Abdullah Ergün

Yetenek avcıları kalmadı

Abdullah Ergün

Futbolu tamamlayan öğelerden en başında futbolcular geliyor.

Yetenekli futbolcuların bulunması ve bir araya gelmesiyle oluşan futbol takımları geleceklerini garantiye almak için yetenek avcıları ile iş birliği yapıp maddi anlamda sıkıntı yaşamak istemiyorlar. En doğru olanı da bu değil mi?

Profesyonelce bu işi yapan kulüpler daha önce kendi takımlarında forma giymiş futbolcuları bu işle görevlendirerek bir anlamda onların futboldan kopmalarına engel olmakla beraber camialarına olan vefa borçlarını profesyonelce yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

Malatya futbolunda benzer durumlar her zaman sohbet ortamlarında ve toplantılarda yapılana “görüş ve temennilerde “ kaldı.

Buna paralel Malatya amatör futbol liginde sembol olmuş bazı takımların yıllarca bu işi amatörce yaparak Malatya futboluna çok önemli isimler kazandırmıştı.

Çok güzel işler ortaya çıkarmışlardı. Kulüp sevgisini ailesinin üstünde tutan sembol isimlerin maddi ve manevi olarak gönül verdiği kulüplerin vefa noktasında karşılığını verdiklerini düşünmüyorum.

İlk aklıma gelen isim ise Hilal Gençlik kulübünün 60 ve 70 li yıllarda her şeyi olan Bıyık Necatı olmuştu.

Mahalle aralarında top oynanan her yerde kendine özgü oturuş biçimi ve cebinden çıkardığı Tabakasıyla saatlerce maçlar izler ve yetenekli futbolcuları kendi takımına kazandırmak için her türlü fedakarlığı yapardı.

Hilal Gençlik Malatya futbolunun kilometre taşlarından birisiydi.

Malatyaspor’un kuruluş aşamasında doğrudan katkı yapan kulüplerden birisi olmuştu.

Tarihindeki tek şampiyonluğu takımın her şeyi olan Bıyık Necatı görememişti.

1973-74 sezonun da şampiyon olan kadroyu yine Bıyık Necatı kurmuştu. Maçların devam ettiği sezon ortasında hayata gözlerini yummuştu.

Bıyık Necatı’nın ölümü Hilal Gençlik futbolcuları üzerinde büyük etki yapmıştı. O sezon takım şampiyon olunca bütün futbolcular şampiyonluk kupasıyla Bıyık Necatı’nın kabri başında yerini almışlardı.

Hilal Gençlik ve Bıyık Necati her zaman birlikteliği Malatya futboluna çok şeyler kazandırdı.

Yetenekli futbolcuların takıma kazandırılmasında her hangi bir alt yapısı olmadan bu işi yıllarca başarı ile yapması bugün bile konuşulmaya devam ediyor.

***

Malatya İdmanyurdu ise Malatya’da” genç futbolcu” kavramının birlikteliği ve jenerasyonda sayı olarak fazlalığı yaşayan kulübümüz olmuştu.

Sıtkı Derme’nin oyun kafasındaki oyun kurgusunun sahaya yansımasında hep genç futbolcuların büyük katkısı olmuştu.

 Kulüp Başkanlığını Fahri Ergül’ün yaptığı Malatya İdmanyurdu’nun yönetici kadrosunun önemli isimleri Şahap Kılıç, Rafet Kağızmanlı ve Seyfullah Özdemir Malatya’nın tarlalarında futbol oynayan gençlerin takıma kazandırılması noktasında ne kadar başarılı oldukları hala konuşuluyor.

Her yöneticinin kendi mahallerinde bulunan boş arazilerde sabahtan akşama kadar top oynanan çocuk ve gençler arasında yetenekli isimleri bulmak onlar için zor değildi.

Malatya İdmanyurdu kulübünün genç oyuncuların sayı olarak fazla olduğu ve bunu yıllarca sürdürmesi ve son yıllarda artan maliyetler karşısında kendi kabuğuna çekilmesiyle Malatya futbolu bu özelliğinden yoksun kaldı.

Fakat son yıllarda Malatya’da faaliyet gösteren kulüpler alt yapının her kategorisinde liglere katılarak Malatya futboluna katkı yapmaya devam ediyorlar.

Yıllar öncesisin “tarla” tabir edilen alanlarda yetenek avcıları tarafından keşfedilen futbolcular artık okul sıralarında ve beden eğitimi dersine gelen öğretmenlerin ve pilot kulüp uygulaması ile ortaya çıkıyorlar.

Günümüzde artan maliyetler ve kategori fazlalığının beraberinde getirdiği maddi sıkıntılar da olmasa daha güzel şeyler ortaya çıkabilir.

Yıllar önce Malatya’da bazı kulüpler bugün profesyonel takımların yapmak istedikleri uygulamaları çok daha basit bir şekilde hayata geçirerek Malatya futbolunun bir dönemine önemli katkılar sunmuştu.

Yazarın Diğer Yazıları