Abdullah Ergün

Teknik direktör değişim sezonu açıldı

Abdullah Ergün

Süper ligimizde teknik direktör istifaları geride kalan sezonlar gibi erken başladı.

Kulüplerin içinde bulundukları mali tablolarının ortaya çıkardığı tabloya baktığımız zaman camialarına daha şirin gözükmek için önlerinde gerçekleştirecekleri tek değişim teknik direktör değişimi oldukları biliniyor.

Saha içinde işler iyi gitmediği zaman ilk müracaat yeri olan teknik direktör müracaatları sonrasında sözleşmenin karşılıklı feshedilmesi için yapılan pazarlıklar işin can sıkıcı yanını oluşturuyor.

Sezon öncesi yapılan imza töreninde her iki tarafın birbirlerine methiyeler düzen kulüp başkanı ve teknik direktörler aslında başına geleceklerin bir nevi ilk değerlendirmelerini bu törende düşündüklerini düşünüyorum.

Yerli teknik direktörlerle yapılan sözleşmelerle yabancı teknik direktörlerle yapılan sözleşmeler arasındaki fark aslında ülke futbolumuzun uluslararası arenadaki sıralamasının da en çarpıcı örneği olarak karşımızda duruyor.

Yerli teknik direktör için “ nasılsa bizim içimizden birisi yaklaşımına karşı yabancı teknik direktör için masaya konan şartların harfiyen yerine getirilmesi arasında oluşan ikilemin can yakan tarafı ise kendi değerlerimiz yabancı hayranlığına kurban edilmesi oluyor.

Büyük kulüplerimizin saha içinde işleri iyi gitmediği zamanlar eğer takımın başında yabancı teknik direktör varsa ona verilen imtiyazın uzun vadede olmasına karşın yerli teknik direktör için ilk üç haftada yolların ayrılmasına o kadar çok şahit olduk ki…

Fenerbahçe’nin Hollandalı Teknik Direktörü Cocu’un ilk haftalarda ki karnesi eğer yerli teknik direktörde olmuş olsaydı ligin ilk teknik direktör değişimi Fenerbahçe’de yaşanacaktı.

İşte kulüplerimizin futbola bakış açılarının ne kadar dengesiz olduğunu gösteren en canlı örnek.

Şimdilik Akhisar ve Çaykur Rizespor ile açılışı yapılan teknik direktör kıyımının ilerleyen haftalarda geçtiğimiz sezonki rekora yakın hale geleceğini düşünüyorum.

İngiltere’de Sır Alex Ferguson, Arsene Wagner gibi istikrar abidesi teknik direktörlerin kendi kulüplerinde yaptıklarını acaba bizim lirimizde de gerçekleşmesi mümkün olacak mı?

Başakşehirspor’un Teknik Direktörü Abdullah Avcu ile bir ilk başarılabilir.

Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut içinde çok iyimserim.

Erol Hoca’nın Yeni Malatyaspor’da ortaya koyduğu başarının sezon sonunda uzun vadeli bir sözleşmeyle onurlandırılması lazımdı.

Yeni Malatyaspor yönetiminin futbolumuzun en hassas yönü olan teknik direktör tercihi noktasında heyecan aramaması lazım.

Eğer bu ligde başarılı olunmak isteniyorsa öncelik başarılı olmuş teknik direktör ve ekibiyle yola devam edilmesi lazım.

Bunu hayata geçiremeyen bazı kulüplerin amatör kümeye doğru yaptıkları yolculuğu unutmamaları lazım.

Kulüp yönetmek, transferleri beklentilerin altında kalmamak şartıyla gerçekleştirmek, kurumsal kimliği saha içindeki görüntünün uzağında tutmak ve her şeyden en önemlisi saha içinde istikrarı sağlamak için İngiltere Premier ligde yer alman kulüplerin hayata geçirdikleri futbol kültürünü irdelemeleri lazım.

Yeni Malatyaspor’un halen geçtiğimiz sezon yaşanan güzelliklere halen ulaşamamasının nedenlerinin başında yukarıda yazdığım konu başlıklarının etkisinin olduğunu belirtmek istiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları