Abdullah Ergün

Sıra VAR'da

Abdullah Ergün

Bu sezon uygulamaya konulan VAR sisteminin eleştirilerden nasibini alacağını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.

Kaosla geçinen futbolumuzun VAR sistemiyle belli bir seviyeye geleceğini ve futbol kalitesinin yukarıya taşınacağını düşünenler yine hayal kırıklığı yaşayacak.

Avrupa’da başlayan ligleri TV’de izlerken bizimle aramızda oluşan fark giderek artıyor.

Dünyanın en çok izlenen ve en değerli ligi olan premier ligde hafta sonu oynanan Newcastle-Chelsea arasındaki maçın istatistik bilgileri futbolun geldiği son noktayı çok güzel özetliyor.

Maçın ikinci yarısının ortalarında konuk ekip Chelsea’nın topla oynama oranı 91’e çıkmıştı.

Maç sonunda iki takım arasındaki isabetli pas sonucu korkunç bir rakamı ortaya çıkardı.

Newcastle’nin 131 isabetli pasına karşın konuk Chelsea 838 isabetli pas oranıyla rakibine ezici bir üstünlük sağladı.

VAR sisteminin uygulanmadığı İngiltere premier ligde zaten topun oyunda kaldığı süre bakımından Avrupa’nın en tepesinde yer alan ligin VAR’ la uğraşacak durumu da yok.

Newcastle -Chelsea maçından sonra ligimizde oynanan Beşiktaş-Antalya maçında ortaya çıkan bazı maç sonu istatistikleri de yazmak istiyorum.

Topla oynama oranını 74’e çıkaran, Antalya kalesine 28 şut atan, isabetli pas oranında Antalyaspor’a 513-153 üstünlük sağlayan ve 12 korner kullanan Beşiktaş kendi sahasında Antalyaspor’a 3-2 mağlup oluyor.

Topun oyunda kalma süresi zaten son yıllarda belli bir seviyenin altına inmişken birde buna bu sezon uygulamaya konulan VAR sisteminin ortaya çıkarttığı bekleme süresi eklenince ligimiz artık daha da basit hale gelmiş durumda.

İngiltere Premier ligini izlerken topun oyunda kalma süresi çok ender saha içine giren sağlık ekibinin olduğu anlar dışında maçın içinde hakemin oyuna müdahale etme süresi belli bir seviyenin altında kalınca ortaya dünyanın en çok takip edilen ve izlenen ligi çıkıyor.

Beşiktaş-Antalya maçında Antalyasporlu futbolcuların saha içinde yerlerden kalmadığı anlarda Beşiktaşlı oyuncuların vermiş olduğu tepki ilk değil son da olmayacak.

Yerden kalkmayan futbolcu sayısı bakımından kendimize ait olan rekorun bu sezon daha da yukarıya taşınacağını ve buna kimsenin engel olamayacağını belirtmek istiyorum.

Sahada yatan futbolcunun kameralara yansıyan görüntüsüne baktığımız zaman bir daha oyuna girmeyeceğini düşünenler bir anda futbolcunun depar atarak oyuna dahil olduğunu görünce futbolun hangi aşamaya geldiğini ve bunun da futbolumuzun eksi hanesine kocaman bir halka eklendiğini görüyoruz.

VAR sistemiyle futbolumuzun gırgır yönü daha da etkili hale geldi.

TV ekranlarında eski hakemlere artık iş düşmez diyenler büyük bir yanılgı içindeler.

VAR olmasına rağmen hakemler eleştirilerden nasibini almaya devam ediyorlar.

Futbolumuzun geleceğini hiç aydınlık görmüyorum. Futbol federasyonun her yıl yaptığı değişikliklerin futbolumuza katkı yapamadığını gördük. Sadece süper ligin marka değerini yukarıya taşımakla meşguller. Bunda da başarılı olmadıkları her haliyle belli oluyor.

Alt liglerde yaşanan olumsuzlukları gördüklerini sanmıyorum.

Bölgesel amatör ligde bu yıl uygulamaya koydukları 28 yaş sınırlamasıyla bu işi ne kadar iyi bildiklerini (!) bir kez daha ortaya koydular. Dünya kupasında uygulanan konulan VAR uygulamasına can simidi gibi sarılan federasyonumuz ligimiz ilk haftalarında yaşananlar karşında acaba neler düşünüyor?

Her şeyimiz tamammış gibi birde VAR karşımıza çıktı.

Ne diyelim büyüklerimiz böyle uygun görmüş.

Futbolun saha dışındaki formuyla gündemimizi meşgul eden ligimize hoş geldin VAR.

Yazarın Diğer Yazıları