Abdullah Ergün

Sezonun en önemli maçı

Abdullah Ergün

Ziraat Türkiye Kupasında Yeni Malatyaspor Galatasaray ile finale çıkma adına sezonun en önemli maçına çıkacak.

İstanbul’da oynanan ve golsüz biten ilk maç sonrasında ikinci maç için avantaj sağlayan Yeni Malatyaspor’ un rövanş maçında ligde şampiyonluk yolunda moral bulan rakibi karşısında teknik ve taktiğin üstüne çıkacak olan mücadelesi merakla bekleniyor.

Rakip Galatasaray olunsa saha içinde önlem alınacak futbolcu sayısı da fazla olacak.

İlk maçta rakibi karşısında alan savunmasında başarılı olan ve etkili kontra atakları hanesine yazdıran Yeni Malatyaspor için bugün oynanacak olan maç daha da zorlu geçecek.

Lig maçında oyundaki üstünlüğünü maçın tamamına yayan Galatasaray’ın Onyekuru ve Linnes ikilisiyle Yeni Malatyaspor ’un sağ tarafına oyunu yıkması ve gelen gollerin başlangıç noktasında Ndiaye ve Belhanda ikilisinin olduğu görüldü.

Rövanş maçına konuk ekibin lig maçındaki görüntüsünün ve taktiğinin maç içinde farklılıklar göstermesi Yeni Malatyaspor ‘un performansına bağlı olacaktır.

Öyle bir maç oynanacak ki hem savunmayı hemde hücumu iyi yapmak zorunda kalınacak.

Murat Yıldırım ve Donald ikilisi Yeni Malatyaspor ‘un maçın başından itibaren uygulayacağı kontrollü oyunun kilit isimleri olacaktır.

Benzer durum Galatasaray içinde gereçli olacaktır. Lig maçında 4-1-4-1 sistemiyle Yeni Malatyaspor karşısında tek liberolu sistemde istediğini alan Galatasaray’ın benzer bir sitemimi son olarak Kayserispor maçında da devam ettirmesi ve bunda başarılı olunmasıyla benzer kurgunun bugün de uygulayacaklarını düşünüyorum.

Sürekli olarak ligde uyguladıkları 4-2-3-1 sistemini son haftalarda rafa kaldıran Fatih Terim’in bu sistemde en kritik oyuncuları Kayserispor maçında ön liberoda görev yapan Fermando ve Diagne’nin arkasında hücuma yakın ikili olan Ndiaye ve Belhanda olacaktır.

Savunmanın sağında ve solunda görev yapman Mariano ve Nagatoma’nın çabuklukları ve sürekli olarak hücuma verdikleri desteğin süre olarak uzantıları maçın önemli ayrıntıları arasında yer alacak.

Yeni Malatyaspor ’da savunmanın ortasında görev yapacak olan Mina ve Murat Akça’nın Diagne’nin ceza alanı içinde alacağı pozisyonlar ve yapacağı koşular sonrasında orta sahada görev yapacak olan Emre, Ndiaye, Belhanda hatta Fernando’ya önlem alması lazım.

Teknik Direktir Erol Bulut’un orta sahada Murat Yıldırım ve Donald’ın yanına koyacağı futbolcunun iki yönlü oyunu en iyi şekilde yerine getirmesi lazım.

Murat Yıldırım ve Donald ikilisinin erken kart görmeleri maçın kalan bölümlerini sıkıntılı hale getirebilir.

Bu sene Yeni Malatyaspor ’un saha içinde işlerin iyi gitmediği maçlarda kenar hücum oyuncularının savunmaya yardım noktasında beklentileri verememelerinin etkisi oldukça fazlaydı

Sezonun en önemli maçı olarak adlandırılan maç için hücum bölgesinde görev yapan oyuncuların takım savunmasına desteği en üst seviyelere çıkarmaları lazım.

Murat Yıldırım ve Donald’ın maçın genel görüntüsü içinde hücum yönlerini de ortaya koymaları halinde, Fernando başta olmak üzere Belhanda ve Ndiaye’nın kendi yarı alanlarında kalmalarını sağlayacak.

Nagatomo ve Mariano’nun orta saha bağlantılı hücuma verdikleri destek son haftalarda kusursuz işliyor.

Yeni Malatyaspor ’un finale adını yazdırması için oyunun başından itibaren Yeni Malatyaspor kalesine oyunu yıkacak olan Galatasaray’ın savunmanın ortasında yaşadıkları zayıflıktan yararlanması lazım.  Kamara’nın güçlü fiziği ve savunma arkasına yapacağı koşular bu anlamda büyük önem taşıyacak. Yeni Malatyasporlu futbolcuların maçın favorisi konumunda olan Galatasaray’ın savunma bloğunda yaşadığı problemleri iyi değerlendirmeleri maçı farklı bir yöne taşıyabilir.

Sahada daha diri kalan ve az hata yapan taraf adını finale yazdıracaktır.

Yazarın Diğer Yazıları