Abdullah Ergün

Yeni bir başlangıç

Abdullah Ergün

Son haftalarda saha içinde aldığı skorlardan çok sahaya çıkan kadro ve sistem ile gündeme gelen Yeni Malatyaspor’un Gençlerbirliğini farklı mağlup etmesi sistem değişikliğin ne kadar etkili olduğunu gösterdi.

Sadık, Mina ve Doria’dan üçlü savunma hattının olamayacağını, Chabeke ve Cissokho’nun kalabalık orta sahanın kenarlarda fazla etkili olamayacağını yazdık ve konuştuk.

Teknik Direktör Erol Bulut’un Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında oynatmak istediği sistemin kahramanları asla kadroda yer alan futbolcular olamayacağı belli olmuştu.

Savunmanın önünde Murat Yıldırım’ın tek başına rakibi karşılamada ve stoperlerin arasına girerek oyun kurma düşünce de çok güzeldi.

Fakat Azubike ve Aytaç’ın orta sahada yeni görev yerleri daha önce ligin en iyi takım savunmasını yapan Yeni Malatyaspor’a dezavantajlı bir durum ortaya çıkarttı.

Rakibe daha çok pozisyon veren ve rakip kalede fazla etkili olamayan Yeni Malatyaspor’un maç kazanma şansı fazla olamazdı.

Erol Bulut’un Gençlerbirliği maçında tekrar eski sisteme tam olarak olmasa da dönmüş olması rahat bir galibiyet getirdi.

Chebeke, Mina, Sadık ve Cissokho’dan kurulu savunma hattı skora da büyük katkı yaptılar.

Chebeke ve Cissokho’un asistleri sonrasında Pereria ve Gilberto’nun golleri kadar, Mina’nın rakip orta saha oyuncularına yaptığı baskı, Murat Yıldırım, Azubike ve Aytaç’ın daha önceki maçlarda olduğu gibi birbirlerini tamamlayan futbol anlayışları bu takımın futbol alfabesini tekrar oluşturdu.

Chebeke ve Cissokho savunmadan etkili çıkmalarına katkı yapan Aytaç, Murat ve Azubike bir anlamda bu sistemin ana temasını oluşturan isimler oldu.

Geneçlerbirliği takımın attığı gol dışında Yeni Malatyaspor kalesinde etkili olamamasının nedeni ev sahibi ekibin takım savunmansı iyi yapması ve yardımlaşamaya dayalı futbolu iki haftalık aradan sonra ortaya koymaları bundan sonraki maçları daha kolay hale getirebilir.

Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında ortaya çıkan skorların bir şekilde telafisinin olması lazımdı.

Bunun için yapılacak ilk iş kadroda yer alan futbolcuların futbol dokularına uygun sistemi uygulamaya koymak yeterli olacaktı.

Gençlerbirliği maçında orta sahada görev yapan futbolcuların hem savunmaya hemde hücum bölgesine yaptıkları katkı ligin ters takımları arasında yer alan Gençlerbirliği takımına gol dışında pozisyon şansı vermedi.

Pereria, Khalid ve Adem’ın rakibi hataya sürükleyen performansları orta saha oyuncuları içinde moral oldu.

Adem ve Pereria’nın içeriye kat ettikleri anlarda savunmadan Chebake ve Cissokho’nun hücuma kusursuz çıkışları mesaj niteliği taşıyordu.

Yeni Malatayspor için “ iyi takım” yakıştırması yaparken Gençlerbirliği maçında tekrar ortaya çıkan futbolun daha önceki maçlarda da yaşanmasından dolayı olduğunu belirtmek istiyorum.

Bu takımın başarılı olduğu sistemde zorunlu olmadıkça değişiklik yapılmaması lazım. Bu takım için en ideal sistem 4-2-3-1, son Gençlerbirliği maçında 4-3-3 sistemi bile bu takımı olumlu yönden diğer takımlardan ayırmak için yeterli.

Chebake, Mina, Sadık ve Cissokho’dan kurulu savunma hattı bu düşüncenin ilk sırasında yer alıyor.

Savunmanın önünde Murat Yıldırım, Azubike, Khalid, Adem ve Pereria’dan kurulu hücum bölgesine yakın olan Aytaç’ın olması halinde bu takım hem savunmada hemde hücumda etkili oluyor.

Erol Bulut Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında takıma oynatmak istediği sistem ile bu takımın farklı bir yönünü ortaya koymak istedi.

Bunun getirisi yaşanan mağlubiyetler oldu. Gençlerbirliği maçıyla bu takımın yine bilinen oyun karakterinin yine bilinen sistemle yakaladı.

Maça sonradan dahil olan Gilberto’nun attı klas gollerin Erol Bulut’u farklı fakat tatlı bir düşünceye yönlendirdiğini düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları