiş yıllardaki çekilen  tarımsal sulamadaki sıkıntıları inşallah bir daha yaşamayız..

Yıllardır konuşulan Karlık, Şerefhan, sarsı deresini görme fırsatımız oldu.. Maşallah dereler dolu dolu akıyor.. Bundan önceki yıllarda bu suların boşa akıp değerlendirilmeyişine sitem etmemek mümkün değil..

Saniyede litrelerce suyun boşa akması gerçekten üzücü.. Geçen yıllardaki tarımsal sulamadaki sıkıntının kendisini htirmesi neticesinde  DSİ 9 Bölge 92 Şube müdürlüğü nihayet harekete geçmiş ve gerekli çalışmalar başlamış..

Hani hep bürokrasi derim ya... Topu oradan oraya atma ..Şerefhan, Karlık, Sarsı derelerinin ıslahı ve ÇAT Barajına aktarılması 2005 yılından itibaren konuşuluyor.. Tam 14 yıl geçiyor aradan, mesela neden bu çalışmalar bu kadar gecikir.. Her yaz döneminde Malatya'nın ana gündem maddesi tarımsal sulamadaki sulama sıkıntısı olmasına rağmen. İcracı makamında bulunanlar pansuman tedbirlerle günü geçiştirme çabasında olmaları birçok çiftçimizi perişan ettiği gibi binlerce meyve ağaçlarının da kurumasına neden oldu. İşin garip tarafı ise bu kadar çekilen sıkıntının akabinde en ufak pansuman tedbirin çözümüyle  baraj veya su borularının önünde poz vermeleri olur..

Oysa Karlık ve Şerefhan deresindeki suların yıllarca boşa aktığı herkes tarafından biliniyordu..

Artık olan olmuş diyelim yapılan çalışmalara dönecek olursak..

Şerefhan deresinin önüne  bentler yapılmış biriken su  borularla Çat Barajına  aktarılıyor..

Sekiz km’lik uzunluğunda olan Karlık çayı üzerinde çalışmalar hala tamamlanmamış.. Üç km'lik kısmı bitmiş beş km’lik alanda da çalışmaların yapılacağı söylendi..

Karlık çayındaki suyun akışını görmenizi isterim.. Bir gelin edasında kıvrıla kıvrıla baraja doğru akıyor..

Yüce Rabbimiz bu yıl yağışı bol verdi.. Dereler tepelerden her taraftan su akıyor.. Dağlar yemyeşil..

Barajdaki doluluk oranı önceki yılların çok çok üstünde.. Hani bu yıl su fazla diyerek te suyu israf etmemeliyiz..

Ayrıca bildiğiniz gibi ''Derme Sulama Birlikleri'' gerek personel giderlerini gerekse bakım onarım hizmetlerini bahçe sulamadaki ücretlerden karşılıyor.. Çiftçilerimiz de düzenli olarak bu ücretlerini ödedikleri zaman daha güzel hizmetleri alacaklardır..

Hani güzel bir deyim var bizde.. ''Salavat ta Kuvvetle olur.''

Malatya Derme Sulama Birliğinde işinin hakkını veren bir kuruşun dahi hesabını yapan Başkan Ömer Faik ŞİRECİ ve gece gündüz demeden gayret gösteren bir ekibin olduğunu bilmenizi isterim..

Yazarın Diğer Yazıları