Abdullah Ergün

Savunma yalnız kalınca

Abdullah Ergün

Ligin en iyi hücum oyuncularına sahip karşısında savunma kurgunuzda sıkıntılar yaşanıyorsa yenilgi kaçınılmaz oluyor.

Quaresma, Negreto, Lens, hemen arkasında Ljajic kenar bekler Caner ve Gökhan’ın ofansif futbolları eklenince seyircinin coşkusu karşısında Yeni Malatyaspor ‘un dersini iyi çalışmadığını gördük.

Kendi sahanında Antalya’ya mağlup olan Beşiktaş’ın o maçta kenarlardan gelen ortalar ve isabetli pas sayısının ortaya çıkardığı korkunç rakama karşı sahadan mağlup olması aslında Yeni Malatyaspoor için iyi bir mesaj olmuştu.

Lens ve Quaresma’nın içeriye kat edeceği anlar, savunmadan gelen Gökhan ve Caner’in maç içinde aldıkları riskler karşında Yeni Malatyaspor’un başarılı olduğu söylenemez.

Bu sezon ilk defa sahada yer alan ve Quaresman’nın karşında görev yapan Erkan Kaş’ın ikinci yarıdaki performansı sahada yürüyen Quaresma için avantaj oldu.

Maç öncesi arkadaşlarla konuşurken maçın Beşiktaş’ın kenardan getireceği toplar sonrasında Mina ve Sadık’ın topla en çok buluşan futbolcular olacağını söylemiştim.

Hücum yönü iyi olan Beşiktaş karşısında 4-2-3-1 sistemle çıkmanın avantajlı hale gelmesi için savunmanın önünde görev yapan Donald ve Murat Yıldırım’ın savunmaya daha yakın olmaları ve Quaresma ve Lens’in karşısına beklerden önce çıkmaları lazımdı.

Donald ve Murat Yıldırım’ın savunmaya daha yakın olmaları, Sadık ve Mina’nın kenarlardan gelen toplarda daha başarılı olmalarını sağlayacaktı.

Caner ve Gökhan’ın ileriye çıkışlarda savuma yönü büyük problem olan Beşiktaş’ın son haftalarda kalesinde goller görmesinin en büyük nedeni kenar beklerin rakip hücum oyuncularına boş alan bırakmalarından kaynaklanıyordu.

Orta sahada Medel’in tek başına Yeni Malatyaspor orta sahası karışında başarılı olmasının nedenleri arasında Guilherme ve Aleksic’in Adem ve Khalid’e yakın olmalarından kaynaklandığı görüldü.

Beşiktaş maça beklenildiği gibi Caner ve Gökhan’ın da aralarında olduğu altı hücum oyuncusuyla Yeni Malatyaspor kalesine geldi.

Ev sahibi ekibin ligde hiçbir takımın yapmadığı kontrollü oyun tercihini kullanmaması elindeki hücum oyuncularının ofansif iştahından kaynaklanıyor.

Orta sahası ve savunması arasında oluşan mesafeyi iyi değerlendiren takımlar Beşiktaş’tan puan alabiliyorlar.

Topla daha çok buluşmaları ve kenarlardan gelen ortalarla ligin açık ara önde olan siyah-beyazlı takımın elindeki etkili hücum oyuncularına rağmen bu sezon beklentileri verememesi Yeni Malatyaspor için avantaj olacaktı.

Savunma yönü iyi olan orta saha oyuncularının savunmaya daha yakın olmaları saha içinde futbolcuları ve tribündeki seyircilerin sinir kat sayısını yukarıya taşıyacaktı.

Maçın ilk dakikasından itibaren Beşiktaş’ın oyunu Yeni Malatyapor rakip sahasına yıkması karışında savunma önündeki kaymaları kontrollü hale getirmesi halinde Yeni Malatyaspor, Beşiktaş’ın etkili kenar oyuncularına boş alan bırakmayabilirdi.

Negreto’nun hareket alanı Mina ve Sadık arasında kısır hale gelmesini bekliyorduk.

Fakat duran toplarda silahları fazla olan Beşiktaş’ın imdadına yine bir duran top yetişti.

Pepe’nin gol öncesi yapmış olduğu ince faulün VAR tarafından irdelenmemesi ev sahibi ekibe büyük moral oldu.

Golden sonra Yeni Malatyaspor’un oyunda risk almasına gerek kalmadan, savunmasını orta sahaya yakın tutması, Guilherme ve Aleksic’in Beşiktaş ceza alanında daha fazla gözükmesi, Beşiktaş’ın kendi yarı alanında topla çıkmasına engel oldu.

İkinci golde Mina ile başlayan hata zincirinin Erkan ile birleşmesi Babel’e maçı koparacak golü getirdi.

Yeni Malatyaspor ortaya koyduğu futbolla aslında beraberliği hak eden taraf olmuştu.

Tam anlamıyla hazır olmayan Erkan ve Murat Yıldırım hamlelerinin bu maç için fazla lüks olması olası puanın gelmesine engel oldu.

Yazarın Diğer Yazıları