Abdullah Ergün

Savunma düşünce

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’un Beşiktaş karşısında ortaya koyduğu futbol beklentileri karşılamak için yeterli değildi.

Ligin en iyi hücum oyuncularına sahip olan Beşiktaş karşısında takım savunmasını iyi yapamayan Yeni Malatyaspor beraberlik golünü bulmasına rağmen sahadan yenik ayrılmasının nedenleri arasında birçok maçta ön plana çıkan Mina-Sadik ikilisin savunmanın ortasındaki performanslarından yaşanan hayal kırıklığı oldu.

Aytaç’ın yerine Diallo’nun tercih edilmesinin tek nedeni Teknik Direktör Erol Bulut’un silahları fazla olan Beşiktaş’ın orta saha ve hücum bölgesi arasındaki bağlantıyı etkisiz hale getirme düşüncesinin hayata geçirilmesi olduğunu düşünüyorum.

Murat, Azubike ve Dilallo’nun performansları Mina ve Sadık içinde çok önemliydi.

Murat Yıldırım, daha önceki maçlarda olduğu gibi savunmanın önünde yine tek başına kaldı.

Beşiktaş’ın forvet arkasındaki etkili ismi Talisca’nın markaj edilmesi noktasında bekleneni vermesi bir anlamda Diallo ve Azubike’nın vereceği kakıya bağlıydı.

Kenar savunma oyuncuları Chebake ve Cissokho’nun Babel ve Quaresma karşısında sadece savunmada kalmaları beklentiler arasında yer alıyordu.

 Cissokho’nun pozisyon gereği hücuma çıktığı anlarda Beşiktaş savunmasının dengesinin bozulması ev sahibi ekibin saha içindeki dengesini bozmaya yetti.

Babel, Quaresma, Negreto ve Talisca gibi oyunculara sahip Beşiktaş karşında takım savunmasını iyi yapamadığınız zaman mağlubiyet kaçınılmaz oluyor.

Sezon başından beri Talisca liderliğinde hücum ataklarında etkili olan Beşiktaş’ın saha içinde sıkıntılı hale gelmesi bir anlamda Brezilyalı futbolcunun performansına bağlı kaldığı biliniyor.

Babel ve Quaresma’nın klasik kenar hücum oyuncularında var olan adam eksiltme ve içeriye kat etme düşünceleri Negreto’nun Mina-Sadık karşısındaki etkisini de yukarıya taşıdı.

Beşiktaş’ın attığı ilk golde futbol şansının yanında olması kadar Yeni Malatyaspor savunma oyuncularının pozisyon hatası yapması ev sahibi ekip için zorluk derecesi yüksek olan maçın kalan bölümlerinin daha sıkıntılı hale gelmesine engel oldu.

Fenerbahçe ile yapılan Ziraat Türkiye kupası maçında yaşanan olaylar ve hafta sonu oynanacak olan Galatasaray maçının önemini düşünen Beşiktaş’ın Yeni Malatyaspor maçında işinin kolay olamayacağı hafta içinde sıkça gündeme gelmişti.

Oğuzhan ve Medel’in Yeni Malatyaspor orta sahasında görev yapan oyuncuların sadece savunma yönlerinin olması karşında hücuma destek vermeleri kalabalık Beşiktaş ataklarını da beraberinde getirdi.

Pereria ve Adem’in boş alan bulması bir anlamda Oğuzhan ve Medel’in hücuma çıktığı anlarda yakalanan kontra ataklara bağlı kalmıştı.

Maçın genelinde hücum bölgesinin önemli ismi Khalid’in savunmaya kadar gelerek takım savunmasına destek vermesi Beşiktaş savunmansının işini daha kolay hale getirdi.

Beklenen futbolunun çok uzağında kalan Yeni Malatyaspor’un Beşiktaş gibi şampiyonluk mücadelesi veren rakibi karşısında maçı beraberliğe taşıması puan sıralamasında bulunduğu yerin haklılığını gösteriyor.

Futbolun kaos başlığında sıkıntılı durumda bulunan Beşiktaş’ın hücumdaki silahları maç içinde sazı eline aldıkları anda maçı farklı noktalara taşıdığını ve bunun son örneğini Yeni Malatyaspor karşısında da göstermeleri büyük takımların artıları arasında ilk sırada yer alıyor.

Beşiktaş karşısında sezon içinde özelikle büyük takımlar karşısında ortaya konan takım savunmansın tekrarlanması halinde haftanın en büyük sürpriz yaşanabilirdi.

Teknik Direktör Erol Bulut’un Diallo tercihi bu düşüncesinin hayata geçmesi için yeterli bir tercih değildi.

 Ligin alt sıralarında alınan sonuçlara baktığımız zaman ligin kalan haftaları daha da önemli hale geldi.

Yeni Malatyaspor’un iç sahada karşılaşacağı Akhisar ve Kayserispor maçlarından alınacak galibiyetler ve sonrasında ortaya çıkacak olan puan herkesi mutlu edecektir.

Yazarın Diğer Yazıları