Abdullah Ergün

Yıldızlara uzanan yolculuk

Abdullah Ergün

Futbolun gölgesinde kalan Basketbola son yıllarda olan ilgi artarak devam ediyor.

Euro ligin marka değeri ve Fenerbahçe’nin son yıllarda elde ettiği başarılar sonrasında basketbola olan ilginin getirisinin Malatya ilinde gerçekleştiğini görmek ve hak ettiği yere gelmesi yönünde yapılacak değişimlerle Malatya’da futbola ilginin bir benzeri basketbolda da yaşanabilir.

Son yıllarda statlara giden seyirci sayısındaki düşüşün yanı sıra Türk futbolunda yaşanan maddi ve manevi düşüş futbolseverleri Tahincioğlu Basketbol ligi ve dünyanın en büyük basketbol şöleninin yaşandığı NBA’a yöneltmiş durumda.

NBA maçlarını başlamasıyla birlikte benim gibi bu maçları takıp edenlerinde uyku düzenleri bozulmuş durumda.

Avrupa basketbolu ile NBA arasında oluşan farkın asla kapanmayacağını düşünen birisi olarak NBA yıldızlarını seyrederken bizim basketbolcularında yeri ve zamanı geldiğinde bu organizasyon içinde yer almalarını çok istiyorum.

Mirsad Türkcan, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu ile başlayan NBA yolcularının son temsilcileri olan Cedi Osman, Ersan İlyasova, Furkan Korkmaz’ın izinden gidilmesi halinde Türk basketbolu çok daha iyi yerlere gelecektir.

***

Hafta içinde Malatya’da U16 ligi basketbol final maçını izledim.

Er TV’de Güne Bakış programıyla Malatya gündemini evlerimize taşıyan Hülya Kaya eğer bizi aramamış olsaydı final maçından mahrum kalacaktım.

İlimizde basketbolu idare edenler bu konuda biraz daha duyarlı olsalardı salonda bulunan basketbolcu gençlerin ailelerinin yanı sıra tribünlerde Malatyalı basketbol severler olacaktı.

Final maçıyla ilgili iki satır yazı yazıp ajanslara gönderselerdi en zansından TV de izledikleri basketbol maçlarının şehirdeki uzantısını yerinde takip edecek basketbol severler olacaktı.

Final maçını kazanan Yıldızlar Basketbol takımının maçı farklı kazanmasına fazla takılmadım.

Her iki takımın kadrosunda bulunan genç basketbolcuların basketbola olan ilgisi ve sevgisi maçın skorundan çok daha önemliydi.

Daha önce bu jenerasyonun Tecde spor salonunda yaptıkları final maçını da izlemiştim.

Geçen süre içinde oynadıkları basketbolun olgunlaştığını görmek Malatya basketbolu için büyük kazanç.

Takımın oyun kurucu konumdaki oyuncusu Oytun Efe Tuğral’ın liderliğindeki Yıldızlar basketbol takımın ortaya koyduğu basketbolun tabelaya yansımasından çok iki takımın kenar yönetimin maçı sahadaki basketbolculardan daha çok kazanılmasına yönelik hareketlerini daha önceki final maçlarında da görmüştüm.

Maçın ikinci periyodunda Oytun Emre’nin savunma ribaundunu aldıktan sonra ileriye kat edip boyalı alandaki Berat Berke Tunç, Yusuf’a asist yapması gerekirken uzunların arasından atış kullanması sonrasında Ufuk Doğan’ın kenardan yaptığı tatlı-sert uyarıları basketbol yaşantısında unutamayacağı anlar arasında yer alacaktır.

Basketbolun bir takım oyunu olduğunu sahadaki bütün sporcuların bilmeleri gerekiyor.

Ekranlarda izledikleri yıldız basketbolcuların yaptıkları hareketleri yapmak istemelerini normal karşılıyorum.

Bu hareketlerin maçlardan çok antrenmanlarda yapılması daha uygun olacaktır.

Her şeye rağmen antrenörlerin Stephen Curry, Bogdanovic, LeBron James, Kevin Durant, Kawhl Leonard, Cedi Osman, Jan Vessely, Ali Muhammed, Slukas gibi yıldız basketbolcuların yaptıkları hareketlerin sadece bir ve iki tanesinin gençler tarafından uygulanmasına izin vermeleri halinde basketbolun sevgi yönü daha yukarıya çıkacaktır.

Basketbolun takım oyunu olmasında takım savunması ve ribauntların çok önemli olduğu buna paralel adam adama ve alan savunmasında kenardan gelecek uyarılara gerek kalmadan en iyi şekilde yapılması basketbolun zorlu yolculuğuna olumlu katkı yapacaktır.

Sayı atmak kadar sayı pası vermek, boyalı alanı etkili kullanmak, özellikle oyun kurucu pozisyondaki oyuncunun takımı yönetmesi basketbolun alfabesini oluşturuyor.

Yıldızlar Basketbol takımını izlerken Oytun Efe Tuğral’ın oyun zekası ve çabukluğu takım oyuncuları içinde büyük avantaj.

Takımın uzunları Berat Berke Tunç ve Yusuf Yıldırım’ın boyalı alandaki üstünlüklerinin daha etkili olması için çabukluluklarının yanı sıra ayakların kuvvetlenmesi lazım.

Basketbolun en zor kısmında boyalı alanda bulunan uzunlar görev yapıyor.

Kuvvet noktasında daha iyi konuma gelmeleri halinde bu jenerasyonun daha da iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

***

Şimdi gelelim saha dışında yaşananlara

Antrenör Arkadaşlara

Basketbolun elit bir spor dalı olduğu biliniyor.

Basketbolun temel eğitim şeklinin yanı sıra eğitim noktasında da yukarıda yer alması diğer spor dallarının önünde yer aldığı görülüyor.

Yıldızlar Basketbol Kulübü ve Malatya Büyükşehir Belediyespor arasında oynanan final maçında her iki takımın başında Malatya basketboluna büyük katkı yapan ve halen katkı sunmaya devam eden iki antrenör var.

Sahadaki basketbolcuların yeteneklerinden hiç kuşkum yok.

Gelişime açık gençlerin daha iyi yererle gelmesi için sizlerin yapacağı katkı büyük önem taşıyor.

Maç esnasında kenardan sporculara yaptığınız uyarıların dozunu iyi ayarlamak lazım.

Fenerbahçe Basketbol Takımın koçu Zeljko Obradoviç benzer uyarıları yaparken uyarıda bulunduğu basketbolcu hiç itiraz etmeden kanara geliyor ve ufak bir seminerden sonra tekrar sahaya dönüyor.

Final maçında istediklerinizi yapamayan gençlerin hangi yaş kategorisinde olduğunu unutmayın.

Oyunun durduğu anda istenileni yapamayan basketbolcuyu kenara çağırarak veya mola hakkınızı kullanarak gerekli uyarıları yapabilirsiz.

 Her iki takımın koçlarının maçtan önce maç, içinde maç sonrasında dost hane olmalarını beklerdim.

Malatya’da ne zaman basketbol muhabbetleri yapılsa bu yazdığım konu hep gündeme geliyor.

Yıllar önce gündüzleri futbol geceleri Atatürk Spor Salonunda basketbol oynarken üzerimizde futbol formaları başımızda futbol antrenörü salonu tıka basa dolduran seyirciler karşında basketbol oynuyorduk.

Rakiplerimize ve antrenörlere karşı hep saygılı olduk. Bazıları aramızdan ayrıldı bazılarıyla halen görüşüyoruz.

Futbolu seviyorduk ama basketbolu da sevmeye başlamıştık.

Bugün Malatya basketbolunda liglerin olup olmadığını kaç tane takım olduğunu bilmiyorum.

Ama final maçında sahada gördüğün genç basketbolcuların basketbola olan sevgisi ve yetenekleri bu çocukların hak ettiği yere gelmesi için siz antrenörlere ihtiyaçları var.

İkili ilişkileriniz ve rekabet ortamının kurbanı bu gençler olmasın.

Görüş alış verişlerinde bulunun nelerin yapılması gerektiği yönünde ortak kararlar alın. Bunun basın noktasında ben arkadaşlarımız her zaman yanında oluruz.

Yeter ki aranızdaki problemleri çözüme kavuşturun.

Malatya da bir basketbol potansiyeli olduğunu sizler daha iyi biliyorsunuz.

Sizlere bu konuda güvenmek istiyoruz.

Anne ve Babalara

Saha içinde mücadele eden çocuklarınızın maçlarını takıp etmeniz çok güzel.

Çocuklarınız zaten salonda spor yaparak emsallerinin teknoloji ve bilinen kötü alışkanlıkların esiri olduğu ortamdan basketbola olan sevgileriyle kendilerini kurtarmış durumdalar.

Sahadaki çocuklarınız hepsisin basketbolcu olmasının garantisi yok.

Çok çalışmakla iyi yererle gelebilirler.

Bazıları çok iyi antrenör alacaktır.

Bazıları bu işin okul kısmında iyi yerlere gelecektir.

Anne ve babalar çocuklarının maçlarını izlerken bu anekdotları akıllarından çıkarmasınlar.

Spor yapan çocuklarınız beraberinde eğitimlerini de devam ettirdikleri sürece iyi aile iyi birey kavramının gerekleri de yerine gelmiş olacak.

Çocuğunuzun basketbolda çok iyi yere gelmesini takımın başındaki antrenör sizden daha çok istediğini sakın aklınızdan çıkarmayın.

Genç Basketbolculara

Çok şanslı bir kuşak olduğunuz belirtmek istiyorum.

Mükemmel salonlar, başınızda basketbolun içinden gelen antrenörler ve çok güzel basketbol malzemelerin yanı sıra her yaş kategorisinde mücadele etmeniz çok büyük avantaj

Sizin yapacağınız tek şey antrenörlerinizin verdikleri eğitimleri ve çalışma programlarına uymanız yeterli olacaktır.

Spor yaparak kendi emsallerinizde bu şansı yakalayamayanlara karşı bir avantajınız olduğunu unutmayın.

Maç içindeki heyecanınıza hak veriyorum.

Bunun sınırlı sayıda olması belki antrenörleriniz tarafından da normal karşılanacaktır.

Basketbol oynarken takım arkadaşlarınıza, rakiplere, hakemlere ve antrenörler karşı saygı çerçevesinin dışına sakın çıkmayın.

Yıldız basketbolcular gibi olmanız için yapılacak tek şey var.

Çalışmak, Çalışmak, Çalışmak

En doğru spor dalında mücadele ediyorsunuz.

Basketbolun alfabesini iyi ezberlemek, maçları takıp etmek ve en önemlisi bulunduğunuz yaş kategorisinde aynı arkadaş grubuyla ilerlemeniz en büyük avantajınız.

Oyun kurucunuz Oytun Efe Tuğral’ın boyalı alana getireceği topların süresi ve asist yönünden çok daha olgun hale geleceğini göreceksiniz.

Tecde spor salonunda izlediğim bu jenerasyonun geldiği nokta benim için sürpriz olmadı.

Basketbolu bu yönüyle çok seviyorum.

Futbol oynamayı çok seviyorum

Fakat basketbolu izlemeyi futboldan daha çok seviyorum.

Yıldızlara uzanan yolculuk da daha çok çalışmanız lazım.

Bunu başaracak gücünüz ve enerjiniz var.

Yazarın Diğer Yazıları