Abdullah Ergün

Senaryolar yazılmaya başladı

Abdullah Ergün

Yılların özlemi olan ikinci bir profesyonel takım olma sevincini yaşayan ilimizde şimdi takımın geleceği noktasında senaryolar yazmaya başladılar.

Yeşilyurt Belediyespor’un sağlıklı bir yapıya kavuşması için Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yaptığı açıklamalar senaryoların hangi türe daha uygun olmasını isteyenler için umut oldu.

 Belediye Başkanı Mehmet Çınar, takımın profesyonel lig macerasında sivil yönetime dönüşmesi konusundaki düşüncesinin şehrin dokusuna uygun olup olmadığını iyi araştırması lazım.

Herkesin ortak kanısı Yeni Malatyaspor’a pilot takım olması yönünde…

Bu uygulamayı daha önce Büyük kulüplerinde aralarında olduğu kulüpler uygulamak istediler fakat ortaya kocaman bir fiyasko çıktığı görüldü.

Trabzonspor’un pilot takımı olan 1461 Trabzonspor’un bugün geldiği nokta ve yıllar önce bu işi en şekilde hayata geçiren kulüp olan Bursaspor’un ikinci takımı 1. Ligin kapısından dönmüştü. Bir sonraki sezon kadroda yer alan futbolcular kendi imkanlarıyla başka kulüplere transfer olmuşlardı.

Bu iş bizim ülkemize göre bir şey değil…

Avrupa ‘da kulüpler pilot takım uygulaması yerine bütün enerjilerini alt yapıya vererek daha sağlıklı işler yapıyorlar.

Pilot takım uygulamasının ülkemiz versiyonunda hüsranla sonuçlandığını gösteren çok örnekler var.

Bu uygulamayı başlatan kulüplerde iller iyi gitmediği dönemlerde bundan en çok zararı pilot takım bünyesinde görev yapan futbolcular çekiyor.

Zaten profesyonel kulüplerin günümüzde yaşadığı sıkıntıların zirve yaptığı ortamda bu işe girişecek olan kulüplerin bir kez daha sağlıklı düşünmeleri gerekiyor.

Peki, şimdi ne olacak?

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın kulübü sivil bir yönetime bırakma düşüncesi güzel bir fikir.

Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanı Adil Gevrek’in Yeni Malatyaspor’un daha sağlıklı konuma gelmesi için alt yapıda görev yapan futbolcuların görev yapacağı ikinci bir takıma sıcak bakma düşüncesi kendi penceresinden güzel bir düşünce…

İşin en sıkıntısız ve en verimli hale gelmesi için dönemin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın belediye kontrollü sivil bir yönetime takımı teslim etmesi ve tıpkı Yeni Malatyaspor’da olduğu gibi sıkça eleştirilen “ Divan” oluşumuzun daha sağlıklı hale gelmesine yönelik kararları almaları yeterli olabilir.

Adil Gevrek’in benzer uygulama sonrasında Yeni Malatyaspor’a başkan olmasından sonra gelinen nokta bu düşüncenin daha sağlıklı olacağını gösteriyor.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın bu konuda daha kapsamlı bir araştırma yapması ve şehrin futboluna pozitif katkılar yapmış spor adamlarıyla yapacağı bir toplantı da daha iyi düşünceler ve sağlıklı kararların alınacağını düşünüyorum.

Yıllarca ikinci bir profesyonel takım diye tutturanların bugün konuşulanların ışığında nasıl tepki vereceklerini merak ediyorum.

Yeni Malatyaspor’un alt yapısında belli bir seviyeye gelmiş futbolcu sayısı oldukça fazla…

Bazı takımlarda forma şansı bulan veya bulamayan futbolcuların oluşturacağı bir kadronun Yeşilyurt Belediyespor’da başarılı olma şansı bana göre fazla değil.

Onların alt yapıda almış olduğu futbol eğitimleri oynadıkları yaş kategorileri için yeterli olabilir.

Fakat 3. lig gibi profesyonel liglerin en zor grubunda bu gençlerin heyecanını tecrübeleriyle kapatan deneyimli futbolcu sayısı oldukça fazla.

Yeşilyurt Belediyespor’un mevcut kadrosundan kaç futbolcunun yeni sezonda takımla beraber olacağı ve takımın iskelet kadrosunun bu düşünce içinde olacağını da düşünmüyorum.

Yanı baştan aşağı yenilenmiş bir takımın lige hazır hale gelmesi lazım.

Sivil yönetim fikrinin farklı bir boyuta yakın olması halinde ilk sezonda hüsran yaşanabilir.

Sponsor desteği, profesyonel yönetim modeli, futbolu bilen yöneticilerin olduğu ve her şeyden önemlisi Yeşilyurt Belediyesi kontrolünde oluşacak olan yönetim modeli şehrin futbolu için büyük önem taşıyor.

Yazarın Diğer Yazıları