Abdullah Ergün

Muhammed Salah Sevgisi

Abdullah Ergün

Rusya’da devam eden dünya kupası maçlarını televizyon ekranlarında takip edenlerin sempati duydukları takımlar kadar bazı özel futbolcuları takip ederken yaşadıkları heyecanı görmek futbolun evrensel etkisinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Şampiyonada Türkiye’nin olmaması doğal olarak halkımızı farklı takımları takip etmek ve onların başarılı olmaları yönündeki dilekleri kupa beklentilerim arasında yer alıyordu.

Bu takımlar arasında Mısır ilk sırada yer alıyor. Mısır’ın başarılı olmasını isteyenlerin ortak düşüncesi takımın yıldız oyuncusu Muhammed Salah’ın Liverpool da yakaladığı performans ve “Altın Top” ödülüne aday gösterilmesi oldu.

Mısır’ın Rusya ile yaptığı maçı sürekli gittiğimiz Soykan çay ocağında izlerken hemen önümde maçı izleyen gencin Muhammed Salah’ın topla her buluşmasında yaşadığı heyecan aslında o anda maçı izleyen Türk halkının yaşadığı heyecanın bir benzeriydi.

Rusya’nın attığı gollerde Mısır savunmasına sitem etmesi kadar Mısır’ın kazandığı penaltı sonrasında topun başına gelen Muhammed Salah’ın attığı gol sonrasında secdeye kapanmasından sonra gencin elleriyle gözlerinde süzülen gözyaşlarını silmesi beni çok etkiledi.

Bu sezon Liverpool formasıyla premier ve şampiyonlar liginde attığı gollerden sonra secdeye kapandığı anların TV ekranlarında sansüre takılması Müslümanların olduğu kadar Liverpool taraftarlarının da tepkisini çekmişti.

Mısır karşısında Muhammed Salah’ın sahada olması kadar atacağı gol sonrasında yine TV ekranlarında sansüre uğrayacak mı? Sorusu Salah’ın penaltı sonrası secdeye kapanması ve o anların TV ekranlarında yer alması bizleri de mutlu etti.

Maçı beraber izlediğim gencin Muhammed Salah’ın gol sonrası secdeye kapanması karşısında yaşadığı duygular aslında Türk halkının o an yaşadıklarının çay ocağındaki görüntüsü olmuştu.

Bu sadece futbol ile yaşadığımız bir duygu değil.

Yıllarca Yeşilçam’da işlenen konuların başında gelen zengin kız veya zengin oğlan konulu filmlerde toplum olarak hep fakir olanın yanında yer aldık.

Hulusi Kentmen, Nubar Terziyan, Cevat Kurtuluş, Sami Hazinses’ i çok sevmemizin ana nedeni aldıkları rollerin halkımızın duygularına uygun olmasından kaynaklanıyordu.

Erol Taş, Önder Somer, Ahmet Tarık Tekçe, Tecavüzcü Coşkun, Eray Özbal, Nuri Alço neden sevmediğimiz ve nefret ettiğimiz biliniyor.

Dünya kupası maçlarını takip ederken kendi dokumuza uygun ülkelerin maçları çok şeyler ifade ediyor.

Mısır bu ülkelerin başında geliyor.

Muhammed Salah tek başına Mısır’ın dünya kupasındaki macerasının popülaritesini yukarıya taşıyan isim oldu.

Soykan çay ocağında Mısır’ın Rusya ile yaptığı maçı takıp edenlerin Rusya’nın attığı her gol sonrasındaki üzüntüleri kadar Muhammed Salah’ın attığı gol, o anda yaşanan sevinç bu şampiyonanın unutulmaz anları arasında yer alacak.

Şimdi sırada Senegal var.

Afrika’nın sempatik ülkesi Senegal’in şampiyonada verdiği onur mücadelesi, prim pazarlığı yapan ve her türlü olumsuzlukları Türk halkına yaşatan milli takım futbolcularımıza kapak olsun.

Doğduğu ülkenin formasının ne kadar kutsal olduğunu sahadaki mücadelesiyle bizlere gösteren Senegalli futbolcuların performansları kendilerine sürpriz bir sıralama getirebilir.

Yıllarca Brezilya ya sempati duyan halkımızın bu dünya kupasında bu özelliğini farklı takımlar üzerinde yoğunlaşması bundan sonraki maçlarda Soykan çay ocağı ve benzer mekanlarda en iyi yaptığımız iş olan 3 büyüklerin kendi aralarında ki maçlarda yaşanan görüntülerin dünya kupasına taşındığı ortamları yaşayacağımızı gösteriyor.

Bu rekabetin başında Ronaldo ve Messi geliyor.

Son olarak Fas maçında yine golünü atan Ronaldo Messi’ye karşı üstünlük kurmuş durumda.

Messi’nin İzlanda maçında ceza alanı dışındaki görev sorumluluğu sadece Aguera’ya avantaj sağlamış durumda.

Portekiz ‘de ise Ronaldo’nun serbest konumdaki futbolu şimdilik kusursuz işliyor.

Maçları çay ocağında takip etmek çok güzel. Maçları izleyenlerin gönül verdikleri futbolcuları izlerken yaşadıkları heyecanın farklı versiyonları ortaya çok güzel görüntüler ve diyaloglar çıkartıyor.

Final maçına kadar benzer görüntülerin artacağını futbolumuzun tatile girdiği bu günlerde yapılan futbol muhabbetlerinin arık dünya kupasına kadar taşındığını görmek de çok güzel.

 

Yazarın Diğer Yazıları