Abdullah Ergün

Siz işinize devam edin

Abdullah Ergün

Futbol Federasyonun yeni sezonda uygulamadan çıkarttığı U21 liginin yerine nasıl bir dahiyane bir fikir çıkartacak merakla bekliyorum.

Aslında U21 liginin olumlu getirisinin beklentilerin gerisinde kalması alınan karara doğrudan katkı yaptığını düşünüyorum.

Profesyonel kadroda yer alan ve kadro dışı bırakılan veya performansı yetersiz kalan futbolcunun yaşına bakılmaksızın U21 takımına gönderilmesi ve U21 takımının teknik sorumlularında doğal olarak oynatmak zorunda kaldığı futbolculardan beklenen verimi alıp alamadıkları da sıkça konuşulan konuların başında geliyor.

Yeni sezonda U21 ligi yok bu kategoride görev yapan teknik sorumlular ve antrenörler bir bakıma diplomalı antrenörlerin yer aldığı işsizler ordusuna katılacak.

Bazıları kulüplerinde farklı bir göreve gelecekler bazıları da yöneticilerin tasarruf tedbirlerine takılacak.

Kulüpler alt yapının ne kadar önemli olduklarını hala tam anlamıyla kavramış değiller.

Alt yapıda görev yapan antrenörlerin maaş ve gelir durumlarını daha sağlıklı hale getirmelerini beklerken onlar profesyonel takımın başındaki teknik direktöre daha dolgun ücret ödemede sıkıntı yaşamıyorlar.

Alt yapı hocalarına gelince “ sen bizim evladımızsın” üst yapıdaki teknik heyete farklı bir uygulama modeli devam ettikçe bu ülkeden futbol adına doru şeylerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Alt yapıda görev yapan antrenör arkadaşların yaşanan olaylar karşısında daha sakın ve duyarlı davranmaları ve sadece kendi işlerine odaklanmaları lazım.

Her okuduğumda fer cümlesine saygı duyduğum yazının kendilerine futbolun manifestosu olduklarını hatırlatmak istiyorum.

ALTYAPI ANTRENÖRLERİ ‘NE TAVSİYELER
1. Daima bağışlayıcı ve sevgi dolu olunuz. (Hiç kimse devamlı olarak hatasının söylenmesinden ve azarlanmaktan hoşlanmaz.)
2. Oyuncularla ne gerektiğinden fazla yüz göz olmalı, ne de araya uçurumlar koymalısınız. (Bu çizgiyi çok iyi ayırt etmelisiniz.)
3. Her zaman motive edici, ilgili ve uyancı olmalısınız. (Bir arkadaş gibi yakın davranmalı, ancak disiplini de elden bırakmamalısınız.)
4. Oyuncular tek tek uğraşılmaktan büyük zevk alırlar. Zaman zaman onlara bu şansı vermeli, hatta futbol hakkında onlarla konuşmalısınız. (Bu tür ortamlar onların sizin ne istediğinizi daha kolay anlamalarına sebep olacaktır.)
5. Temel futbol hareketlerini öğretirken hiçbir zaman kolaycı veya aceleci olmayınız. Oyuncularınıza en kolay hareketleri defalarca tekrar ettirerek bu hareketlerin onlarda alışkanlık haline gelmesini sağlayınız. Eğer bunu yapamamışsanız, oyuncularınız o birkaç kere çalıştıkları hareketleri hiçbir zaman yapamayacaklardır.
6. Futbolun temel hareketleri olan; pas, dripling, şut, stop, hücum ve savunma konulan birbirinden ayırt etmeksizin, teker teker çalıştırınız. (Sizin çalıştırmaktan zevk almadığınız bir konu, belki de oyuncularınızın en zayıf tarafı olabilecektir.)
7. Çalışmalarınızın en büyük kısmını temel futbol hareketleri kapsamıyorsa biliniz ki, yanlış yoldasınız. Antrenman programlarınızda en çok yer vermeniz gereken ve kafa yormanız gereken konu budur.
8. İşin başında öncelikle doğru malzemeyi seçmek ve onunla uğraşmak çok önemlidir. Şunu hiç unutmamalısınız ki; zaman çok kıymetlidir ve onu en iyi şekilde kullanmak gerekir.

Alt yapıda görev yapmak her antrenörün rüyasıdır. Futbolun alfabesini alt yapı öğrencilerine öğretmek onlar için çok güzel bir duygu.

Futbolun mutfağında görev yapmak her antrenörün hayalinde yer almaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları