Abdullah Ergün

Roller değişince

Abdullah Ergün

Malatya amatör küme takımlarından Malatya İdmanyurdu’nun bu sene Malatya futboluna sunduğu futbolun daha etkin hale gelmesini beklediğim Ataköy maçında ortaya çıkan farklı tablo ligin zorluk derecesini de ortaya çıkardı.

Daha önce Sanayispor ile yapılan maçta gerek oyuncu performansları gerekse sahada yansıyan sistemin kusursuz işlemesinin ana temasını ayağa yapılan pasların yüzde olarak yukarıya çıkması olmuştu.

Savunmadan başlayan oyun, orta sahada olgunlaşan ve hücum bölgesinde Engin’in ön plana çıktığı final bölümleri bu takımın sezon sonuna kadar uygulamaya konacağı futbolun ilk belirtilerini izleyicilere sunmuştu.

Ataköy ile yapılan maçta maçın büyük bölümünde istediklerini yapamayan İdmanyurdu sahada yer alıyordu.

Savunmanın ortasında görev yapman Oğuzhan, maçın belli bölümlerinde uzun oynamak zorunda kaldı.

Orta sahada Cumali’nın pas trafiğine gerekli katkıyı yapamaması kadar, Rıdvan ve Mücahit’in bu takının pas trafiğine uygun futbola anlık topla fazla oynamalarının sonucu hücum bölgesinde yer alan Turgut ve Engin’in pozisyon almada sıkıntı yaşamlarına neden oldu.

Bu takım tek pasa dayalı futbolunu en çabuk şekilde hücum bölgesine taşıdığı zaman dilimlerinde etkili olduğunu biliniyor.

Maçta atılan üç gol de yine bu düşüncenin sonucunda geldi.

Bu düşüncesini bu maçta maçın genelinde etkili olmasına engel olan Ataköy takımı sahada yer alıyordu.

Oğuzhan ve Berkan’ın olduğu savunma bölgesine atılan yüksek toplarda oluşan tablo Ataköy takımın maç öncesi soyunma odasında yapılan konuşmalar arasında yer aldığını düşünüyorum.

Maçın ilk bölümlerinde aslında her şey Malatya İdmanyurdu’nun istediği şekilde geçiyordu.

Savunmada Oğuzhan, Berkan, Yunus Emre ve Cihan ile başlayan üçgenlere bağlı atakların, Cumalı ve içeriye geldiği süre içinde Rıdvan için büyük avantaj teşkil ediyordu.

Ataköy’ün ayağa paslarla rakip kaleye gitme düşüncesinin çok uzağında savunma arkasına attığı yüksek toplarda savunmanın sıkıntı yaşaması sürpriz golü beraberinde getirdi.

Ataköy’ün attığı gol sonrasında yine savunma arkasına atılan toplarda savunma bu kez derinlik yaparak ikinci sürprize yer vermedi.

Maçın belli bölümlerinde Malatya İdmanyurdu, Ataköy gibi, bazı bölümlerde ise Ataköy, Malatya İdmanyurdu gibi oynayınca soğuk havanın etkisinin hissedilmediği futbol resitali yaşandı.

Malatya İdmanyurdu’nun oyuncu kadrosu uzun top atmaya uygun konumda değil.

Oğuzhan ve Berkan bu işin ilk başlangıç noktasında önemli isimler, Yunus Emre’nın bu maçta savunmanın sağında görev yapması kendisinin ucuma yaptığı katkı için engel teşkil etmiyordu.

Cihan’ın sürekli olarak Mücahit ile birlikte hücuma yaptığı katkı Cumali ve Engin’in kısa üçgenlerde ki etkisini de rakibe htirdi.

Turgut’un savun arkasına atılan toplarda yapacağı koşu takımın hücum bölgesi düşünceleri içinde yer aldığını sanmıyorum.

Engin’in tek pasa dayalı futbolu sadece Turgut için değil, Rıdvan ve Mücahit içinde önem taşıyordu.

Aslında Ataköy’ün ortaya koyduğu futbol Malatya İdmanyurdu için işin daha kolay hale gelmesi için yeterliydi.

Oyunu rakip alana yıkan Malatya İdmanyurdu’dan yaşanan sürpriz top kayıpları İlk yarıda Murat’ın ikinci yarıda da Hikmet’e etkili olma şansını da verdi

Malatya idmanyurdu’nun kalan maçlarda çıplak gözle seyrettiğim Sanayispor ve Ataköy maçlarında ortaya koyduğu iki farklı oyunun kendi lehine devam etmesi için karakterine uygun futbolun daha olgunlaşmış hale gelmesi için yardımlaşmaya dayalı pas trafiğinin daha çabuk yapılması yeterli olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları