Abdullah Ergün

Şimdi daha güzel

Abdullah Ergün

Malatya amatör kümede yer alan bazı takımların günümüz futbolunda kabul gören oyun anlatışını sahaya yansıtma noktasında vermiş oldukları mücadele Malatya futbolu adına oldukça sevindirici.

Çıplak gözle seyrettiğim Malatya İdmanyurdu, Darende ve Demirspor takımlarını çalıştıran antrenör arkadaşları verdikleri mücadele ve ortaya koydukları futboldan dolayı kendilerini tebrik ediyorum.

Yıllarca Malatya futbolunda süregelen ezber oyun sisteminin bu sezon bazı takımlar tarafından terkedilmesi ve bunun yerine iki yönlü oyunun sergilenmesi noktasında ortaya koydukları mücadele Malatya futbolu adına milat sayılmalı.

Bizden önceki kuşak, bizim kuşak ve sonrasında gelen jenerasyonda takımların tek düze futbol kültürü futbolda çok iyi noktalara gelecek olan bazı arkadaşlarında önünü kesmişti.

Yıllarca hücum belgesinde görev yapan hücum oyuncularına rakip takımın” 4 ile 5’in arasına gir “demekle başlayan yanlış bugün yerini farklı bir yere taşıdı.

Yıllarca savunmada görev yaparken hep rakip hücum oyuncusunun ben ve diğer savunmadaki arkadaş arasında olumlu bir şey yaptıklarını da fazla görmedim.

Hücum bölgesinde görev yapan arkadaşın bu işte en masum olduğunu, bütün yanlışın saha kenarındaki teknik sorumlunun kendisinin de futbol oynadığı yıllarda kendi antrenörün yaptığı yanlışı devam ettirmesi konunun ana temasını oluşturuyordu.

Zaten o yıllardaki saha şartları, malzeme noktasında yaşanan sıkıntılara birde klasik futbol görüntüsüyle Malatya futbolunda bir şeyler yapılmaya çalışılıyordu.

Malatya İdmanyurdu-Sanayispor ve Demirspor-Darendespor maçlarını izlerken yukarıda yazdıklarım aklıma geldi.

Bizim zamanımızda kaleciden topu alıp oyuna sokmak çok lüks geliyordu.

Kendim yaşadığım bir maçta kaleciden topu alıp oyuna sokmaya çalışırken kenardan kendi antrenörümüz “ ne yapıyorsun sen bırak kaleci uzun oynasın” dediklerini dün gibi hatırlıyorum.

Bugün Malatya amatör küme maçlarında kalecilerin topu savunma oyuncularına vermesini tebessüm ederek izliyorum.

Zor şartlarda futbol oynamamız yetmezmiş gibi birde kenar yönetimin futbol doğruları yerine geriye dönük futbol yanlışlarına da eşlik ediyorduk.

Şimdilerde tablo tersine dönmüş durumda.

Malatya İdmanyurdu takımının tecrübeli isimleri topu koşturarak rakiplerini sıkıntıya sokan futbol anlayışının ligde yer alan kulüpler tarafından da benimsenmesi ve benzer futbolun olgunlaşmasına katkı yapmaları her şeyi çok güzel hale getirecektir.

Son olarak Demirspor-Darendespor maçında da benzer futbol sahaya yansımıştı.

İki takım teknik sorumlularının ısrarla oyunu geriden kurmalarına yönelik uyarıların sahadaki futbolcular içinde büyük şans olduğunu düşünüyorum.

Kalecilerin uzun oynadıkları anlarda duvara çarpar gibi topun tekrar kendilerine geldikleri maçları unutmamak lazım.

Orta saha oyuncularının topa yatkın olmaları hem savunma hemde hücum oyuncularına farklı bir kimlik getirdiğini de görmek çok güzel.

Yeni Malatyaspor maçlarına denk gelmediği süre içinde Malatya amatör küme maçlarını izlemeye devam edeceğim.

Bizlerin saha içinde hep yapmak istediğimiz fakat yapamadığımız işlerin şimdilerde sahada görev yapan futbolcular tarafından yapılmasını görünce mutlu oluyorum.

Kendilerinden önce sahaya suların gelmesi bir başka mutluluk.

Yıllarca maç içinde ve maçın devre arasında  “ su içmeyin dalağınız şişer” mantığıyla bizleri susuz bırakanların yıllar sonra bu konuda yaptıkları yanlışı yüzümüze söylemeleri de çok güzel.

Tıpkı bu sezon bazı takımların sahaya koydukları olumlu futbol gibi.

Yazarın Diğer Yazıları