Abdullah Ergün

Mohamed Salah ve İan Rush

Abdullah Ergün

Futbol adına saha içinde değişimlerin yaşandığı ülkelerin başında İngiltere geliyor. Bugün dünyanın en çok takip edilen ve izlenen ligi olan İngiltere Premier ligı bu özelliğini daha da yukarılara taşıyacak gibi gözüküyor.

1960-70 ve 80 li yılların sıkıcı İngiliz futbolu artık geride kaldı.

Çarşamba günü Liverpool ile Avrupa’nın şu anda en formda takımı olan Manchester City arasında oynanan şampiyonlar ligi maçında ortaya çıkan çarpıcı sonuç Premier lig gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Liverpool’un bu sene ortaya koyduğu performansa büyük katkı yapan Mohamed Salah Liverpool taraftarların son gözdesi oldu.

Mohamed Salah daha önce bu takımda sembol olmuş futbolcuların önüne geçmiş durumda.

Başarılı futbolcunun Müslüman olması Liverpool taraftarlarının bazı konulardaki düşüncelerini de olumlu yönde değiştirmiş durumda.

Mohamed Salah için Müslüman olmaya karar veren Liverpool taraftarları Başarlı futbolcu için bazı şeyleri göze alacaklarını gösteriyor. Sezon başında 42 milyon Euro karşılığında Roma’dan Liverpool’a transfer olan Mohamed Salah, kariyerinin en parlak günlerini geçiriyor. Bu sezon 36 maçta 30 gol atıp 10 asist yapan Mısırlı yıldız herkesi kendisine bağlamış surumda. Farklı bir oyuncu profiline sahip olan yıldız futbolcunun son olarak Manchester maçında oyunda kaldığı süre içinde 1 gol 1 asitle oynaması sürpriz olmadı. Liverpool taraftarları Mısırlı yıldız futbolcunun böyle devam etmesi dileği”" Onun için Müslüman olup bir camide oturacağım ifadesi kullanıyorlar.

Liverpool taraftarlarının Mohamed Salah için yaptıkları tezahürat:” Mo Salah la la la la, Senin için yeterince iyiyse, Benim içinde yeterince iyi, Birkaç gol daha atarsa, Bende Müslüman olup bir camide oturacağım. Olmak istediğim yer orası…”Böyle devam ederse Liverpool taraftarları radikal kararlar alabilirler.

***

Fizik ve kondisyon yönünden diğer liglerin önünde olan İngiliz futbolunda klasik uzun forvete dayalı hücum anlayışının rafa kaldırıldığı futbol düşüncesinde Mohamed Salah ve onun gibi bu sezon premier ligde ön plana çıkan futbolcular İngiliz ligini çok iyi noktaya taşıyorlar.

 Yıllarca uzun forvet düşüncesiyle lig varlığını devam ettiren premier ligde uzun forvet sistemine dayalı futbol düşüncesi göze hoş gelen futbolun çok uzağında kalıyordu. Bu futbolcuların başında Galli İan Rush geliyordu. Liverpool’un efsanevi Maneger’i Bob Paisley 300.000 Pounda İan Rush’ı transfer ettiği zaman ada basını”  genç bir futbolcuya bu kadar para verilir mi?” diye manşet atmıştı.

Kurt antrenör İan Rush’ı Liverpool’a transfer ederken onun Liverpool takımının gelmiş - geçmiş en büyük golcüsü olacağını tahmin etmişti.

İlk zamanlar kadroya giremeyen ve daha sonra Liverpool kulübünde sıkıntılar yaşamaya başlayan ünlü golcü Bob Paisley’le yaptığı görüşmeden sonra inanılmaz bir futbol serüvenine doğru yolculuk yapmaya başladı. Bob Paisley’in İan Rush hakkında “ Ceza alanında top onun ayağına geldiğinde yerimden bile kalmıyordum, nasıl olsa gol atacaktı.”  Demesi o yıllarda ilgi çekmişti.

Liverpool kulübünde o yıllarda Kenny Daglish büyük bir yıldızdı.

Kenny Daglish’in sakatlığından dolan boşluğu İan Rush dolduruyordu.

Daha sonra bu ikili yan yana oynamaya başladı. İşte bundan sonra İan Rush faktörü ön plana çıkmaya başladı. O yıllarda Liverpool takımında forvette Kevin Keegan- Jan Benjamin Toschak ikilisi oynuyordu. Yanı bir kısa bir uzun Liverpool kulübünün gol noktalarında görev yapıyordu.

Keegan - Toschak ikilisinin sakatlıklarından dolayı forma şansı bulan İan Rush forvet bölgesinde görev yaparken hemen arkasında Keeny Daglish görev yapıyordu. O yıl kırk dokuz maçta filelere gönderdiği otuz golle büyük bir ortalamaya imza atmıştı.

1983 yılında Liverpool’a şampiyonluk ve lig kupasını getiren gollerin birçoğunda İan Rush’in imzası vardı.

Ünlü golcünün Kenny Dalglish için “ Top Dalglish’in ayağına geldiğinde ben koşmaya başlıyordum ve her seferinde top ayağıma geliyordu. Dalglish ile oynamak cennet bahçesinde oynamak gibiydi “ ifadelerini kullanması İan Rush’ın attığı gollerde ve sahaya yansıttığı futbolunda Kenyy Dalglish’in ne kadar önemli bir futbolcu olduğunu ortaya koyuyordu.

Kenyy Dalglish’in  de İan Rush hakkında söyledikleri çok ilginç “ Ben topu Rush’a atmıyordum aslında. Topu nereye atarsam atayım Rush mutlaka orada oluyordu. Onun arkasında oynayıp ona asist yapmamak imkansız “

Liverpool tarihinin en çok gol atan futbolcusunun aynı zamanda çok iyi bir savunmacı olduğunu biliyoruz. O yıllarda yaptığı hücum presin getirisi futbol okullarında tez konusu olmuştu.

Uzun forvetleri kadrolarında bulunduran futbol kulüpleri İan Rush’in yaptığı hücum presi futbolcularına anlatıyorlardı.

1985 yılına kadar İan Rush’lı Liverpool gerek İngiltere liginde gerekse Avrupa kupalarında başarıdan başarıya koşuyordu.

1987 yılında Juventus’a transfer olduğu zaman kadar Liverpool kulübünde iki yüz yirmi dört maçta yüz altmış gole imza atmıştı.

Juventus macerası İan Rush için kabus olmuştu. Juventus’ün Fransız Yıldızı Michael Platini’nin sakatlanmasından sonra İan Rush futbol yeteneklerini ortaya çıkarak bir silahtan yoksun kalmıştı.

İan Rush tekrar İngiltere’ye Liverpool’a geri dönmek zorunda kaldı.

İkinci Liverpool macerasını beğenenlerin sayısı çok azdı.1988–96 yılları arasında otuz dört yaşına kadar Liverpool forması giydi.

İan Rush İngiltere futbolu için çok önemli bir oyuncuydu. İngiltere’de futbolcular kendilerine hep ünlü golcüyü örnek almaya çalıştılar.

Galli futbolcu hakkında İngilizlerin unutulmaz golcülerinden Lary Lineker “Eğer İan Rush İngiliz olsaydı, bende lineker olamazdım.”

İan Rush Galler ulusal forması ile de büyük başarılara imza atmıştı.

Anfiled Road’taki son maçından sonra “ Hayatımın sonuna kadar o sahada kalmak, kızıl forma ile oynarken ölmek istedim. Keşke o maç hiç bitmeseydi “ demesi aslında büyük golcünün anlatmak istediklerinin kısa bir özeti gibi.

Son olarak Mohamed Salah gerçeğiyle karşılaşan İngiliz futbolu Mısırlı futbolcunun bu seneki performansı karşısında mutlu olmaya devam ediyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları