Abdullah Ergün

Spor ve Yaşam

Abdullah Ergün

Yıllar önce amatör ligde mücadele eden takımlar  alt yapı kaynağını mahalle aralarında futbol oynayan çocuklardan oluşturuyordu.. Şimdilerde çocuklar başta “obezite “ ve uyuşturucu “olmak üzere diğer sorunlarla boğuşmaya devam ediyor.

Birde bunlara ilaveten derslerin ve sınavların verdiği sıkıntılı ortamlar sonrasında öğrenciler kendilerini rahatlatacak aktivitelerin çok uzağında kaldılar.

Yıllar önce mahalle aralarında bulunan boş arsalarda çocuklar başta futbol olmak üzere diğer sosyal aktiviteler sonrasında daha sorunsuz bir yaşam sürdürüyorlardı.

Bugün mahalleler beton yığını haline gelmiş durumda. Çocuklar kendilerine uygun alanların olamamasından dolayı cep telefonları ve bilgisayarlardaki oyunlarla kendilerini farklı yöne taşımış durumdalar. Bununda beraberinde getirdiği sıkıntılar aileleri mutsuz hale getirmiş durumda.

Spor yapamamanın verdiği olumsuzluklar çocuk bedenlerinde değişimler yaşanmasına engel olamıyorlar.

Aileler bu değişim karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar. Haftalık ders programında beden eğitimi dersinin az olması öğrenciler üzerinde hayal kırıklığı yaratıyor.

Gelişim çağındaki öğrencilerin başta spor olmak üzere diğer sosyal aktiviteler yönünden iyi durumda olmaları gerekiyor.

Bizler ve bizden önceki kuşaklar bu yönden çok şanslı durumdaydı. Mahalle aralarında olan tarlalarda sabahtan akşama kadar önceleri nylon top sonraki yıllarda futbol topunun peşinden koşarak yorgun şekilde eve geliyorduk.

Başta soğuk algınlığı olmak üzere diğer mevsimsel hastalıkların çok uzağında futbol dolu günlerle yaşam devam ediyordu.

En büyük eğlencelerimiz arasında sinema farklı bir yer tutuyordu. Mahalle arkadaşlarıyla birlikte sinemaya gitmek futbol oynamak kadar önemliydi.

Futbol ve sinema keyfini hep ekip olarak yaşıyorduk. Beden dersinin tek ders olması bizim için önemli değildi.

Nasıl olsa okul çıkışında futbol oynamak için boş alanlarımız vardı. Arkadaşlığın da en ileri derece de olması bu işi için yeterliydi.

Hafta sonları mahalle maçlarıyla futbol dünyamız daha disiplinli hale geliyordu.

Malatya’nın her mahallesinde bu maçlar için boş alanlar vardı. Bu mahallerin de bizim gibi mahalle takımları oluyordu.

Her günümüz futbol ile geçiyordu. Zaten o yıllarda Malatya’daki amatör kulüpler futbolcu bulma noktasında sıkıntı yaşamadılar.

Kulüplerin antrenmanlarına katılan futbolcu sayısı rekor derecelere ulaşıyordu. Böyle bir ortamda doğal olarak futbol kalitesi de yukarılara taşınmıştı.

Kulüp yöneticileri futbolcu bulmak için mahalleleri gezer, tarlalarda yapılan maçları izleyerek futbolcu transferlerini gerçekleştiriyorlardı.

Bizlerin yaşadığı gerçek oyuncaklar ve doğal ortamların bizlere sağladığı güzelliklerin meyvesini yemeye devam ediyoruz.

Bugün ilkokul da okuyan çocukların yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz.

Okul sonrası eve kapanan, kendilerine uygun oyun alanları bulamayan çocuklar bedensel değişimlerini kontrol altına alamıyorlar.

Ve her şeyden önemlisi aile, çevre ve okul üçgeninde yaşananlar çocuklar üzerinde fazla iyimser bir görüntü ortaya çıkartamıyor.

Spor yapma istekleri maalesef gerçekleşemiyor. Sadece yaz tatillerinde açılan yaz spor okullarıyla bu ihtiyaçlar kısmen karşılanıyor.

Bunun yeterli olmadığını biliyoruz.

Spor yapmayan bedenlerin çeşitli hastalıklara açık olmasını artık herkesin iyice anlaması lazım.

Yerel yönetimlerin bu sorunların ortadan kalkması için spor alanları yapması lazım. Bunun gerçekleşmesi halinde sadece çocuklar değil diğer vatandaşlarda bundan faydalanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları