Abdullah Ergün

Şampiyon takım küme düştü

Abdullah Ergün

İngiltere Priemir Ligde sıkça yaşanmış olan bir büyük değişim süper ligimizde de yaşandı. Her ne kadar futbol kalitesi olarak onların çok gerisinde karsakta, en azandan ortam bir değişimde birliktelik sağladık.

Süper ligimizde yıllarca Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş arasında paylaşılan şampiyonluklara son veren Trabzonspor ve son olarak Bursaspor’un araya girmesiyle fazla çeşitlilik göstermeyen şampiyonlar listesinde yer alan Bursaspor önümüzdeki sezon TFF 1. Ligde mücadele edecek.

Yeşil-beyazlı takım bir alt lige düşerken büyük bir borç ile ikinci acıyı yaşayan taraf oldu. Daha önce Malatyaspor, Diyarbakırspor, Mersin İdmanyurdu, Orduspor ve benzer sıkıntıyı yaşayan takımların süper ligden düşmesinden sonra gelinen noktaya eklenen son takım şampiyon Bursaspor oldu.

Pazar günü Yeni Malatyaspor ile karşılaşana ve kendisine lazım olan galibiyete rağmen Göztepe’nin Ankaragücü’nü yenmesiyle TFF 1. Ligine düşen Bursaspor artık futbol tarihimizde süper ligde şampiyonluğu kazanan bir takımın küme düşmesiyle de anılacak.

Maça gelince Yeni Malatyaspor’da Kamara’nın iştahlı futboluna ayak uyduran Mina, Murat Yıldırım ve Issam ile ancak bu kadar dedi.

Mustafa Akbaş’ın kırmızı kart ile oyundan atılması sonrasında Bursaspor’un Aytaç liderliğindeki oyun kültürü galibiyeti kendi taraflarına taşırken, maçın sonlarına doğru tribünlerden gelen çatlak sesler ve sonrasında yaşananlar moralleri bozdu.

Sonuçta Fenerbahçe’nin Antalyaspor’u mağlup etmesiyle Yeni Malatyaspor’un Avrupa hedefi de tutturulmuş oldu.

Ülkemizde ligin sonlarına doğru yaşanan tablo karşısında özellikle küme düşme mücadelesi vere takımlarla yapılan maçlarda ortaya çıkan duygusallık sadece bize özgü bir durum.

Bu tür maçları oynamak saha içindeki futbolcuların vücut dilleri ve taraftarların konuya yönelik yaklaşımları bu sezon daha özgün hale geldi.

Yapılan mücadelenin profesyonellik kavramı içinde olduğunu unutmamak lazım. Bir alt lige düşen Bursaspor, Akhisar ve Erzurumspor’da görev yapan futbolcular her ne kadar formasını terlettikleri takımlar bir alt lige düşmüş olsalar da kendileri süper ligde futbol yaşamlarına devam etmek isteyeceklerdir.

Son haftalarda alt sıralarda yer alman takımlarla maçlarını yapan takım taraftarların bu futbolculardan bazılarının yeni sezonda kendi takımlarında da görev yapma şansları bulunduklarını unutmamaları lazım.

Profesyonel takımların lig macerasındaki yolculuklarında bu tür olaylar her zaman yaşanacaktır.

Yeni Malatyaspor ile Bursaspor arasında oynanan ve her iki takımında hedefe ulaşması noktasında büyük önem taşıyan maçta Yeni Malatyaspor’un almış olduğu mağlubiyetin ayrıntılarına fazla takılmamak lazım.

Ligin sonlarına doğru mental ve fizik olarak düşüş gösteren profesyonel futbolcuların hedef noktasında biraz geride kalınması halinde onlar için artık tatil mevsimi gelmiş demektir. Pazar günün maçta her iki takım oyuncularının saha içindeki sertlikleri her sezon sonu konuşulan konuların tekrar gündeme gelmesine de neden oldu.

Süper ligimizde son olarak Avrupa’ya gidecek ve küme düşecek takımlarda belli oldu. Bundan sonraki süreçte takımların sezon değerlendirmeleri ve yeni sezon yapılanmaları başlayacak.

Yeni Malatyaspor’un Avrupa macerasına dahil olması sezonun erken açılacağı anlamanı taşıyor. Başta teknik direktör sorunu olmak üzere bilinen sorunları en kısa zamanda sonuçlandırması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları