Abdullah Ergün

Neler değişti?

Abdullah Ergün

Kasımpaşa maçından önce acaba sahaya nasıl bir kadro çıkacak? Sorusu sıkça soruldu. Son haftaların performans noktasında en çok eleştirilen ismi olan Guilherme’nın yedekler arasında olması, Kaleci Ertaç’ın tercih edilmesi ve en önemlisi Biforma’nın Kamara ile birlikte hücum bölgesinde yer alması...

Böyle bir kadronun fizik olarak ligin iyi takımları arasında yer alan Kasımpaşa karşısında başarılı olmasını bekliyordum.

Erol Bulut’un görev yaptığı maçlarda sahada yer alan bazı futbolcuların hata yapmaları halinde yedek oyuncuların ısınmaya gönderilmesinin sıkça yaşandığı ortamın çok uzağında Kasımpaşa maçında kenar yönetimin olumlu uyarıları sahadaki futbolcuların kendilerine olan öz güvenlerini de yukarıya taşıdı.

Bu futbolcular arasında ilk sırada yer alan Murat Yıldırım’ın maçın başında yaptığı iki top kaybı sonrasında kenardan gelen olumlu yaklaşımlar tecrübeli futbolcuyu Kasımpaşa maçının en başarılı futbolcusu yaptı.

Bir futbolcunun saha içindeki öz güvenini takım için çok şeyler ifade ediyor.

Sezon başından beri takımın yükünü çeken bazı oyuncuların liglerin sonuna yaklaşılmasına rağmen aynı performansı devam ettirmeleri bu ligde fazla yaşanan görüntüler arasında yer almıyor.

Murat Yıldırım ve Dolant’ın Kasımpaşa maçında kendilerine olan öz güvenlerini sağladığı olumlu yanını hem savunmada hemde hücuma yaptıkları katkıdan belli oldu.

Savunmanın ortasında Mina ve Mustafa’nın Trezege gibi etkili kenar hücum oyuncunun içeriye kat ettiği anlarda ligin en tehlikeli futbolcusu karşısında Murat Yıldırım desteğini alması zor maçın kilit ayrıntıları arasında yer alıyordu.

Kamara ve Biforma’nın savunmayı sıkıntıya sokan doğru koşuları Aleksic, Murat Yıldırım, Donalt hatta savunmanın sağında ve solunda görev yapan Issam ve Bülent’in pozisyonların içinde olmasını sağladı.

Mustafa Denizli’nin oyunun belli bölümlerinde maçı satranç hamlelerine getirme düşüncesi Yeni Malatyaspor’un orta sahada Murat Yıldırım ve Donald Liderliğindeki iki yönlü oyununa takıldı.

Kaleci Ertaç’ın performansı takım savunması için iyi bir moral olurken, Adem ve Aleksic’in Kamara ve Biforma’nın savunma arkasına yaptıkları koşular sonrasında orta sahaya da belli oranda katkı yapmaları daha önde sıkça yaşadığımız saha içi görüntüleri arasında yer almıyordu.

Kasımpaşa’nın oyun kurgusu içinde Mustafa Denizli’nin saha içinde sadeceTrezege’ye verdiği özgürlüğün tehlike boyutunun ne kadar önemli olduğunu maç öncesi değerlendirmelerde belirtmiştik.

Yazdıklarımızın ve konuştuklarımızı haklı çıkartan Mısırlı oyuncunun ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gördük.

Orta sahada Sadiku ve Tarkan’ın yardımcı oyuncu noktasındaki performansları Trezege’ye daha etkili olma şansını veremedi.

Yeni Malatyaspor savunmanının Trezege’ye uyguladığı alan savunmanın mimarları ise Issam ve Murat Yıldırım oldu.

Maçın genel görüntüsüne baktığımız zaman maçın Yeni Malatyaspor lehine daha farklı bir skor ortaya çıkması lazımdı.

Kasımpaşa ceza alanı içinde pozisyona giren futbolcu sayısının fazlalığı takım bütünlüğün kusursuz olduğunu gösterdi.

Murat Yıldırım için ayrı bir bölüm açmak lazım.

Daha önceki maçlarda tedirgin başladığı maçların aksine kendine olan güvenenin getirisinin belli bir seviyeye gelmesi bile Kasımpaşa maçının oyuncusu olması için yeterliydi.

Stoperlerin arasından topu oyun sokması bu ligin genel görüntüsü içinde hiçte kolay bir iş değil.

Donalt desteğinin daha önceki maçlara göre daha fazla ön plana çıkması ve sonrasında Murat Yıldırım’ın bir orta oyuncusunun oyunun iki yönünün nasıl oynandığını gösteren resitali maçın görsel güzelliklerinin ana temasını oluşturdu

Maçın kırılma anlarında sorumluluk alan tecrübeli futbolcunun uzatma dakikasında kornere giden topu taça atarak uzaklaştırması bu takımın önemli bir halkası olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kasımpaşa maçında orta sahaların ilk yarının ortalarına doğru düşmeleri sonrasında maçın pozisyon zenginliğine doğru yol alması maçı takıp edenler içinde büyük şans oldu.

Pozisyon zenginliği ve kaçan gollerin ışığında Yeni Malatyaspor, kendine özgü olan futbol kültürünü olgunlaştırarak haklı bir galibiyete imza attı.

Ali Ravcı, Hakan Çalışkan ve ekipte yer alana arkadaşlar futbolun kenar yönetim ve çalıştırıcılık kısmını kusursuzca ortaya koydular.

Kasımpaşa maçı saha içindeki mücadelenin yanı sıra  kafalarda  oluşan soru işaretlerinin olumlu yönden dağılması açısından önemli bir maç olarak hatırlanacaktır..

Yazarın Diğer Yazıları