Abdullah Ergün

Spor ve Fanatizm

Abdullah Ergün

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en önemli derbileri arasında gösterilen Fenerbahçe-Galatasaray maçı oynandı.
Maçtan sonra ülke genelinde fanatiklerin çıkardığı ve adliyeye intikal eden çok sayıda olay yaşandı.
Maçtan bir gün sonra Panatinaikos -Galatasaray arasında oynanan basketbol maçı sonrasında aynı zamanda milli takımı da çalıştıran Ergin Ataman’ın salonda Galatasaraylı taraftarlarına eliyle derbi maçın skorunu gösteren hareketi haftanın en çok konuşulan konusu oldu.
Ergin Ataman’ın daha sonra sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, yaptığı hareketin uygun olmadığını ve Fenerbahçe camiasından özür dilemesi bile tansiyonu düşürmedi.
Yaptığı hareketle Galatasaray taraftarlarını mutlu ederken omuzlarındaki milli takım teknik apoletini taşıdığını unutan Ergin Ataman’ın maçı izlemek yerine olay çıkartama düşüncesinde olan müptezellerden ne farkı kaldı ki!
Ergin Ataman’ın ülke genelinde yaşanan futbol fanatizmine yaptığı katkı konunun muhatapları içinde güzel bir referans oldu.
Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından yapılan açıklamada, Ergin Ataman’ın görev yaptığı süre içinde milli takıma sporcu göndermeme kararı alması konunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Dünya derbileri sıralamasında ilk sıralarda yer alan Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında oynanan futboldan çok maçtan önce ve sonra amigo ağzıyla yorum yapan yorumcuları dikkatlice dinleyen fanatikleri son maçtan sonra yine içlerindeki nefreti dökerek rahatladılar.
Bunlara bu imkanları verenler yine başarılı oldular! 
1960-70 ve 80’li yıllarda taraftarlarının bir arada beraber izledikleri maçları yaşamış ve görmüş birisi olarak bugün gelinen noktada konuk takım seyirci kontenjanı gibi saçma sapan bir uygulama başta olmak üzere statlarda yaşananları kabul etmiyorum.
Maça beraber giden ve sahadaki sonuç ne olursa olsun maçtan sonra kol kola stattan ayrılan iki takım taraftarların olduğu maçların tekrar yaşanmasını istiyorum.
Günümüzde bunların yaşanması mümkün değil.
Bu düşüncem asla gerçekleşmez!
Futbolu yönetenler, oynatanlar, oynayanlar ve en önemlisi futbol yorumcularının içlerindeki futbol fanatizmin dışı vurumlarında yaptıkları açıklamalarla bunun gerçekleşmesi imkansiz.
Yakın zamanda milli maç arası yaşanacak. Milli maç arasında kadar bir hafta önce oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisi konuşulacak ve yazılacak.
Avrupa’da da derbi maçlar oynanıyor.
Bizde yaşananların hiçbirisi onlarda yaşanmıyor.
Zaten bizim derbilerde futbol kalitesi hiçbir zaman maça gösterilen ilginin üstüne çıkmıyor.
Futbol fanatiklerinin salonlara gelmesiyle salon sporlarına ilgi duyan gerçek sporseverler salonu terk etmek zorunda kaldılar.
Bunlar için salon ve stat fark etmez nereye gitse olay çıkıyor.
Büyük takımların salon maçlarında yaşananlar statlarda yaşanan görüntüleri aratmıyor. 
Küfür etmek, olay çıkartmak, maçlardan sonra caddelerde döner bıçağıyla rakip takım taraftarlarına saldırmak gibi futbol fanatiklerinin manifestosu sayılan eylemleri hayata geçirmek artık daha kolay hale geldi.
İnsanları spordan soğutmak için bundan daha önemli icraatlar olamazdı.
Sizleri yürekten tebrik ediyorum!
Ergin Ataman, yaptığı eylemle fanatizme yeni bir boyut getirdi.
Futbol fanatizmine milli takım ünvanıyla yaptığın katıdan dolayı bu işe duyarlı olanların sevgi ve selamlarını iliklerine kadar hak ettiğini belirtmek istiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları