Abdullah Ergün

Turizm Haftası

Abdullah Ergün

Şehrin en büyük sorunları nedir? Sorusunun en tepesine turizmi yazabiliriz.

Malatya’nın yurt içi ve yurt dışından konukların gelmesi için elinde nelerin olduğunu ve şehrin yönetenlerin bu konu hakkında sağlıklı bilgilere sahip olduklarını sanmıyorum.

Turizm haftası geldiği zaman normal kutlama programı, yapılan protokol konuşmaları, paneller, resim yarışmaları ve her zaman konuşmaların temenni bölümlerinde kalan ve hayata geçirilme noktasında hep söylemlerde kalan projeler…

Bu sene nasıl bir değişiklik olacak derseniz. Görevden alınan Turizm İl Müdürü’nün Danıştay kararıyla tekrar göreve gelmesi, tekrar görevden alınması, tekrar Danıştay’a başvurması en sonunda İl Turizm Müdürlüğü’ne getirilen Çetin Şişman’ın görevde olduğu ilk turizm haftası en büyük değişiklik oldu.

Göreve geldikten sonra ziyaretine gittiğimiz ve Malatya’da turizmimin en iyi yere gelmesi için kendisiyle görüş alış-verişinde bulunduğumuz zaman İl Müdürlüğü’nün yıllardan beri Malatya’da hep geriye giden turizm konusundaki düşünceleri ve projelerini dinlerken nihayet işi bilen bir müdür kurumun başına gelmiş diye sevindim.

Malatya’nın turizm noktasına altın çağını yaşadığı 1984-2000 yılları arasında Malatya Turizm İl Müdürlüğü’nün normal mesai saatlerinde klasik devlet memuru anlayışı içinde oldukları yıllarda Vilayet Parkının arkasında bulunan parkın içinde Turizm Danışma Ofisi olarak kullanılan küçük bir kulübe İngiliz Kemal (Kemal Anıl) tek başına Malatya’nın turizmine yön veriyordu.

Saat 17.00 den sonra evlerine giden turizm müdürlüğü personellerinin evlerinde oldukları zaman dilimlerinde tek başına gecenin ilerleyen saatlerine kadar Malatya’ya gelen yabancı ağırlıklı turistlere rehberlik ediyo4rdu.

Vilayet parkının yıkılmasıyla birlikle Malatya’ya gelen turistler vilayet parkında büronun olmadığını görünce Adıyaman üzerinden Nemrut Dağına gittiklerine çok şahit oldum.

İngiliz Kemal’in yıkılın parkla birlikte yaşadığı sağlık problemleri ve sonrasında vefatıyla birlikte Malatya artık yabancı turistlerin sıkça geldiği şehir konumdan uzaklaştı.

Bu konuyla ilgili onlarca yazı yazdım. Turistlerin ellerinde bulunan rehber kitaplarında “Nemrut dağına gitmek için Adıyaman ve Malatya’nın olduğunu sağlıklı ve ekonomik olmasından dolayı Malatya’nın tercih edilmesi” gerektiği yazıyordu.

Konuyla ilgili İngiliz Kemal’in iyi bir referans olduğu da belirtiliyordu.

Vilayet parkının yıkılması kararı ne kadar yanlışsa, parkın içindeki büronun yerinden kaldırılmasa daha da büyük bir yanlıştı.

Şimdilerde vilayet parkının içinde Turizm Danışma Ofisi faaliyetlerine başladı. Büroda bilgi ve birikim noktasında her zaman güvendiğim ve bu konunun yine eski hale gelmesi için elinden gelen her şeyi ortaya koyacağına inandığım Bülent Korkmaz’ın olması açılan yeni bir sayfa için doğru bir tercih.

Şimdi yapılması gereken çok önemli işler var.

Turizm haftası her zaman olduğu gibi protokol ve formalite özelliği bakımından dolu dolu geçebilir.

Haftanın bitmesinde sonra Malatya’ya yerli ve yabancı turistlerin gelmesi için neler yapılmalı? Sorusunun mantıklı cevaplarına yakın olan Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, konuyla ilgili önerilere sahip olan seyahat acentacılarının anlatacakları büyük önem taşıyor.

Malatya’nın turizm noktasına en faal olduğu yıllarda şehrimize gelen turistler sadece Nemrut Dağı’nı görmek için geldikleri biliniyor.

Son yıllarda Aslrantepe, Levent Vadisi ve Darende gibi yerlerin ön plana çıkartılması için verilen mücadele içinde olanlar Nemrut Dağı gerçeğini unutmamaları lazım.

Kültür turizmi noktasında ülkemize gelen turistler için iki önemli yer bulunuyor.

Birincisi Kapadokya diğeri Nemrut Dağı…

Bunu yazarken kendi düşüncem olmadığını Malatya’ya Nemrut Dağını ziyarete gelen yabancı turistlerin ifadelerine dayanarak yazıyorum.

Malatya’nın turizm noktasında hak ettiği yere gelmesi için verilecek mücadele sonunda Malatya gelecek olan yabancı turistlerin ilk tercihi Nemrut Dağı olacaktır.

 Arslantepe’nın ilgi odağı olma konusunda daha çok uzun zamana ihtiyacı var.

Arslantepe ören yerinde hala gün ışığına çıkmamış alanlar bulunuyor.

Kazı çalışmaların devam ettiği ören yerleri yabancı turistlerin ilgisini fazla çekmiyor.

Bunu kazı yapanlara saygısızlık olmasın diye yaptıklarını biliyorum.

Malatya’nın elinde Nemrut Dağı gibi bir yer var.

Sıkça gittiğim Avrupa ülkelerinde Nemrut Dağıyla ilgili anlatılanlar karşısında şaşkınlık yaşadığım anlar oldukça fazla.

Eğer Malatya’ya yabancı turist gelecekse bunun ana temasını Nemrut Dağı oluşturacaktır.

İletişim çağında ve internetin her alanda hayatımıza girdiği günümüzde internet kullanan özellikle öğrenciler ve gençlerin Nemrut dağına ait fotoğrafları paylaşmaları kutlaması yapılan hata için büyük önem taşıyor.

Yaşadığımız bölgede bazı turistik yerlerin ön plana çıkması için başta büyük sponsorlar olmak üzere kurum ve kuruluşların verdikleri mücadeleleri görünce Malatya’nın bu noktada çok geride kaldığı görülüyor.

Levent Vadisi, Arslantepe, Darende gibi yerleri ön plana çıkarmak için verilen mücadelenin karşılığını almak için daha çok bekleyeceksiniz.

Ellinizdeki Nemrut Dağı hazinesinin hala farkında değilsiniz.

Şehrin billboardlarında ve televizyonlarda, gazetelerde Nemrut Dağına ait fotoğraflar ve kısa kısa bilgilerin paylaşılması lazım.

Yıllarca Nemrut dağına gitmiş birisi olarak yazıyorum.

Nemrut Dağı’nın tepesine çıkan yabancı turistlerin yüzlerindeki şaşkınlık ve yaşadıkları heyecanın tekrar yaşanması için vakit kaybetmeden çalışmalara başlanılması lazım.

Bir ülkenin turizm ekseninde yaşadığı maddi ve manevi getirisine Fas’ı örnek gösterebilirim.

Görme şansını yakaladığım Fas’ta özellikle Marakeş kentinde bulunan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan halka açık meydan olan Jemaa el Fna Meydanı yılan oynatanlar, dans edenler, baharat satanların oluşturduğu meydan’ da buluna Marakeş turizm bürosunda meydana gelen her yabancıya verilen Marakeş’e ait broşürler ve kitapları görünce bir ülkenin turizm noktasında nasıl çağ atladığına şahit olmuştum.

Malatya’nın tanıtıma ışık tutacak olan fotoğraf ve belgelerin halkla buluşmasını sağlamak lazım.

Şehrin tanıtımı için Turizm İl Müdürlüğü’nün başlatacağı tanıtımlara her türlü desteğin verilmesi lazım.

Yıllarca bu konuda sessizliği bürünen Turizm İl Müdürlüğü’nün daha aktif hale gelmesi lazım.

İl Müdürü Çetin Şişman’ın yıllarca biriken sorunların ortadan kalkmasına yönelik plan ve projelerini hayata geçirmesi için herkesin katkı sunması lazım.

Yeni İngiliz Kemallerin bulunması, Tekrar hayata geçirilen Turizm İl Müdürlüğüne ait ofisin faal hale gelmesi için internet kullanan özellikle gençlerin Nemrut Dağını yabancı arkadaşlarına anlatmaları lazım.

Yabancı dil öğrenme noktasında şehre gelen yabacı turistler büyük kazanç olacaktır.

Turizm haftası, söylemler ve her zaman olduğu gibi fazlaca hayata geçirilmeyen teennilerle kutlanacaktır.

Klasik kutlamaların sona ermesinde sonra yıllardan beri unutulan ve hep geride kalan ve bilinen sorunların çözümü noktasında çalışmalara başlanılması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları