Abdullah Ergün

Sadece adı süper

Abdullah Ergün

Lefter Küçükandonayadis adı verilen süper ligimiz bugün başlıyor.

Süper ligimizin futbol kalitesi Avrupa liglerin çok altında olmasına rağmen gazete ve televizyonlarda takip edilme ve konusunda ilk sırada olduğu biliyor musunuz?

Avrupa liglerinde statların doluluk oranı en üst seviyelerde seyrederken, ülkemizde statlara giden seyirci sayısında yine en altlarda yer alıyoruz.

Süper ligimizin izlendiği yerler ise çay ocakları ve diğer mekanlar…

Liglerde şampiyonların belli olmasından sonra tatile çıkan teknik direktörler ve futbolcuların aksine televizyon kanalları sanki lig devam ediyormuşçasına aynı heyecanla yine sabahlara kadar süren canlı yayınlarla süper ligimize(!) katkı yapmaya devam ettiler.

Futbolumuzu idare edenlerin ve futbol kulüplerinin yönetim şekillerinde bu senede fazla bir değişiklik yaşanacağını sanmıyorum.

UEFA’nın yerinde yaptırım kararlarına rağmen kulüpler hala borçlanma hala süper transfer peşinde koşmaya devam ediyorlar.

Bu kafayla gittiğimiz sürece futbolda bir adım öteye gidemeyiz.

Avrupa kulüpleriyle aramızda oluşan fark kulüplerin yanlış yönetimleriyle daha da açılmış durumda.

Televizyon ekranlarında kanal kanal gezip futbol adına ahkam kesenler aslında futbolumuzun içinde bulunduğu malum durumu çok iyi biliyorlar.

Bazıları yaptıkları yorumlarla futbol kulüplerinde iş bulmanın gayreti içindeler.

Aslında bunda da başarılı oluyorlar. Televizyonda futbol yorumculuğu yapan bazı isimler istediği ortamı bulup kulüp bünyesinde iş bulup çalışmaya başlamasıyla birlikte televizyonda anlattıklarıyla kulübün içine girdikten sonra karşılaştığı tablo karşında fark olduğunu anlayınca veya başarısız olduğunda tekrar televizyon ekranlarına dönüyor.

Birden başka televizyon kanalına çıkarak futbola katkı yaptıklarını sananlar, halkın kendilerine olan olumsuz tepkileri bir şekilde kendilerine ulaşıyordur.

Süper ligimizin kaos ortamı ve büyük maçlar öncesi ve sonrasında daha önceki sezonlarda yaşananların ışığında yine aynı tempoyla devam edileceğini olumlu yönden hiçbir değişikliğin yaşanacağını düşünmüyorum.

Futbol kalitesinin hangi Avrupa liglerde olduğunu futbol severler çok iyi biliyor.

Premier lig, Bundesliga, La liga ve Ronaldo transferiyle Seria A ligleri süper ligimizin üstünde takip edilecek.

Gerçek futbolseverler büyük kulüplerin birbirleriyle yaptıkları maçlarda yaşanan olaylardan ve günlerce süren televizyon muhabbetlerinden bıktılar.

Buna paralel kaostan beslenenler sakın üzülmeyin yine size uygun maçlar ve ortamlar geçmişte olduğu gibi bu sezonda devam edecek.

Çünkü sizin kafanıza göre televizyon ekranlarında ve gazete sayfalarında amigo derecesindeki spor adamları size hizmet (!) vermeye devam edeceklerdir.

Bu konuda size garanti verebilirim.

Zoruma giden bir konu var Oda Türk futboluna futbolculuğunun yanı sıra efendiliği ve ezeli rakiplere saygı duyan Lefter isminin süper ligin bu sezonki sezonuna verilmesi oldu.

Yaşamı boyunca bütün taraftarların sevgisini kazanan Türk milli takımı formasıyla Yunanistan’a gol atınca ailesine küfür edenlere ay –yıldızlı armayı öperek cevap Lefter’in kişiliğe uygun bir ligimiz oldaydı.

Futbolumuz adına en güzel yıllar 60 ve 70’li yıllarda yaşandı.

Tribünlerde beraber yan yana maç seyreden büyük kulüplerin taraftarları ne kadar şanslılarmış.

Şimdilerde deplasmana giden 1000 taraftar için 3000 polis görev yapıyor.

Televizyonlarda bu kötü görüntüyü canlı yayınlarla ekranlara getiriyor.

Sanki süper futbol ortaya koyacaklarmış gibi günlerce bu tip maçları sabahlara kadar konuşuyorlar.

Süper ligimiz başlıyor.

Aslında yazılacak çok şey var.

Bunları yazarak daha fazla 6o ve 70’li yıllarda futbolun bütün güzelliklerini yaşayan taraftarları üzmek istemiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları