Abdullah Ergün

Referans maçı

Abdullah Ergün

Süper ligde yer alan takımların yaptıkları transferler ve uyum süresinin hangi konumda olduğunu belirleyen takım olan Başakşehirspor bugün Yeni Malatyaspor’un da ilk haftalarda ortaya koyduğu performansın karar mercisini oluşturacak bir maça çıkacak.

Ligde yer alan takımları takıp ederken Başakşehir takımını farklı bir yere koyuyorum.

Büyük kulüplerin yıllarca yapamadıkları futbolun temel kurallarını başarıyla uygulamaya bu sezonda devam ediyorlar.

Saha içindeki doğruları büyük takımların saha içindeki yanlışların çok üstünde olması bu kulübü elit kulüp haline getirmek için yeterli nedenlerin başında geliyor.

Buna en çarpıcı örneği kaleci Volkan Babacan’ın yerine kaleyi teslim alan Mert Günok örneğini verebilirim.

Son yıllarda milli takım kalesini başarıyla koruyan Volkan Babacan’ın kendini bir anda yedek kulübesinde bulması futbolu takip edenlerin sadece şaşkınlıkla karşılayacağı buna paralel Abdullah Avcı’nın yaptığı bu değişimi ligde hiçbir teknik direktör kolay kolay yapamazdı.

Yeni Malatyaspor’un Başakşehir karşısında nasıl bir performans ortaya koyacağını merak edenler için maçın golsüz bitmeyeceği ve topun oyunda kalma süresinin lig standartlarının üstünde olacağını yazabilirim.

Saha içindeki eşleşmeler oyunun genel görüntüsüne farklı şeyler katabilir.

Başakşehir takımında üç maçlık cezası sona eren Emre’nin sahada yer alması halinde Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut’un Murat Yıldırım markajı veya Emre’ye yakın olan futbolcuyla alan savunması uygulaması maçın önlemler listesinin ilk sırasını oluşturabilir.

Başakşehir takımının rakip kim olursa olsun kendi futbolunu sahaya yansıttığını biliyoruz.

Emre’nin savunmanın önünde Visca’ya gönderdiği toplar rakip savunmanın dengesini bozması kadar, bu sezon sürekli olarak sahada yer alan İrfan Can’ın forvet arkasında Adebayor ve Visca’ya pozisyon hazırlaması artık rakipler için ekstra önlemler almaya zorluyor.

Çok daha hazır bir Başakşehirspor takımı sahada yer alacak.

Yeni Malatyaspor’un saha içi önlemleri arasında Visca’ya boş alan bırakmaması yer alacağını düşünüyorum.

Savunmanın solunda görev alması halinde Erkan’ın tek başını bu işi yapması zor fakat sezon başından beri savunmanın önünde görev yapan Khalid’ın bu maça uygun olacağını ve Erkan’a yardın noktasında bekleneni vermesi halinde Visca’nın işi kolay olmayabilir.

Sakatlığı sebebiyle forma giyemeyecek olan Napoleoni’nin yerine görev yapmasını beklediğim Kerim Frei de çabuk ve kolay adam eksiltme özelliğiyle önlem alınacak isimlerin başında geliyor.

Buna paralel Adebayor için ceza alanında Mina ve Sadık tarafından etkisiz hale gelemsi işi kolaylaştıracak.

Fakat golcü futbolcunun ceza alanı dışında çıkıp duvar görevi yapacak olması halinde işler daha zor hale gelebilir. Tecrübeli golcünün oyunun her bölümünde alternatifler üretmesi sadece savunma için değil takım savunmasının dengelerini bozmaya yeterli oluyor.

İrfan Can’ın Adebayor’un boş alan yarattığı anlarda ortaya çıkıp sürpriz yapması bu maçta da sıkça yaşanabilir.

Yeni Malatyaspor için olduğu kadar Başakşehir içinde inmeli bir maç olacak.

İrfan Can ve Erme liderliğindeki ev sahibi ekibin topu iyi kullanması karşında Yeni Malatyaspor’un Donald, Murat Yıldırım ve Guilherme, Aleksic ile oyunu kontrol altına alma mücadelesinde fizik ve kondisyon olarak diri kalan taraf maçta istediğini alacaktır.

Haftanın en keyifli ve Avrupa liglerini aratmayacak bir maç bizleri bekliyor.

Kısa ve uzun pasların isabet yüzdesi kadar adam eksiltmelerin ve tek pasların yüzde olarak yukarıya çıkacağı maçın görsel yönden de ön plana çıkmasını bekliyoruz.

Ligimizde futbol adına güzelliklerin fazla yaşanmadığı haftalara inat çok güzel şeylerin sahada gerçekleşeceği maçta Yeni Malatyaspor sürpriz bir sonuca imza atabilir.

Yazarın Diğer Yazıları