Abdullah Ergün

Olumlu değişimler

Abdullah Ergün

Soğuk havaya rağmen iyi bir maç olacağını düşündüğüm Demirspor-Darendespor maçı beklentilerin üstünde bir maç oldu.

İki takımında ayağa pasa dayalı futbol anlayışının iki takım kalecisini fazla rahatsız etmesin beklemiyordum.

Maç önceci beklentilerim arasında oyuna ağırlığını koyacak birinin maçın skoruna doğrudan katkı yapması ilk sırada yer alıyordu.

Darendespor’da savunmanın ortasında görev yapan Ömer Faruk ve Muhammed Fatih’in oyunu gerinde kurmaları, orta sahada görev yapan Sefa ve Hüsnü’nün işini daha kolay hale getirdi.

Savunmanın solunda İsmail’in oyuna sonradan dahil olan Yasin ile olan uyumu Demirspor savunmanının dengesini bozmaya yetti.

Futbol kalitesinin Malatya amatör futbolunda ortaya çıkan kalitenin üstüne çıktığı maçta Demirspor takımının da oyunun görselliğine yapmış olduğu katkıyı da unutmamak lazım.

Kenar hücum oyuncuları Umut ve Talha’nın geriden ayağa paslarla yapılan üçgenler sonrasında topla buluştukları sürenin beklentilerin aşağıda kalması Darendespor için avantaj oldu.

Her iki takımında set oyunlarında ortaya çıkan istikrarsız tablo futbol kalitesinin daha yukarıya çıkmasına da engel oldu.

Normal şartlarda her iki takımında futbol oynamaya dayalı futbol anlayışlarının ortaya daha çok pozisyon çıkartmasını bekleyenler her iki takımında teknik sorumlularının kalesinde gol görmemeyi isteyen düşüncelerine takıldığını belirtmek istiyorum.

Görüntüye baktığımız zaman her iki takımda açık futbolu tercih etmeleri düşünce olarak çok güzeldi.

Pozisyon zenginliğinin daha yukarıya taşınması için orta sahada görev yapan ve futbol tekniği daha yukarıda olan isimlerin sahne almaları lazımdı.

Darendespor’da Hüsnü’nün sanki bu işi en iyi şekilde yapacağı maçın ilk dakikalarındaki performansından belli olmuştu. Günümüz futbolunda pas trafiğine dayaklı futbolun görsel güzelliğe yaptığı katkı kadar sahadaki futbolcuların ekonomik koşmalarında olumlu yansımaları biliniyor.

Malatya İdmanyurdu’nun Sanayispor ile yaptığı maçta pas trafiğine dayalı futbolun bir başka benzerinin Demirspor-Darende spor maçında tekrarlanması Malatya futbolu adına sevindirici oldu.

Kalecilerin uzun oynamadan kenar savunma oyuncularıyla oyunu geriden kurmalarına dayalı futbol anlayışının artık bütün takımlar içinde geçerli olması lazım.

Topu oyun alanında gezdirmek yerine zorlamaya dayalı futbol artık gerilerde kaldı.

Kısa paslar, kenarlardan yapılan üçgenler, oyun kurucularının teknik becerisine kalan orta alan zenginliği, rakip savunma arasında olumlu koşular yapan hücum oyuncularıyla takım bütünlüğünün sağlanmasına uygun bir maç izledik.

Demirspor’dan Salih, Darende spor’dan Hüsnü’nün sorumluluk alacakları dakikalar oyun zenginliği içinde önemliydi.

Maçın sonların doğru Hüsnü’nün attığı mükemmel gol aslında iki takımında düşünceleri arasında yer almıyordu.

Atılan gol maç içinde dengeleri bozacak olan iki futbolcudan birisi olan Hüsnü’nün ceza alanı içine yaşanan pozisyonlara isyanının sonucuydu.

İki takımda futbol adına sahaya iyi şeyler ortaya koydular.

Pas trafiğine dayalı futbolun set oyununa geçiş noktasında ortaya çıkan temponun yukarıya çıkması halinde bu iki takımın kalan maçları daha zevkli hale gelebilir.

Buda iki takımın teknik sorumlularının maç içindeki alternatif sayısını yukarıya taşıyacağı gibi maçın izlenme yerini de kulübeye taşıyacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları