Abdullah Ergün

Oyuna müdahale etmeyin

Abdullah Ergün

U12 futbol ligi bugün oynanacak olan maçlarla başlıyor. Futbolun telem alt yapısı içinde en önemli kategorisi olan U12 maçlarında mücadele eden takımların antrenörlerine büyük görev düşüyor.

Lig statüsünde oynanacak olan maçlarda alınan sonuçlardan çok oyuncuların saha içindeki dizilişleri ve görev yaptıkları bölgelerde beklentileri karşılayacak performanslarına yardımcı olmak lazım.

Bu kategoride yer alan genç oyuncuların saha içindeki heyecanlarına ortak olmak, onların saha içinde yaşanacak olan heyecanın performanslarında olumsuzluk yaşanmaması için antrenörlerin sert uyarıları yerine daha sevecen ve onları oyunda tutacak yaklaşımları sergilemeleri lazım.

Sahadaki genç oyuncuların yerine kendilerini koysunlar. Onların heyecanı ve büyük ihtimalle tribünde yerlerini alacak ailelerin olduğu ortamda maç içinde yapacakları hatalar sonrasında onlara fazla yüklenmeyin.

İleriye taşınacak olan futbol bilgi ve birikimlerinin özlenen seviyeye gelmesi için antrenör arkadaşların mesleklerinin yanı sıra bir rehberlik hocası gibi oyuncuların yanında yer almaları lazım.

Sürekli olarak gittiğim Almanya'da bu yaş kategorisinde yapılan maçları yerinde izlerken gördüğüm tablo acaba ülkemde acaba yaşanır mı? diye kendime sorduğum sorular olmuştu.

Orada bu kategoride oynanan maçlarda iki takımın antrenörleri yan yana maçları takip ediyorlar.

Oyuna hiç müdahale etmedikleri gibi yapılan oyuncu değişikliklerini takım kaptanları yapıyor.

Gördüğün en ilginç görüntü ise;

Sahada ambulansların hazır olması oldu.

Oysa, bizlerde sadece elinde sağlık çantası olan bir personelin olduğu maçlar oynanıyor.

Bazen güvenlik olmadan maça başlamayan hakemlerin kendilerince haklı olan nedenlerden dolayı maçları iptal ettirdiği haftaları yaşamış birisi olarak U12 gibi çok önemli bir kategoride sağlık konusunda gerekli özenin gösterilmesi lazım.

Genç oyuncuların heyecanı bazen sıkıntılı anlar ortaya çıkartabilir.

Böylesine önemli bir konuda antrenör arkadaşların tutum ve davranışları çok büyük önem taşıyor.

Bırakım futbolcuları sahada istediği gibi futbol oynasınlar. Onlar futbol oynarken televizyon ekranlarında izledikleri yıldız futbolcuların hareketlerini yapmaya çalışabilirler.

Üstelik bunları o anda tribünde olan ailelerine karşı gösteri amaçlı yapacaklarıdır.

Bunlara hoşgörüyle bakın.

Bu kategorideki futbolculara şimdilik futbolcu gözüyle bakmayın gerçi onlar kendilerini şimdiden futbolcu yerine koymuş olabilirler.

Fakat siz antrenörler bunların sokak aralarında veya okul bahçelerinden yeni sahaya gediklerini ve futbolun bilimsel yönünü almaya yönelik aday futbolcular olduğunu sakın unutmayın.

Bugün oynanacak olan maçları yerinde izleyeceğim ve izlediğim maçları köşemde değerlendirmeye alacağımı, saha içindeki görüntünün artılarını ve eksilerini genç oyuncuların anlayacağı şekilde yazmaya çalışacağım.

Futbolun temel kuralları içinde en büyük sorumluluk antrenör arkadaşlarda olacak. Basındaki arkadaşlar eğer bu sıcaklarda serin yerlerdeki muhabbet ortamlarından biraz fedakarlık edip gelirlerse bizde bu gelişime ekstra katkı yapmış olacağız. Antrenör ve sahada bulunan sağlık ekibinin bu sıcak günlerde sahadaki genç futbolcuların sıvı konusunda dikkatli olmaları lazım.

Kısaca sahadaki skordan çok futbolcuların rahat hareket etmeleri, onların heyecanlarına ortak olmak,  sağlıklı bir şekilde maçların oynanmasına yönelik her türlü imkanın sağlanması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları