Abdullah Ergün

Şampiyon Malatya İdmanyurdu

Abdullah Ergün

Malatya İdmanyurdu, Malatya 1. Amatör Küme ligi yükselme grubunda sezon başından beri istikrarlı bir şekilde oynadığı futbolun karşılığını şampiyon olarak aldı.

Malatya Yeşilyurt Belediyespor'un 3. lige yükselmesi halinde gelecek sezon ilimizi Bölgesel amatör ligde temsil edecek olan Malatya İdmanyurdu'nun kurumsal kimliğini geliştirip yukarıya taşıması halinde belediye ağırlıklı takımların mücadele ettiği ve bana göre Türkiye liglerinin en zor ligi olarak gördüğüm Bölgesel amatör ligde başarılı olma şansı fazla.

Kurulduğundan beri bu ligi takım edenlerin ortak düşüncesi deplasmanlarda saha içindeki mücadeleden çok saha dışı olayların sahaya yansıdığı ve bununda ligin altında ve üstünde yaşanan mücadeleye olumsuz etki yarattığı biliniyor

Yeşilyurt Belediyespor'un bu sene ortaya koyduğu futbolun karşılığını bu ligin batı gruplarında çok rahat alabilirdi.

Yıllar öce 44 Malatyaspor, Malatya İl Özel İdaresi, Malatya Demirspor, yakın zamanda İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Belediyespor ile bu ligin her türlü dönemlerini iyisiyle kötüsüyle yaşamış olan Malatya futbolunda Malatya İdmanyurdu eğer bu ligde temsil hakkını kazanırsa yazdığım kulüplerin daha önce yaşadıkları olayları iyi analiz etmeleri ve sonrasında ortaya çıkan tabloya paralel önlemlerini almalılardır.

44 Malatyaspor ve İnönü Üniversitesinin ligde mücadele ettiği yıllarda iki takımında ortaya koydukları performans mutlu sona ulaşan takımlardan çok daha iyi konumdaydı.

44 Malatyaspor'un hükmen mağlup olmasına rağmen rakibi Payas Belediyespor'u averajla geçip ligin en tepesinde yer almasına rağmen mutlu sona ulaşamaması Türk futbol tarihinde ilk ve son takım örnek olarak kalacaktır.

Cezalı oyuncunun sahada yer almasının kulüp içinde nasıl bir boşluk oluşturduğu da unutmamamız gerek.

İnönü Üniversitesi takımı ise bu liglerde yer alan takımlar içinde maliyet noktasında en az seviyede olmasına rağmen İnönü Üniversitesi Rektörü'nün almış olduğu karar ile takımın açık arttırma ortamına taşınarak satılması ise Yüksek Öğretim Kurullarının genel tüzüğünde yer aldığını düşündüğüm" herkesin spor yapma hakkı ve kurumun her alanda temsil edilmesi "düşüncesinin devre dışı kaldığı üniversite olarak ilimizin üniversitesi hep hatırlanacaktır.

Murat Kurt, Soner ve Ahmet hocaların yanı sıra büyük çoğunluğu İnönü Üniversitesi'nin örgencilerinden oluşan futbolcularıyla ligde verdikleri mücadele sadece bizleri değil grupta yer alan diğer takımlarında takdirini kazanmıştı.

Bölgesel amatör ligleri saha içi olaylarının en çok yaşandığı grupta İnönü Üniversitesinin özellikle deplasmanlarda ortaya koyduğu olumlu futbolun yanı sıra İnönü Üniversitenin temsil edilmesi noktasında maçı izleyenle taraftarlar ve basın mensuplarının takdirlerini kazanmaları karşında futbol takımın teknik ekibi ve futbolcuları her türlü övguye layıkken bir anda kulübün ortadan kaldırılması bu şehrin futboluna vurulmuş en büyük darbe olarak hatırlanacaktı.

İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Belediyespor arasında oynan maçlarda alınan skorlar lig sonunda Karaköprü takımının sürpriz bir şekilde utlu sona ulaşması karşısında sessizliğe bürünenler belki ilerleyen yıllarda konuyla ilgili açıklamalarda bulunabilirler.

Bu konu hakkında daha fazla yazma ihtiyacımı şimdilik Malatya İdmanyurdu'nun son yıllarda Malatya amatör ligde bir gençlik kulübünün Belediye destekli takımlar karşısında almış olduğu başarı bazı kulüplerinde önünü açabilir.

Yıllarca" Malatya futboluna ikinci bir profesyonel takım lazım" diyenler bundan sonraki süreçte bir profesyonel takımın lige katılması ve her şeyden önemlisi sağlıklı bir alt yapı ve hep gündeme gelen pilot takım olma düşüncelerini daha kapsamlı hale getirmeleri lazım.

Yeni Malatyaspor'un alt yapısı olması yönünde görüş bildirenlerin farklı futbol bölümlerini de öğrenmeleri gerekecek.

Profesyonel takımın ligde var olması o ilin futbol antrenörlerini ve basındaki arkadaşlarında ilgi alanlarını daha kapsamlı hale getirecektir.

Yaz-kış demeden Yeşilyurt Belediyespor'un iç sahadaki maçlarını takıp eden ve maçların genel görüntüsünü hafta sonuna kadar köşeye taşıyan biri olarak Yeşilyurt Belediyespor'un Ulalar Belediyespor ile yaptığı maçı takıp eden basındaki arkadaşlara son maçta verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Ligin ilk haftasından itibaren Yeşiltepe’de oynanan maçları da aynı iştahla gelip takip etseydiniz çok daha iyi olacaktı.

Malatya İdmanyurdu, gençlik kulüplerin hayatta kalmak için verdikleri mücadelenin farklı bir yönü olan dengeli bütçe ve en iyisini yapmaya yönelik çalışmalarının karşılığını lig şampiyonu olarak aldılar.

Bundan sonraki süreçte işleri daha zor fakat bu sezon ortaya koydukları yönetim biçimini olgunlaştırmaları hakinde iyi şeyler ortaya koyabilirler.

Teknik sorumlu Hakan Aydemir, Ahmet Menekşe ve Soner Bayram'ın bölgesel amatör lig tecrübelerinin olması, kadroda yer alan bazı futbolcularında bu lige yabancı olmamaları avantaj.

Fakat daha iyisini yapmaları için kurumsallık yönlerini farklı gündem başlıklarıyla yukarıya taşımaları lazım.

1970 ve 80’li yıllarda Malatya amatör kümede Malatya İdmanyurdu'nu izleyen çok sayıdaki Malatyalı futbolseverler için bu şampiyonluk ayrı bir önem taşıyor.

Yazarın Diğer Yazıları