Ali Yiğit

BELEDİYE ve HALK

Ali Yiğit

Belediyeler BİT'ler aracılığıyla vatandaşın gerek gıda gerekse diğer ihtiyaçları noktasında cüzi kar oranıyla hizmet vermeleri üzerine yıllar önce tanzim satış mağazaları kurmuştu..

Ancak belli süre sonra bu tanzim satış mağazaları  işlevini yitirdi..

Gerek gıda gerekse sebze meyve fiyatlarındaki orantısız artışların olması ile birlikte ''TANZİM SATIŞ'' gündeme geldi..

Tanzim satış ne demek:  fiyatların yükselmesini önlemek, kimi malların tüketiciye ulaşmasını sağlamak için belediye ya da başka kamu kuruluşlarınca yapılan satış..

Şehrimizde ise 14 Mayıs 1990 tarihinde kurulan Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi 100'ü Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak hizmet vermeye başladı..

Esenlik özellikle marketçilik noktasında büyük gelişim sağladı ve şehrin bir çok noktasında şubeler açtı..

İlk günlerde fiyat noktasında en çok tercih edilen marketlerden biriydi.. Ancak daha sonraki günlerde fiyat noktasında  diğer marketlerden bir farkı kalmadı.. Yani tanzim satışı anlamındaki fonksiyonunu yitirdi..

HALK EKMEK..

Şehrimizde 1991 yılında kurulan ''MEGSAŞ'' Ekmek ve  tanzim satış özelliğini yitirmedi ve vatandaş tarafından en çok tercih edilmiş edilmeye devam etmektedir..

MEGSAŞ kuruluşundan günümüze kadar geçen süre içerisinde kendisini hem geliştirme noktasında hem de kuruluş gayesi içerisinde kalmayı sağlamış vatandaşların sağlıklı ve ucuz ekmek almasına katkıda bulunmuştur.

MEGSAŞ kuruluş gayesinin dışına çıkmazken  100' ü belediye iştiraki olan marketlerin kuruluş felsefesinden uzaklaşması  günümüzdeki fırsatçılara zemin hazırlamıştır..

Bütün yükü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüklemek biraz insafsızlık olur sanırım..

Erdoğan tanzim satışlarını gündeme getirince belediyeler kolları sıvamaya başladılar..

Oysa belediyeler Cumhurbaşkanından önce konuyu gündemlerine almaları gerekirdi. 100 belediye iştiraki olan marketler  cüzi kar suretiyle dengeyi korur ve vatandaşı fırsatçılara ezdirmezdi..

MEGSAŞ nasıl ki kuruluş felsefesinden uzaklaşmadı ise marketlerde aynı konumda kalmalıydı..

Şimdi belediyeler kolları sıvadılar.. Halk sebze halk market tanzim satış merkezleri kurmaya başladılar..

Birde işin ''HALK OTOBÜSÜ'' var...

Mesela şehrimizde Belediye bünyesinde faaliyet gösteren MOTAŞ'a ait otobüsleri  bir binişlik kart 2.15 (İki Lira on beş  kuruşa) yolcu taşıyor.. Özel Minibüsler ise  2,00  (İki Lira).. Birini adı ''Halk'' diğeri ''Özel'' yorum siz değerli okuyucuların..

Yazarın Diğer Yazıları