Ali Yiğit

FUTBOLDA VAR UYGULAMASI

Ali Yiğit

Futbolda var uygulaması başlayınca büyük takımlarda puanlar yok olmaya başladı..

Futbol konusunda fanatikliğim yoktur..

Ancak Türkiye ve Malatya spor maçı dışında maç izlemişliğimi hatırlamıyorum..

Konu Anadolu takımları olunca bir iki kelam etmek gerekir diye düşündüm..

1959 yılında kurulan ve şimdiki ismiyle Süper lig olan ligde varsa yoksa üç büyük takım konuşulur, şampiyonluklar bu takımlar arasında geçer.. Süper ligde 18 takım mücadele eder. Ama ismi geçen  üç büyük takımlardır..

Futbol piyasasında müthiş bir para trafiği vardır..

Aslında bir sektöre dönüşmüştür futbol piyasası..

Malatyaspor bu yıl lige çok iyi bir başlangıç yaptı ve üç büyükleri yenerek lige damgasını vurdu şu anda ikinci sırada..

Anadolu takımlarının hak ettiği konuma gelmesinde ''VAR'' uygulamasının katkısının olduğu kanaatindeyim..

Nedir futbolda VAR uygulaması

Her sene futbol maçlarında oynanan oyuna ait tartışmalı pozisyonlar ve kabullenilmeyen hakem kararları oluyor. Bu durum güzel bir oyun olan futbolu çirkinleştiriyor, gereksiz tartışmalara spekülasyonlara ve hatta dünya standartlarındaki hakemlerimizi dahi tefe koymamıza neden oluyor

FIFA bu duruma el attı ve bu sene hakemleri de zan altından kurtaracak bir devrime imza attı. Esasında geçtiğimiz yıl pilot olarak bazı lig ve maçlarda kullanılan VAR sistemi, dünya kupası  ile hayatımıza resmen girdi ve uygulanmaya başlandı..

Kısa adı VAR, açılımı Video Hakem Uygulaması olan sistem, tartışmalı pozisyonların doğru hükümle sonuçlandırılması için ortaya çıkartılan bir sistem. Bir kontrol odası ve ekrana verilen canlı maç görüntüleri ile tekrarlarından oluşan VAR sistemi, hakemin kolundaki akıllı saat ile uyumlu olarak çalışıyor ve top çizgiyi geçti geçmedi tartışmaları da böylece sona eriyor.

Her ne kadar Dünya Kupası'nda tartışmalı pozisyonların bir kısmı VAR'la dahi çözülememiş olsa da günümüzde oluşan futbol kavgalarının büyük çoğunluğu artık delille sabit bir şekilde sonlanacak.

VAR sisteminde maç tıpkı televizyondaki gibi canlı olarak ile koordineli olarak çalışan bu ekip, tartışmalı karar anında hakeme iletiyor.

Örneğin hakem, ceza sahası içinde yerde kalan bir futbolcunun pozisyonu için devam kararı verirse ve VAR ekibi de hakemin kararının yanlış olduğunu belirterek uyarıda bulunursa, maçın yöneticisi pozisyon geçmiş dahi olsa o penaltıyı verebilir. Bilgi veriyor ya da hakem tartışmalı pozisyon gördüğü taktirde kendi isteği ile VAR'a gidiyor.

Dün sosyal medya da Ziya Kesriklioğlu  abimin paylaşımları ne kadar yerinde bir paylaşımdı.. Ve zihinlerde bir çok soru işareti bıraktı..

Şimdiki adıyla süper lig 1959 da kurulmuş.

Üç büyükler dediğimiz İstanbul takımlarından 59 yıl boyunca küme düşen olmamış!

Garip gelmiyor mu size bu?

Avrupa'da öyle mi?

 Her takım düşüyor

 Düşebiliyor..

 VAR uygulaması lig tarihi boyunca VAR olabilseydi

 Acaba 3 büyükler, elde ettikleri şampiyonlukların kaçını alabilirlerdi dersiniz?

 Bırakın 59 yılı gecen yıl VAR olsaydı

Galatasaray değil de, Başakşehir şampiyon olamaz mıydı?

 VAR VAR OLSAYDI?

Bu yıl futbolda var uygulaması ile Anadolu takımları 3 büyükleri birer birer deviriyorlar.

İnsan düşünmeden edemiyor.

Acaba VAR, 10 yıl önce VAR olsaydı;

Başta gecen yılki Galatasaray şampiyonluğu olmak üzere şampiyon olan BJK ve FB bu kadar kolay/rahat şampiyon olabilirler miydi?

 Diğer spor dalları ile kıyaslanamayacak kadar büyük imkan ve bütçelere sahip olan futbolumuzun Edirne'den öteye geçemeyen basari(!)sında

 VAR yokluğunda hakemlerin 3 büyükler aleyhine çalamadıkları düdüklerin etkisi

 VAR mıdır? Dersiniz.

Yazarın Diğer Yazıları