Abdullah Ergün

Semt sahalarının önemi

Abdullah Ergün

Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan ülkemizin futbol da Avrupa standartların altında kalmasının değişik nedenleri var.

Bunların başında çocukların futbol oynayacakları semt sahalarının olmaması listenin başında geliyor.

PROJENİN AMACI

Konu başlığına uygun olarak sorunun çözün noktasında neler yapılacağı ve bunların hayata geçirilmesiyle ilgili ilgililerin koyuya yaklaşımları ve çözüm önerilerinin kararlılıkla uygulanması.

PROJENİN HEDEFİ

Genç nüfus bakımından Avrupa’da yer alan bazı ülkelerin önünde yer alan ülkemizde genç nüfusun ülke futboluna kayacakları katkı futbolumuzun ileriye taşınması açısından çok önemli.

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin bulundukları ülkelerin futbol takımlarında başarılı olmalarının ana nedeni o ülkelerde futbol eğitimine verilen değer ve çalışma ortamlarının çok fazla olmasından kaynaklandığı biliniyor.

Almanya bu ülkelerin başında geliyor. Bavyera eyaletinin Bad Tözl kasabasında 17.000 kişinin yaşadığı kasabada 50 tane çim sahanın olması anlatmak isteğimim konun kısa bir özeti olarak karşımıza çıkıyor.

Yetenek noktasında diğer ülkelere göre çok daha ileride olmamasıza rağmen çalışma ortamlarının yeterli sayıda olmaması ve ilgili birimlerin devlet memuru mantığıyla konuya bakış açıları genç nüfusun çok daha iyi yerlere gelmesine engel teşkil ettiğini maalesef belirtmek zorundayım.

Hızla artan nüfus ve futbolun durmadan genişleyen etkisi karşında ilköğretim çağındaki çocuklar artık kendilerine yıldız futbolcuları daha çok örnek almaya başlıyorlar.

Bizdeki genç nüfus eğer Avrupa’da yer alan bir başka ülkede olsaydı büyük turnuvalarda hep başarılı olurlardı.

Madem biz yetenek noktasında çok iyi durumdayız o zaman bu hazineyi işleyecek yetkililerin radikal kararları alıp hayata geçirmeleri lazım.

Hedef noktasında başta Türkiye Futbol Federasyonun sürekli Ar-Ge kaynaklarıyla koyuya farklı bir yönden yaklaştıklarını biliyoruz.

Ben yapılan çalışmaların artan nüfusa göre geride kaldığını belirtmek istiyorum.

Diğer ülkeler bu işi nasıl yapıyorlar? Sorunun cevabını yine o ülkelerin çalışmalını yerinde görmek sorunun çözümüne büyük katkı yapabilir.

Hedef noktasında buna benzer çözüm önerilerin tespiti ortaya çok güzel şeyler koyabilir.

PROJENIN HEDEF KİTLESİ

Her büyük platformlar ve söyleşilerde gururla söylenen genç nüfus sayısı projenin hedef kitlelisini oluşturuyor. Ülkemizde 250 bin lisanslı futbolcu bulunuyor.15 milyon nüfusa sahip olmamıza rağmen lisanslı futbolcu sayının çok az olması hedef kitlenin ana teması için yeterli olduğunu düşünüyorum.

PROJEDE DESTEK ALINACAK BİRİMLER

Yazdıklarımızın ışığında konunun muhatapları olana Türkiye Futbol Federasyonu başta olmak üzere yerel yönetimler ve İl Gençlik ve Spor Müdürlükleri sorunların çözümleri için ilk sırada yer alıyorlar.

PROJE İÇİN KAYNAK OLUŞTURULMASI

Futbol Federasyonun bütçesi yıllar itibariyle artmaya devam ediyor. Alt yapı oluşumlarında her yıl değişen kurallar artık alışkanlık haline gelmiş durumda.

Oynanan her profesyonel maçlarda kulüplere kesilen para cezalarıyla oluşan havuzun futbolun temel sorunları için saplıklı bir şekilde kullanılması lazım.

Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde çocukların semt sahalarının olmamasından dolayı caddelerde tehlikelere aldırmadan futbol oynamaları aslında futbol federasyonun işini kolay hale getirmek için yeteri nedenlerin başında geliyor.

Yapılacak saha ve malzeme desteğiyle futbolumuz sağlam bir alt yapıya kavuşabilir.

Bunun bütçesini oluşturmak tabii ki futbol federasyonun bilgisi dahilinde olması lazım.

Yerel yönetimler her mahalleye bir semt sahası yaptırmaları halinde hem spor yapılmasına hemde ilkokul derecesine inen kötü alışkanlıkların ortadan kalkmasına engel olabilirler.

Yerel yönetimlerin bölgeleri iyi bilmeleri konunun olumlu hale gelmesi için yeterli nedenlerin başında geliyor.

PROJENIN İŞLEYİŞİ VE İÇERİĞİ

Projenin hayata geçirilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Örgütleri, İl Gençlik ve Spor Müdürlükleri bir araya gelip koyuyla ilgili sorunları elbirliğiyle çözmeleri hainde sağlıklı bir alt yapı elde edilebilir.

İçlerinde yetenekli olanlar doğal olarak futbol yaşantılarına devam edebilirler,

Bazılar iyi bir hakem olabilir,

Bazıları futbolun basın bölümünde yer alabilirler

En önemlisi bilinçli bit futbol izleyicileri olabilir.

Çağımızın en büyük sorunu olan uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıların uzağında kalabilirler.

Bunların gerçekleşmesi için ilk önce semt sahaları ve futbol eğitimlerinin sağlıklı hale gelecek ortamların sağlanması yeterli olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları