Abdullah Ergün

Neden Bazı Şeyler Hiç Değişmiyor?

Abdullah Ergün

Son yıllarda futbol kulüplerinde yaşanan sıkıntıların ana temasını mali sıkıntılar oluşturuyor.
Sadece ülkemizde değil, Avrupa’nın önde gelen kulüpleri de benzer sıkıntılarla mücadele ediyorlar. 
Yapılan hatalara rağmen futbolun ekonomik yapısı hızla büyümeye devam ediyor. Buna paralel artan maliyetler gelirlerin üstünde seyrediyor. 
Transfer dönemlerinin yaşandığı günlerde hata payını en alt seviyeye çekmek isteyen bazı kulüplerin başarılı olduklarını görüyoruz.
Büyük bütçelere sahip olan kulüpler ise  anlık  yaşanan değişimlere karşı önlem almakta zorlanıyor. 
Bu konu doğal olarak kulüpleri sıkıntılardan kurtaramıyor. Kulüplerimiz hızla değişen koşullara ayak uydurmak yerine bilinen klasik yöntemleriyle çözüm üretme geleneğini aksatmadan devam ettiriyorlar.
Her sezon başlangıcında oluşturulan bütçenin açık vermemesi için daha çağdaş ve daha akılcı politikalarını uygulamaya koymaları halinde kronik hale gelen problemlerde ortadan kalkacaktır.
Bugün süper ligin mali değeri Avrupa liglerinin üst tabakasında yer alıyor. Yıllar önce İngiltere Premier ligi izlenme noktasında La Liga, Bundesliga ve Seria A’nın gerisinde kalmıştı.
Oysa günümüzde dünyanın en çok takıp edilen ve en değerli ligi olan Premier ligin marka değeri diğer ligleri farklı arayışlara yönlendirdi.  1990’lı yılların başından itibaren futbol endüstrisinde yaşanan değişimler sahanın dışını da önemli hale getirdi.
Futbol kulüpleri değişen ortamdan daha fazla pay alabilmek içim şirketleşmeye ve sermaye piyasalarına açılmaya başladılar.
Halka arzlar, kulüp ortaklıkları ve profesyonel olarak yönetilen futbol şubeleri ve onların başındaki Profesyonel Sportif Direktörlerle değişime başlayan kulüplerden bazıları idari yönetim modellerinin getirisiyle oluşan malı tablolar holding sahiplerini bile kıskandırıyor.
Futbolun klasik yönetim modelinden çıkıp, küresel ürün pazarlama konuma geçmesi, kulüpler arasındaki rekabeti farklı noktalara taşıyor.
İyi ve doğru yönetilen kulüpler, rakipleriyle olan farkı açmakla beraber oluşan büyük bütçelerin doğru kullanımı noktasında da pozitif görüntüler ortaya koyuyorlar.
Futbol kulüpleri, futbolun ana kurallarını yerine getirmek zorundalar. Bunun sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için sağlıklı kararlar almaları gerekiyor.    
UEFA’nın Futbol Lisans Kuralları ve Fianasal Fair Play zorunluluklarının bu düşüncenin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için ortaya çıktığı biliniyor.
Futbol kulüpleri içinde bulundukları sıkıntılı ortamlardan kurtulmak için radikal kararlar almaları lazım.
Ülke futbolunun Avrupa ve Dünya futbolunda hak ettiği yere gelmesi neler yapılmalı?
Mevcut parasal büyüklüğün istikrarlı bir şekilde kullanılması için neler yapılmalı? Buna benzer birkaç sorununun sağlıklı cevaplarının bulunması halinde işler daha kolay hale gelecektir.
Büyük kulüplerimizin transfer dönemlerinde yaşadıkları sıkıntılar karşısında taraftarların hala neden transfer yapılmıyor? Sorusunun cevabı bugünkü yazımın belli bölümlerinde yer alıyor.
Büyük uğraşlar sonrasında takıma kattıkları maliyetli bir futbolcunun beklentilerin altında kalması halinde bile pamuk ipliğine bağlı kulüp bütçesi daha da sıkıntılı hale geliyor.
Kısaca başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere alt yapı ve kurumsal kimlik noktasında kulüplerimiz sağlıklı bir yapıya kavuşmadığı sürece bilinen sıkıntılar devam edecektir.

Yazarın Diğer Yazıları