Abdullah Ergün

Tekrar başa döndük

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’un Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında aldığı mağlubiyetler bu takımın olumlu yönlerinin yanı sıra kendisine olan güvenini de beraberinde götürdü.

Yeni Malatyaspor’un son iki haftada aldığı mağlubiyetlerin nedenleri ne olabilir?

Fenerbahçe maçında vasatın üstüne dahi çıkamayan rakibi karşısında özellikle ikinci yarı ortaya koyduğu performansını gördükten sonra Yeni Malatyaspor’un Trabzonspor karşısında işinin zor olduğunu düşündüm.

Konyaspor maçıyla başlayan ve Fenerbahçe maçında da devam eden savunma kurgusunda yaşanan değişimler sonrasında takımın kendisine özgü “takım savunması” da artık sahada yoktu.

Özellikle Erol Bulut’un göreve gelmesinden sonra Aytaç,Azubike ve Murat ‘dan kurulu üçlü orta saha bu takımın bugün lig sıralamasında bulunduğu yere  büyük katkı yapmıştı.

Ara transferde takıma doğrudan katkı yapacak hazır bir oyun kurucunun transferinin gerçekleşmesi halinde ikinci yarıda takımın daha iyi yerlere geleceğini defalarca yazmıştık.

Fakat en son takviye yapılacak yer olan stoper bölgesine Doria’nın katılmasından sonra Yeni Malatyaspor’un savunma hattı yeni bir yapılanmaya gitti.

Doria, Sadık ve Mina gibi aynı tip savunmacıların bir arada olması demek yeni bir savunma modelinin hayata geçirilmesi anlamını taşıyordu

Yani üçlü savunmanın solunda Doria, Sağında Mina ortada ise Sadık olacaktı.

Chebake ve Cissokho orta sahanın sağında ve solunda hücum bölgesine daha yakın olacaktı.

Ligde yer alan takımların geriye düştüğü anlarda tercih ettikleri bu sistem Yeni Malatyaspor’un ana sistemi oldu.

Doria, Sadık ve Mina’nın çabuk hücum oyuncuları karşısında etkili olma şansları bireysel anlamda fazla değil.

Fakat yüksek toplarda ki başarılarını biliniyor.

Topu yere indiren rakipleri karşında Azubike, Murat ve Aytaç ile başarılı olan Yeni Malatyaspor’un son haftalardaki sistem değişikliğinde en fazla efor sarf eden futbolcuların başında savunmanın önünde tek ön libero konumundaki Murat Yıldırım oldu.

Azubike’nın orta sahanın sağında Chabeke’ye yakın olması, Aytaç’ın da Khalid ve Adem arasında üçüncü hücum oyuncusu konumunda olması Yeni Malatyaspor’un en başarılı olduğu bölgenin artık fazla etkin olmadığını gösterdi.

Fenerbahçe maçında Murat, Azubike ve Murat arsında oluşan mesafeyi Mehmet Topal ve Souza ile iyi değerlendiren Fenerbahçe maçı kazanan taraf olmuştu.

Trabzonspor maçında aynı sistem ile sahada yer alan Yeni Malatyaspor, maçın son bölümlerine kadar rakibi karşısında iyi bir mücadele örneği gösterdi.

Rıza Çalımbay’ın maç içinde yaptığı değişiklik Yeni Malatyaspor’a maçı kazandıracak hamle olabilirdi.

Trabzonspor’un orta sahadaki etkili ismi Okay’ı savunmaya çeken Rıza Çalımbay, bir anlamda orta sahayı Yeni Malatyaspor’a hediye etti.

Fakat Yeni Malatyaspor’un son haftalarda uygulamaya koyduğu değişim bu hatayı olumlu hale getiremedi.

Adem’in savruk futbolu kadar Chabeke ve Ciccokho’nun yeni sisteme uyum surecini devam ettirmeleri, Murat’ın tek başına savunmanın önünde Yusuf, Sosa gibi oyuncular karşısında topu rakibe kaptıracak kadar bitkin hele gelmesi bu takımın son iki haftada sahaya yansıtmış olduğu futbolun ne kadar etkisiz olduğunu gösterdi.

Ligde alınan sonuçlara baktığımız zaman ligde bulunduğu konum itibariyle Yeni Malatyaspor’un işinin artık daha da sıkıntılı bir hale geldiğini görüyoruz.

Saha içinde istikrarlı haftaların tekrar yaşanması için savunmanın yine klasik sistem ve bu sistemin mimarı olan futbolcularından kurulu olması bunun yanı sıra Aytaç, Azubike ve Murat’ın birbirlerini tamamlayan ve başarılı oldukları sisteme tekrar dönmeleri lazım.

Yazarın Diğer Yazıları