Abdullah Ergün

Yine aynı hata

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor, Göztepe karşısında anlamlı ve çok önemli bir galibiyet aldı.

Anlamlı galibiyeti hak edecek çok özel ayrıntıların olduğu maçta saha içinde ve dışında yaşanan bazı sıkıntılara rağmen alınan üç puanın ne kadar kıymetli olduğu maç sonunda maçın özet görüntülerinin izlenilmesinden sonra daha çok anlaşılacaktır.

Kadro derinliğinin oluşması yönünde Teknik Direktör Erol Bulut’un verdiği uğraşlara rağmen ikinci yarının ilk maçına böyle bir dezavantajla çıkmanın yanı sıra Adem ve Guilherme’nın kadroda olmaması, Yeni Malatyaspor’un sezon başından beri saha içinde yaptığı en iyi iş olan takım savunmasının önemli isimlerinden Murat Yıldırım’ın da kenarda olması konuk ekip Göztepe’nin işini daha kolay hala getirdi.

Maça golle başlayan Yeni Malatyaspor’un maçın kalan bölümlerinde koşan ve çok diri halde olan Göztepe karşısında oyunu bir şekilde tutması için saha içindeki artılarının beklenen seviyede olmaması kadar savunma bloğunda yapılan hataların başlangıç noktasında ortaya çıkan olumsuz görüntünün bir örneğini ligin ilk yarısında Sivasspor ile yapılan maçta yaşanmıştı. Murat Yıldırım’ın olmadığı Yeni Malatyaspor orta sahası bekleneni veremeyince iki puan kaybı yaşamıştı.

Yeni transferlerden Robin’in ilk 11 de olduğu saha içi dizilişinde, Robin-Donald ikilisiyle oyunu tutma düşüncesinin fazla etkili olamayacağı maçın ilk dakikalarında belli olmuştu.

Özellikle Robin’in kritik bölgede yaptığı top kayıpları takıma katıldığı haftadan beri oyunsal olarak iyi şeyler ortaya koyan Donald’ın da işini sıkıntılı hale getirdi.

Maçın sonlarına doğru orta sahaların düştüğü maçların aksine Yeni Malatyaspor-Göztepe maçında Yeni Malatyaspor’un attığı ilk golden sonra bu özelliğe uygun olmayan orta sahaların çabuk geçildiği anlarda her iki takımında savunma noktasında yaşadıkları ortaya güzel bir maç çıkardı.

Fakat bunu kabul etmeyen kimler derseniz? Erol Bulut ve Kemal Özdeş diye yazabilirim.

Yeni Malatyaspor penceresinden baktığımız zaman bu tablonun ortaya çıkmasına neden olan ilk sorunun sahada Murat Yıldırım’ın olmaması oldu.

Yeni Malatyaspor için ulusal medyada methiyeler dizilen takım savunmasında Donald-Murat Yıldırım ve Ahmet’in yaptıkları katkı yaptığı sıkça konuşulmuştu.

Bu olumlu tabloya katkı yapan Sadık ve Khalid’in olmadığı bir maçta Robin’in sahada olması, Yeni Malatyaspor savunma bölgesinin ilk toplarda yaptığı hataların tehlike sınırını da yukarıya taşıdı.

Murat Akça ve Mina’nın, Halil, Yasin, Jerome ve Poko gibi çabuk oyunculardan kurulu Göztepe hücum hattı karşında başarılı olması için Robin’in savunma önündeki performansı belirleyici olacaktı.

Özellikle Erkan’ın savunma bölgesinde topu orta sahaya daha etkili getirme düşüncesinde yapılan üçgenlerde Robin’in beklenen katkıyı sunamaması Doland’ın hücuma vereceği desteğin de aşağıya çekilmesine neden oldu.

Yeni Malatyaspor’un Sivasspor maçında yaşadığı tablonun bir benzerinin Göztepe açında da yaşamasının ana nedenleri arasında bu takımın orta sahasında savunmaya katkı noktasında bekleneni her maçta fazlasıyla sunan Donald, Murat Yıldırım ikilisiyle maça başlanılmaması oldu.

Yeni Malatyaspor’un kalesinde gördüğü iki golün başlangıç ve final noktasında Yeni Malatyasporlu oyuncuların olduğu maçta Murat Yıldırım’ın oyuna dahil olmasından sonra Göztepe’nin ilk yarıda Yeni Malatyaspor kalesine elini kolunu salayla sallayarak geldiği ortamların tam tersi yaşanmaya başladı.

Ahmet’in Murat Yıldırım’la olduğu maçlarda koşu mesafesini ekonomik olarak kullandığı maçların aksine Göztepe maçında maçın sonlarına doğru boş alan bulduğu anlarda yaşadığı sıkıntıların başlangıcında Murat Yıldırım ile maça başlanılmamasının etkisinin olduğunu, Donalt’ın da benzer durumda olduğu maçta Yeni Malatyaspor’un aldığı galibiyetin anlamının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Mina ve Murat Akça’nın savunmanın ortasında topun ceza alanına geldiği anlarda adam paylaşımı ve alan savunmasında yaşadıklarından ders çıkartılacakları bir maç geride kaldı.

Bu takım savunma bölgesinde hangi futbolcu oynarsa oynasın mutlaka orta saha oyuncularının savunmaya yapacakları katkı çok önemli

Murat Yıldırım’ın olmadığı Yeni Malatyaspor savunma hattının pozisyon hataları ve ilk topların uzaklaştırılması noktasında yaşadıkları sıkıntılardan gerekli dersin çıkartıldığı Sivassspor maçı varken aynı hatanın Göztepe maçında da yapılması maçın en olumsuz ayrıntısı oldu.

Maçın en sevindirici yanı ise baskı altında olan Ömer’in maçtaki istekli futbolu attığı golün yanı sıra haftanın en güzel gölünde Donald’a yaptığı asist oldu.

Yazarın Diğer Yazıları