Abdullah Ergün

Savunma mesajı verdi

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’da son haftalarda yaşanan sistem değişikliği sahaya olumsuz yansımaya devam ediyor. Fenerbahçe maçıyla başlayan ve Trabzonspor maçıyla devam eden üçlü savunma ve kalabalık orta saha düşüncesinin bu takımın dokusuna uygun olmadığı Trabzonspor maçında ortaya çıkan farklı mağlubiyetle tescillenmiş oldu.

Oysa son iki haftaya kadar sahada doğru şeyler ortaya koyan Yeni Malatyaspor’da Sadık’ın sarı kart cezası nedeniyle oynamadığı Kardemir Karabük maçında Mina ve Doria’nın kusursuz futbolu ve sonrasında Konyaspor maçında Sadık, Mina ve Doria’dan oluşan savunma bloğuyla maçı kazanan Yeni Malatyaspor’un kalan maçlarda ada aynı düşünce içinde yer alması takımın dengesini bozdu.

Trabzonspor maçında Mina, Sadık ve Doria’yı savunmada tutan, kenarları Cissokho ve Chabeke’i kullanma düşüncesi içinde olan Erol Bulut bunu Trabzonspor gibi hücum yönü iyi olan bir takım karşısında kullanması yapılan ilk yanlış oldu.

Cissokho’yu hücumda daha etkili kullanma düşüncesi düşünce olarak çok güzel. Doria’nın tek hamlelik oyun felsefesinin Burak, Yusuf ve Olcay gibi çabuk oyuncular karşısında sıkıntılara yaratacağı biliniyordu.

Chabeke,Sadık,Mina ve Ciccokho ‘dan kurulu klasik savunma bloğu ve hemen önlerinde Azubike ve Murat ikilisinin olduğu maçlarda Yeni Malatyaspor’un ortaya koyduğu başarılı futbolun son iki haftada değişime uğraması puan cetvelinde rahat konumunda olmanın avantajını yine korku tüneline taşıdı.

Trabzonspor karşısında Azubike gibi rakip atakları karşılamada etkili olan bir oyuncuyu sağ kulvarda Chebeke’e yakın olması Murat Yıldırım’ın performansını da olumsuz olarak etkilediğini gördük

Bu takımın savunmasan hücuma en etkili ve olumlu desteği veren Ciccokho’nun kalabalık orta sahanın solunda koşu mesafesini yukarıya taşıması bile takıma olumlu katkı yapamadı.

Trabzonspor’un saha içi silahları biliniyordu. Sosa, İbrahim’in savunma arkasına atacağı toplarda Burak’ın yapacağı koşular Yeni Malatyaspor kalesinde tehlikeler yaratacaktı.

Yusuf ve Sosa’nın pas trafiğini iyi yönetmesi ve Burak’ın savunma arkasına yaptığı koşular Mina Sadık ve Doria’ya sıkıntılara yaratacağı maçın ilk bölümlerinde belli olmuştu.

Yeni Malatyaspor’un sahada yaşadığı olumsuzluklara rağmen maçı beraberliğe getirmesi bu takımın geride kalan maçlarda edindiği oyun kültürünün devam ettiğini gösteriyor.

Erol Bulut’un orta sahayı kalabalık tutup hücum bölgesine sürpriz isimleri Khalid’e yakın tutma düşüncesi maçın başında Okay’ın ikinci yarıda da Yusuf’un etkili futboluna takıldı. 

İkinci yarıda ev sahibi ekibin Sosa ve Yusuf’un Yeni Malatyaspor ceza alanı çevresine daha yakın oldukları anlar Burak’ın işini daha kolay hale getirdi.

Khalid ve Adem ile topu önde tutamayan Yeni Malatyaspor’da her şey orta saha oyuncularının performansına bağlı kalmıştı.

Oyuna sonradan dahil olan Abdulkadir ile boş alan bulma düşüncesi içindeki Trabzonspor Mina, Sadık ve Doria’nın alan savunmasında yaptıkları hatalar ev sahibi ekibe kolay bir galibiyet getirdi.

Konyaspor, Fenerbahçe maçıyla başlayan ve osn olarak Trabzonspor maçıyla devam eden sistem değşikliğinin bu takımın dokluna uygun olmadığı açık bir şekilde belli oldu.

Savunmanın ortasında Mina, Doria ve Sadık arasından iyi bir ikilinin tekrar sahada yer alması, Chebeke ve Ciccokho’nun klasik sal kenara savunmacı pozisyonları bu takımı tekrar eski günlerine getirebilir.

Azubike ve Murat ikilsinin savunmanın önünde iki yönlü oyunları hem savunma hemde hücum bölgesinde olumlu şeyler ortaya koyacaktır.

Trabzonspor maçı son haftalarda takımda yaşanan olumsuzlukların açık bir şekilde ortaya çıktığı maç olarak hatırlanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları