Abdullah Ergün

Rahat ortamı değerlendirmek

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’da son haftalarda yaşanan sakatlıkların nedenleri arasında antrenman sahasının yetersizliği de konuşuluyor.

Süper ligde mücadele eden bir takımın antrenman sahası ve diğer tesislerin varlığı büyük önem taşıyor.

Büyük paralar karşılığında oluşan kadronun lig serüveni içinde istikrarı yakalaması için kulüp yönetimin tesisler noktasında üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi lazım.

Ülkemiz bu konularda Avrupa standartlarının altında yer alıyor. Sıkça ziyaret ettiğim Avrupa seyahatlerinde ilgi alanımız giren spor ve doğal olarak futbol ve futbol ile ilgili gördüklerimiz karşısında bizler sadece spor ile ilgilendiğimizi anladık

Kasaba görüntüsü içindeki kasabalarda 50’ye ulaşan çim sahaları görünce arada oluşan farkın gayet doğal olduğu görülüyor.

Sentetik saha gibi futbolcuların fiziksel gelişimine olumsuz katkı yapan saha modelleri üzerinde alt yapı modeli ile öz kaynak yaratma düşüncesi ile zaman geçiyor.

Almanya’da spor’un doğasında var olması gereken olguların bir bütünlük içinde  ülke disiplininin verdiği olumlu yanı ile birleşmesi doğal olarak ortaya somut şeylerin çıkmasının yanı sıra uluslar arası büyük organizasyonlarında sıralamanın 1 ve 2 nci sırasında haklı olarak yerlerini alıyorlar.

Karşılaştırmaları hep ilimiz için yapacak olursak ortaya çok ilginçlikler çıkıyor. Avrupa’da spor tesislerinin bir arada olması ve kolay yerlerde olması ve “spor arena “ adı altında semtlerin oluşması ve şehrin her yerinde ulaşım anlamında sıkıntılar yaşanmadan spor alanlarına gelinmesi ve bu alanda başta futbol olmak üzere diğer spor dallarının bir arada olduğu ve her şeyden önemlisi sporsuların oksijen anlamında en rahat edecekleri konum sağlanması için en ideal yerlerin spor alanlarına dönüşmesi…

Futbol okullarının 08-12 yaş kategorisindeki grupların maçları hakemsiz ana sağlık ekibinin tam teşekküllü olarak yer aldığı maçları izlerken skorun hiç düşünülmediği buna paralel futbolun temel kurallarının harfiyen yerine getirildiği bir sistem ile kendi geleceklerini garantiye almanın keyfini yaşıyorlar.

                                      ***

Büyük şehir statüsüne kavuşan Malatya’nın futbol sahası noktasında yaşadığı sıkıntıları konuşmamız lazım iken halen ilin tek profesyonel takımının A – Z ye kadar her şeyin konuşulması oldukça düşündürücü.

Kadroya katılan futbolcular ve kadrodan gönderilen isimler her şeyden önemlisi alınan maç sonucunun sonrasında oluşan gündemin hafta sonuna kadar popülaritesini devam ettirmesi ve yeni bir hafta ile gündenim bölümler arasında geçişleri ile zamanımız geçiyor.

Oysa başta futbol olmak üzere diğer spor dallarının da istikrarın yakalanması ve sadece yönetimsel anlamda radikal kararların alınması ile hayata geçirilecek projeler ile olumsuzlukların ortadan kalkacağı, buna paralel oturtulmuş sistemin getirisi ile oluşacak olan görüntüler ile kafalardaki soru işaretleri yerini daha dengeli daha objektif düşünceleri ortaya çıkaracaktır.

Avrupa’da bulunduğum süre içinde kıskanarak izlediğim sahneler ve yanlış zamanda yanlış yerde olmanın sıkıntısını düşünmeden edemedim.

Bizlerin onların seviyesine gelmesi için önlerinde futbol yazan kulüplerimizin doğruları hanelerine yazdırmaları ve uygulamaya koymaları lazım.

Benim bu konularda artık umudum kalmadı.

Yıllarca süper ligde mücadele eden ve başta transfer olmak üzere diğer konu başlıklarıyla kulüplere örnek olan Gençlerbirliği kulübünün TFF 1. Lige düşmesiyle birlikte süper ligde örnek alınacak kulüp kalmadı.

Yeni Malatyaspor’ un için içinde bulunduğu rahat ortamın avantajlı hale gelmesi için radikal kararların alınması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları