Abdullah Ergün

Manchester City Şampiyon Olurdu

Abdullah Ergün

Dünya kupasında bir üste çıkma mücadelesi hızla devam ederken futbol kalitesinin belli bir seviyenin altında kalması değişik görüşleri de beraberinde getiriyor.

Mesela “Manchester City, Real Madrid, Bayern Münih ve Barcelona takımları dünya kupasında yer almış olsalardı dünya şampiyonluğunu çok kolay kazandırdı.” diyenler aslında gelinen noktayı çok güzel anlatıyor.

Almanya ve Arjantin bir üste çıkmak için sürprizleri kovalarken, Brezilya uzatma dakikalarında attığı gollerle kupaya tutunmaya devam ediyorlar.

Buna karşın İngiltere, Meksika ve Belçika bazı ülkelere nazire yaparcasına rahat bir şekilde gruptan çıkan ülkeler oldu.

Peki, Brezilya, Arjantin ve Almanya neden zorlanıyorlar.

Bunların başında kadroda bulunan futbolcuların oynadıkları kulüplerde yaşadıkları mental yorgunluk ilk sırada geliyor.

Kulüp takımlarında yaşanan şampiyonluk mücadelesinde fizik olarak yıpranmaları şampiyonada kendilerine bir başka olumsuzluk getirmiş durumda.

Brezilya’da sakatlıktan yeni çıkan Neymar’ın yanı sıra Premier ligde oynayan Brezilyalı futbolcuların fizik olarak çok iyi konunda olan futbolcuların yer aldığı ligde liğde Avrupa ve diğer kupa maçlarında oynadıkları maç sayınsının çok fazla olması bu tür üst seviyedeki şampiyonalar için sıkıntılar ortaya çıkartıyor.

Şampiyonanın En iyi hücum oyuncularına sahip ülkesi olan Arjantin yazdıklarımı doğrulayan ülke konumunda bulunuyor.

Messi, Higuain, Dybala, Agüero, Angel Di Maria, Meze gibi hücum oyuncularına sahip olmasına rağmen gol noktalarında sıkıntı yaşaması, Messi gibi önemli oyuncunun forvet arkasında görevlendirilmesi teknik direktör yetersizliğin en iyi örneği olarak karşımız da duruyor.

Arjantin’de tekinik direktör olarak Pep Guardiloa olsaydı neler olurdu? Diyen arkadaşlara katıldığımı belirtmek istiyorum.

Teknik kapasitesi yüksek oyunculardan kurulu tangocuların geride kalan maçlarda rakip oyuncuların alan savunma noktasındaki etkisi karşısında alternatif oyun planlarını devreye sokamamaları beklide şampiyonanın en büyük sürprizini yaşatacak.

Aynı şekilde Almanya içinde benzer şeyleri yazmak istiyorum.

Daha önceki kupa maceralarında sürekli olarak üst turlara çıkan panzerlerin son İsveç maçında son saniyede Kroos’un golüyle kupaya tutunmaları ülke genelindeki eleştirilerden kurtulmalarına yetmedi.

Elinde Mesut Özil gibi bir silah olmasına rağmen gelen tepkiler sonrasında tecrübeli futbolcuyu kenarda oturması herkes için büyük sürpriz oldu.

Löv’ün kalan maçlarda Mesut Özil’e ihtiyacı olacağını ve topu hücum bölgesine taşıyan başka bir futbolcunun olmaması Mesut’u özel bir konuma getiriyor.

Bir başka önemli ayrıntı ise, video hakem uygulamasının maçlara farklı bir heyecan getirdiği.

Artan penaltı sayısı kadar artık her tartışmalı pozisyonlarda el işaretiyle TV şekli çizilmesine alıştık.

Futbol kalitesinin belli bir seviyeye çıkmadığı şampiyonada en eğlenceli yanı ise hakemlerin görüntüleri izlemek için kenara gelmeleri ve çıkacak kararı sahada bekleyen futbolcuların heyecanları oldu.

Rusya’da devam eden şampiyonada şimdiye kadar oynanan maçlar sonrasında ortaya çıkan en genel değerlendirme; La Liga, Bundesliga ve Premier Lig kalitesinin bu şampiyonadan çok daha kaliteli olduğu düşüncesinin ortaya çıkması oldu.

Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Bayern Münih, Liverpool takımları şampiyonada yer alan ülkeleri çok rahat geçip kupaya uzanır diyenlerin sayılarında ki artış şampiyona süresince daha da artacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları