Abdullah Ergün

Sıra basketbolda

Abdullah Ergün

Voleybol’da büyük bir organizasyona ev sahipliği yapan Malatya bu konuda sınıfı geçerek daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacağı gösterdi.

Kupayı kazanan Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımının sporcuları ve yöneticileri başta olmak üzere diğer takımlarında yetkilileri ve sporcuları Malatya’nın ev sahipliğin mükemmel olduğuna dair düşüncelerinin bundan sonra Malatya’nın benzer turnuvaların gelmesi için iyi bir referans olduğunu düşünüyorum.

Turnuva öncesi kafalarda oluşan başta salonun dolmasına yönelik tedirginlik olmak üzere diğer konu başlıklarının şampiyonanın ilk gününde ortadan kalkması yüzlerdeki tedirgin ifadelerin değişmesine neden oldu.

Haziran ayında Malatya’da yapılacak olan Türkiye-Slovakya erkek voleybol maçının heyecanı şimdiden sporseverleri sarmış durumda.

Futbolun etkisinde kalan Malatya’nın voleybol ile farklı bir yöne taşınmasının yanında sıranın Basketbola geldiği konuşuluyor.

Şüphesiz diğer ülkelerde olduğu gibi futbol ülkemizde en çok sevilen ve takip edilen spor dalı…

Anadolu Efes, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın basketbol şubelerinin farklı konumlara gelmesi bu spor dalını da popüler hale gelmesine neden oldu.

Doğal olarak futbol seyircisi de salonlara gelmeye başladı. Bunun sonrasında futbol sahalarında olan olaylar salonlarda çıkmaya başladı.

3 Büyüklerin kendi aralarında oynadıkları maçlarda rakip taraftarların maçlara gelmemesi yönünde alınan karar basketbol maçları içinde geçerli.

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok.

Euro leaugue ve NBA maçlarının televizyonlarda naklen yayınlanması ile o ülkelerdeki basketbol kültürü ile ülkemizdeki basketbol kültürü arasındaki fark belirgin şekilde ortaya çıktı.

70’li yıllarda basketbol futboldan farklı kendi özel seyircisi ile salonlarda temsil ediliyordu. Aynı durum Malatya içinde geçerliydi.

 Siyah-beyaz televizyon yıllarında “ Beyaz Gölge” dizsi ile basketbol farklı bir ilgi alanını beraberinde getirmişti.

Sokaklarda basketbol oynayanlar dizinin karakterlerinin adları ile çağrılıyordu.

O yıllarda Eczacıbaşı ligin lokomotif takımıydı. Tofaş ve Efes Pilsen’in de katılımıyla Basketbol’un üç büyükleri belli olmuştu.

Malatya’da basketbolun ortaya çıkmasında Ali Gülhan’ın büyük katkısı olmuştu.

Malatya’da en popüler kulüp hiç şüphesiz Havagücü kulübüydü.

Malatya Ana Jet Üssünde görevli Amerikan askerlerinin de bu kulübe ekstra destekleri ile Basketbol Malatya’da popüler hale gelmişti.

Malatya Atatürk Spor Salonunda oynanan maçlara ilgi en üst seviyelerdeydi

70’li yılların sonlarına doğru Malatya’da basketbol adına yaşanan güzelliklerin bugün gelinen nokta arasındaki farkı yazmama gerek yok

O yıllarda amatör sporcu lisanslarında Futbol, basketbol, voleybol birlikte yazılıydı. Doğal olarak sporcular gündüz futbol, akşamları da kapalı spor salonunda basketbol ve voleybol maçlarına çıkarlardı.

Yani tam bir amatör sporcu profili ortaya çıkmıştı.

Günümüzde ise durum daha farklı bir konuma geldi. Futbol sevgisi artarak devam ediyor. Artık lig performansları gazetelerin spor sayfalarında ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.

Salon sporları sadece üç büyüklerin maçları ile gündeme geliyor.

Sadece Fenerbahçe Beko Basketbol Takımı özel seyircisiyle maçlarını oynamaya devam ediyor.

Türk basketbolunun Avrupa’nın elit ligi olan Euro Lig’de Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes ile ülkemizi başatıyla tensil etmesi ülke basketbolumuzun Avrupa’da konuşulması, mevcut potansiyelin daha da iyi kullanılması halinde çok daha iyi neticelerin alınacağını gösteriyor.

NBA ‘de basketbol yaşamalarına devam eden Türk basketbolcuların maçlarını takip eden sporseverler basketbolcularımızın başarıları karşında gurur duymaları bundan sonra daha iyi şeylerin olacağını gösteriyor.

İlk yıllarda futbol seyircisini salonlara çeken Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri ise kendi aralarında oynadığı maçlarda alınan sonuçlardan çok meydana gelen olaylar ile gündeme geliyorlar.

Oysa basketbol seyircisinin futbol seyircisinden ayrı çok önemli yanları var.

Daha sonra büyük kulüplerin basketbol ve futbol seyircileri arasında bir değişim yaşandı. Futbol seyircileri stadyuma, basketbol seyircileri de salonlara gitmeye başladı.

Rakibe ve rakibin ortaya koyduğu performansa saygı gösteren bir özelliği her zaman beraberinde taşımıştır.

Yunanistan’da Olimpiyakos, Panatiakos ve Aris ülkemizde ise üç büyükler salonlara gelen futbol seyircileri ile solon kültürüne farklı (!) bir anlayış getirdiler.

Oysa Basketbolun ana vatanı olan Amerika’da NBA maçlarında seyirci ile saha çizgisi arasında sıfır noktası olmasına rağmen olayların meydana gelmemesi oldukça düşündürücü

Gerçek basketbol seyircisini salonlara çeken NBA kurmayları bir anlamda bu yönleri ile de diğer ülkelere örnek olmaya devam ediyorlar.

Futbol ile yatan ve futbol ile kalkan ülkemizde basketbola olan ilginin sadece basketbol seyircisi ile bütünleşmesi bir anlamda bu spor dalının geleceğini garantiye alma anlamını taşıyor.

Malatya Yeni Spor Salonunun voleybolda olduğu gibi basketbolda da büyük organizasyonlara ev sahipliği yapması lazım.

Haziran ayında Malatya’da yapılacak olan milli maçta yaşanacak heyecan bir anlamda Malatya’nın salon sporlarında sadece turnuvalar için değil ilin salon sporlarında da olumlu değişimlerin yaşanması anlamını taşıyacak.

Yazarın Diğer Yazıları