Ali Yiğit

BAŞKAN ADAYLARI VE ORTAK AKIL

Ali Yiğit

Her yerel seçim öncesi olduğu gibi 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediye başkan adayları yine bir bir projelerini açıklayacaklar..

Elbette ki projesiz yola çıkılmaz...

Ama açıklanan projelerin kaçta kaçı hayata geçer orası belli değil..

Değişmeyen bir gerçek var.. Trafik sorunu..

Bütün başkan adaylarının ilk projesi şehrin trafik sorununu çözeceğiz..

Gelinen noktada trafik sorunu çözülen şehrin olduğunu hala görmedim..

Buraya bir nokta koyalım...

''Ortak akılla'' hareket edeceğiz sloganı ile yola çıkılır.. Yola çıkıldıktan  sonra ortak akıl tek akıla dönüşür..

Oysa bir şehirde yaşayan herkesin yaşadığı  şehre katkı sunacağı bir şeyler mutlaka vardır..

Önemli olan katkı sunacak kişilerin müdahil edilmesi..

Bir kentin yaşam kalitesinin yükselmesi şehirde yaşayanların sürekli çabaları ile mümkündür.

Hiç şüphesiz bu konuda ilk görev yerel yönetimlere düşer.

Zira onlar aynı zamanda karar verici ve uygulayıcıdırlar.

Ancak, sivil toplum hareketlerinin de kente dair kararların oluşumda etkin rol üstlenmeleri icap eder.

Hatta bazı durumlarda (kıyılardan çöplerin toplanması, çekirdek artıklarının temizlenmesi gibi) kolları sıvamaları da gerekebilir.

Kamu otoriteleri ile sivil inisiyatifler, istenir ki, hep işbirliği içinde olsunlar.

Hani bilinen ifadesi ile “tez antitez, sentez üretir”.

Ama bu durumlar maalesef böyle tecelli etmez.

Bazen belediyeler “ego” krizi yaratıp, “dediğim dedik” der, bazen de kent yaşayanlarının temsilciliğine soyunan insanlar marjinal tutumlar alabilirler.

Ancak, unutulmamalıdır ki, “hakikatin şimşeği fikirlerin çarpışmasından” doğar.

Amaç, bulunduğumuz beldeye bir yarar üretmekse, “nasıl” söylendiğine takılmadan, “ne” söylenmek isteniyor, ona odaklanılmalıdır. Bu anlamıyla “duyarlı, akıllı, muhalif” düşünceler son derece kıymet arz eder.

Şehre kimler değer katar diye bir soru yöneltsek cevabı herhalde şehirde yaşayan herkes olur. Yaşadığınız şehre değer katmak şehri daha da yaşanır hale getirmekle eş anlamlıdır. Herkes bulunduğu konuma göre şehre değer katar. Herkesin şehre değer katacak bir görevi mutlaka vardır. Sanayici şehrine yatırım yaparak, istihdam alanları oluşturarak, ihracat yaparak ekonomik kalkınmaya verdiği destek ile şehre değer katar. İlim adamları bilgileriyle, kanaat önderleri fikirleriyle, siyasiler görüşleriyle, yöneticiler icraatları ile şehre değer katar.. . Sağlık müdürlüğü ‘’Sağlık Turizm’’ ini canlandırmak ve yeni yeni projelerle şehre değer katar.. Bir okul öğrencisinin başarısı okuduğu okula değer katar, okulun değeri ise şehre yansır.. Şehirde bulunan ticaret erbabı, küçük esnaf doğru ve dürüstlüğüyle şehre değer katar.. Malatya dışından bir kişi geldiğinde ben Malatya'da rahat rahat alışveriş yapabilirim. Malatya'daki ticaret erbabı sözüne ve ticaretine güvenilir diyebilmeli.. Bu hissi yaşatabilmeliyiz.. İlin siyasileri şehre getirilecek yatırımlarla şehrin ekonomik değerini yükseltir. İlin Emniyet müdürlüğü huzur ve asayişin üst noktaya çıkartmakla şehre değer katar.. Huzur şehri Malatya diyebilmeliyiz.. Çevreci bir şehir diyebilmeliyiz.. Malatya misafirperverliğiyle şan salmış diyebilmeliyiz.   Malatya öyle bir şehir ki; orada kardeşlik var, birlik beraberlik var, söz konusu ülke ise söz konusu Malatya ise siyasi görüşler unutulur diyebilmeliyiz. Toplumsal sorunlara duyarsız kalmayıp sorunlara çözüm üretir olmalıyız.. STK'lar hayatın içinde yer almalı.

Hadi gelin şehri birlikte yönetelim sloganının içini bu seçim sonrası dolduralım..

Yazarın Diğer Yazıları