Abdullah Ergün

Umuda atılan maç sayısı

Abdullah Ergün

Malatya Büyükşehir Belediyesi Erkek Voleybol takımının süper ligde mücadele ettiği sezonda ortaya çıkan tablonun Malatya voleybolu için milat olduğunu düşünmüştüm.

Halk bankası, Fenerbahçe, Arkas, Galatasaray, Ziraat Bankası gibi üst seviyedeki takımların Malatya’ya gelmelerinin hem erkeklerde hemde bayanlarda bölgede söz sahibi olacak Malatya’nın ilerleyen yıllarda üst liglerde daha fazla takımla mücadele etmesini beklerken bunun tam tersi yaşandı.

Süper ligde mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyesi Voleybol takımının sağlam bir altyapı olmadan ligde mücadele etmesinin gelecek adına olumlu şeyler ortaya koyamayacağı o günkü idari yapının ortaya çıkardığı görüntüden belli olmuştu.

Bugün Malatya’da Voleybol adına sağlıklı bir şeyler yazmakta kolay değil.

Türkiye 1. Ligde mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyespor’un içinde bulunduğu karamsar tablonun ortaya çıkacağı, geçmişten günümüze kadar gelen bazı sıkıntıların kartopu gibi yuvarlanarak gelmesinin büyük etkisi olduğu biliniyor.

Muhammed Çatar ve Kamil Özbey’in antrenör olarak sundukları katkının yanı sıra kulübün her şeyiyle ilgilenmeleri bu spora olan sevginin en üste taşınması noktasında çok güzel bir görüntü.

 Her şeye rağmen iyi niyetleriyle ilin voleybol dalında en üst liginde mücadelelerine devam ediyorlar.

Verdikleri emeklerinin karşılığını tam alamadıkları da biliniyor.

Büyükşehir konumundaki Malatya’nın voleybol konusunda çok gerilerde kalmasının bir yerde son bulması lazım.

Geçtiğimiz günlerde Malatya’da yapılan Türkiye Kadınlar Voleybol Bölgesel Ligi doğu grubunun final maçını izleme şansını yakaladım.

İzleme şansı diye yazarken bu maç ile ilgili ne yazılı nede görsel medyada haber okumadım. Daha önceU16 Basketbol final maçında da yazdığım gibi ilin voleyboluna yön verenlerinde final maçıyla ilgili medyaya gerekli bilgileri vermiş olsalardı sporseverler salona gelen bayan voleybolcuların alileriyle birlikte maçı izleme şansını yakalayacaklardı.

Malatya’da spor adına her şeyin futbola odaklı olduğu biliniyor. Futbolun içinde bulunduğu olumsuz ortamın hem voleybola hemde basketbola olan ilginin daha da artması için şehrin basketbol ve voleybol yetkililerinin özellikle maçların yapılacağı tarih ve salonlar konusunda yerel medyayı bilgilendirmeleri yeterli olacaktır.

 Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından organize edilen Türkiye Kadınlar Voleybol Bölgesel Ligi’nin ilk ayağında finalde karşı karşıya gelen Mercan Spor Kulübü Bayan Voleybol takımıyla Malatya Su Sporları Bayan Voleybol Takımları arasındaki final maçında daha önceki final maçlarında karşılaştığım gerilim ve olayların çok uzağında centilmenlik havasında geçmesi Mercan Spor Kulübü Bayan Voleybol takımının kazandığı şampiyonluk kadar önemliydi.

İki Malatya takımının sahaya yansıyan performanslarının Malatya’nın Voleybol sporuna katkı noktasında yakılan ilk ateş olduğunu görmek çok güzeldi.

Mercan Spor Kulübü Bayan Voleybol Takımı Antrenörleri Hayrullah Keleş ve Filiz Çetinkaya’nın büyük emeklerinin olduğu takımda yaşanan bazı eksikliklerin bir üst grup maçlarına kadar giderilmesi halinde Malatya bayanlar voleybolu statüsünde bir devrim yaşanacaktır.

Sağlam bir alt yapı ve koordineli bir çalışma içinde çok daha iyi şeyler ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum.

Türkiye Voleybol Başkanı M.Akif Üstündağ’ın Malatya voleybolu için her türlü desteği verdiği biliniyor. Malatya’nın voleybolda elit liglerde yer alması için Akif başkan ile Malatya voleybolunun içinde bulunduğu sorunların çözüm noktasında nelerin yapılması yönünde bilgi ve birikimlerinden faydalanılması lazım.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Erkek takımıyla ilimizin voleybolda temsil edilmesinin yanı sıra Mercan Spor Kulübü Bayanlar Voleybol takımıyla başlayan ve diğer kulüplerinde bayanlar kategorisinde bu işe katkı sunmaları halinde Malatya’da bayanlar voleybolu adına çok iyi şeyler ortaya çıkacaktır.

Salon sporlarının kendine özgü izleyici potansiyeli var.

Vakıfbank, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe ile Avrupa ve Dünya şampiyonluğuna ulaşan ülke voleybolunun salonları dolduran seyirciler kadar ulusal medyada da beklenen ilginin olmamasına rağmen ortaya çıkan tablonun Malatya’ya olumlu yansıması için Mercan Spor Kulübü Bayan Voleybol takımının kazandığı şampiyonluğun bir yerlere referans olduğunu düşünüyorum.

Finalde yer alan Malatya Su Sporları Kulübü mevcut potansiyeli daha yukarıya taşıması için sahip oldukları alt yapının daha sağlam temellere oturtulması noktasında gerekenleri yapmaları lazım.

Yaz okulları kendileri için büyük avantaj, Su sporlarının da aralarında bulunduğu diğer branşlarda da beklenen ilgiyi kendilerine çekerlerse ortam daha farklı noktalara taşınabilir.

Final maçında Mercan Spor Kulübü Bayan Voleybol takımın attığı maç topu Malatya’da Bayan Voleybolunun varlığını da ortaya çıkardı. Hayrullah Keleş ve Filiz Çetinkaya bu gururun çalıştırıcıları noktasında ilkleri olurken, final maçında parkede yer alan her iki takımın sporcuları bu kategorinin yıldızları olarak hatırlanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları