Abdullah Ergün

Şampiyon La Liga!

Abdullah Ergün

Avrupa Futbol Şampiyonasında mutlu sona finalde İngiltere’yi yenen İspanya ulaştı.
Daha önce kupayı üç kez kazanan İspanya, son kupayı da müzesine götürerek büyük bir başarıya imza attı.
Son yıllarda Ronaldo-Messi rekabetinin doruğa ulaştığı La Liga’da iki futbolcunun İspanya dışında futbol yaşamlarına devam etmesinden sonra İspanya futbolunda duraklama döneminin başlayacağını söyleyenler bir kez daha yanıldılar.
Real Madrid-Barcelona gibi iki önemli kulübün elde ettiği başarıların yanında İspanya Futbol Federasyonun yabancı futbolcu transferleri konusunda aldığı kararlar ülke futboluna doğrudan katkı yapıyor.
Dünya’nın en büyük kulübü olarak adlandırılan Real Madrid’in kurumsal yapısı ve yaptığı sansasyonel transferleri kulübün başarı sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Ülkemizde kulüp başkanlarının saha içindeki futbola paralel farklılıklar gösterdiği istikrarsızlığa karşı Real Madrid Kulüp Başkanı Florentino Perez, 2009’dan beri kulüp başkanlığı görevine devam ediyor.
Real Madrid’in kanadığı kupa törenlerinde ekranlarda görülen Perez bu konuda dünyanın en şanslı kulüp başkanı olarak rakiplerini kıskandırıyor.
Bu yıl Mbappe transferiyle yine diğer kulüplerin önüne geçen Real Madrid, son yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde yaşadıkları şampiyonluklarına bir yenisini ekleyebilir.
Lionel Messi’nin Barcelona’dan ayrılmasından sonra toparlanamayan Katalan temsilcisi her transfer sezonunda olduğu gibi bu sezonda ezeli rakibinin gerisinde kaldı.
La Liga ’da tek başına kalan Real Madrid faktörü İspanya futboluna bir kupa daha kazandırmış oldu.
Dünyanın en çok takip edilen ligi Premier Lige sahip olan İngiltere bu turnuvada başarılı olamayarak kupa hasretini bir başka büyük şampiyonaya taşıdı.
Real Madrid’in İspanya’da yaptığının bir benzerini Premier Ligde yapan Manchester Unidet faktörü İngiltere’ye kupa özleminden başka bir şey sağlayamadı.
İngiliz futbolunda rekabet anlamında diğer liglere göre farklı bir durum yaşanıyor.
1970 ve 80’li yıllarda farklı takımların mutlu sona ulaştığı ligde, son yıllarda Manchester Unidet, Chelsea, Liverpool ve Manchester City takımları ön plana çıktı.
Sır Alex Ferguson’la kulüp tarihinin en büyük başarılarına imza atan Manchester Unidet, Liverpool ve ezeli rakibi Manchester City’nin gerisinde kaldı. 
Son yıllarda Pep Guardiola faktörüyle ligi forse eden Manchester City, İngiliz futboluna katkı yapıyor.
Berlin’de yapılan final maçında futbol olarak İngiltere’nin önüne geçen İspanya, La Liga faktörüyle haklı olarak kupayı ülkesine götürdü.
Futbolun beşiği İngiltere yine büyük bir turnuvadan yine final kaybeden taraf oldu.
Üstelik bunu premier lig gibi en kaliteli lige sahip olmalarına rağmen gerçekleştiremediler.

  
 
 

Yazarın Diğer Yazıları