Abdullah Ergün

UEFA Finansal Fair Play Kuralları Olmasaydı?

Abdullah Ergün

Avrupa liglerinde mücadele eden takımlar transfer sozonunun başlamasıyla birlikte geleceğe dönük yapılanmalar içinde önemli yer tutan transfer konusunda dikkatli davranmaya devam ediyorlar.

Transfere sadece kadroya takviye yapma gözüyle bakan kulüplerin geleceğe dönük çalışmalar içinde olmadığını, onlar için sadece camiaları mutlu etmenin daha da önemli olduğu sezonları sıkça yaşadık.

Son yıllarda UEFA’nın uygulama koyduğu ve külüplerin borç batağında boğulmalarına engel olacak Finansal Fair Play uygulamasının getirdiği yeniliğin kulüplerin geleceği için ne kadar önemli olduğu almış olduğu kararlardan belli oluyor.

Başta Real Madrid,Barcelona ve Paris St German takımları olmak üzere üst seviyedeki takımların transferde izledikleri yol harıtasının en tepesinde yer alan yıldız futbolcu transferleriyle kulübün kasasından çıkan rakamın karşılığının mutlaka kayıtlarda görülmesi aksi halde yapılan transferin mali kaynak yaratılmadan hayata geçirilemesinin faturası transfer yasağını da beraberinde getiriyor.

Bu tablo karşısında en rahat takım Bundesliga’da son yıllarda şampiyonluklara abone olan Bayern Münih takımı geliyor.

Lisanslı ürün satışlarında elde edilen rakamın büyüklüğü kadar en akılcı transferleri hayata geçiren Alman temsilcisinin UEFA’nın yaptırımlarına takılmayacağı biliniyor.

Her yıl sezon devam ederken en az 2 transferin ligler bitmeden gerçekleştirilmesini yapan Kırmızı -Beyazlı kulüp mali dengeler bakımından neden Avrupa’nın en tepesinde yer aldığını anlamak için başta antrenmalarını,lisanslı ürün satış mağazalarını, Kombine satışlarında ortaya çıkan rakamı, külübün yönetim kadrosunda yer alan ve yıllarca bu formayı giymiş olan futbolcuların gelece dönük programlarını bilmeleri lazım.

Sık sık gittiğim Bayern Münih antrenmanlarında antrenmanı izlemek için günü birlik Münih’e gelen Birleşik Arap Emirlikelri ve Katar vatandaşları antrenman öncesi veya sonrasında antrenman sahasının yanında bulunan lisanslı ürün mağazalarında almış oldıkları ürünlerler karşılığında ödemiş oldukları rakamları öğrenince bu takımın maddi yönden asla sıkıntıya düşmeyeceğini ve UEFA’nın örnek kulüpler sıralamasında neden en tepede yer aldığını daha iyi öğrendim.

Konunun bizim tarafımızdaki yönüne bakacak olursak;

Büyük kulüpler eğer UEFA’nın bu konuda uygulamaya koyduğu yasaklar olmasaydı bugün büyük kulüplerin mali kongrede açıkladıkları borç bakiyesi iki katına çıkmış olacaktı.

Alt yapılarında yetenekli genç oyuncuları barındıran büyük kulüpler ellerindeki hazinenin farkında olmadan yurt dışından belli bir yaş kategorisine gelmiş olan yabancı futboluları transfer ederek kendilerince iyi bir iş çıkardıklarını sanıyorlar.

Aly yapıda mücadele eden gençlerin bazıları Avrupa’nın önemli kulüplerinin takibinde olmalarını bilmelerne rağmen yıllarca yaptıkları hataları devam ettiriyorlar.

Avrupa’dan genç oyunculara gelen transfer teklifleri karşısında uçuk rakamlar isteyen bu güzide(!) kulüplerimiz genç oyunculardan faydalanmayı  düşünmzeler.

Böyle bir tablo karşısında büyük kulüplerin UEFA’nın Finansal Fair Play uygulamarına takılmaları ve ceza almalarına yönelik açıklamalara maruz kalmaları gayet normal.

Bugün Roma’da çok iyi işler ortaya koyan Cengiz örneği canlı olarak karşılarında olmalarına rağmen aynı yanlışlarına  devam etmelerine alıştık.

Büyük paralarla yurt dışından gelen futbolcuyu hava alanında omuzlara alarak tesislere getirenler işin fiyasko tarafının hayata geçirilmesi karşında omuzlarda gelen yabancı futbolcu bu kez ticari taksi ve onlarca bavulla tek başına ülkemizden ayrılıyor.

Yazarın Diğer Yazıları