Abdullah Ergün

Maç ilk dakikada bitti

Abdullah Ergün

Lig şampiyonluğunu büyük ölçüde belirleyecek olan maçta Galatasaray Yeni Malatyaspor’u yenerek büyük bir avantaj elde etti.

Hafta içinde yapılana yorumlarda Yeni Malatyaspor’un Galatasaray karşısında bilinen futbolunun üstüne azda olsa mücadele gücünü koyması halinde sezonun en büyük sürpriz sonucuna imza atmasını bekleyenler hayal kırıklığı yaşadılar.

Aslında maç ilk dakikada Belhanda’nın attığı golle bitti. Daha önceki yazılarlımda savunmanın ortasında görev yapan Sadık-Mina ikilisinin günüde olduğu ve az hata yaptıkları maçlarda Yeni Malatyaspor’un sahadan istediği skorları aldığını yazmıştım.

Galatasaray karşısında maçın ilk dakikasında Sadık ve Mina’nın ortak hatası sonrasında gelen gol ve sonrasında ev sahibi ekibin kanatları etkili kullandığı anlarda savunmanın ortasında görev yapan Sadık ve Mina bir anlamda takımın maça ortak olmasını gerektirecek hamlelerinde yalanmasına engel oldular.

Bu tip maçlarda sakin olan tarafın skor avantajını yakaladıkları biliniyor.

Galibiyete daha çok ihtiyacı olan taraf Galatasaray takımıydı.

Orta sahada kontrollü oyunun daha farklı senaryoları yaşatacağı bilinmesine rağmen ilk dakikada gelen gol alternatif çözümlerinde yaşanmasına engel oldu.

Son haftaların başarılı ismi Murat Yıldırım’ın olmadığı anlarda Sadık ve Mina’nın saha içindeki performansları sıkıntılı hale geliyor.

Murat Yıldırım’ın olduğu maçlarda savunmanın ortasında yaşanan olumlu görüntünün yanı sıra Azubike ve Aytaç’ın topu rahat kullanmalarını da sağlıyor.

Galatasaray gibi şampiyonluk havasına girmiş bir takım karşısında Murat Yıldırım gibi önemli bir oyuncunun kenarda oturması büyük hata oldu.

Sadık ve Mina gibi tek hamlelik oyuncuların Gomis, Sinan ve Rodrigues karşısında etkili olmaları, Murat Yıldırım’ın savunmayı rahatlatan ve toparlayan performansına bağlıydı.

Belhanda, Donk, Fermando’nun rahat bir şekilde Yeni Malatyaspor yarı alanından çıkmamalarının en büyük nedeni Diallo ve Azubike’nin fizik olarak yetersiz kalmaları oldu.

Yeni Malatyaspor’un hücumdaki etkili ismi Khalid’in maç süresince rakip ceza alanı içinde bulunduğu süre şimdiye kadar görev yaptığı maçlar içinde en az yaşananı oldu.

 Kenar savunmada görev yapan Chebake ve Cissokho her şeye rağmen hücum bölgesine gerekli katkıyı yaptılar.

Ceza alanına gönderilen toplarda Khalid, Adem ve Aytaç’ın olmamaları Galatasaray savunması için avantaj oldu.

Khalid’ı ceza alanına sokmama düşüncesinin maçın taktiksel düşünceleri içinde yer almasını bekliyorduk.

Denayer ve Maicon alan savunmasında Khalid’i ceza alanı içinde etkili olmasına engel görevlerinin yanı sıra Aytaç, Adem ve Khalid arasındaki bağlantıyı orta sahadan Donk desteğiyle kusursuz hale getirdiler.

Orta sahada Azubike ve Diallo’nun Galatasaray’ın hücuma fazla oyuncuyla çıkmalarına engel olamamaları, maçın ilk dakikasında Belhanda’nın golünden itibaren sıkıntılar yaşayan Sadık ve Mina’nın performanslarını daha da aşağıya çekti.

İkinci yarıda Murat Yıldırım’ın oyuna dahil olmasından sonra Yeni Malatyaspor daha farklı bir oyun ortaya koydu. Murat’ın savunmayı toparlamasının yanı sıra rakip kalede Khalid ve Aytaç arasında üçüncü hücum oyuncusu olarak görüldüğü anlarda Galatasaray orta sahası savunmasına yakın olmaya başladı. Sadık ve oyuna sonradan dahil olan Doria’nın orta sahaya kadar gelmeleri Adem, Aytaç ve Khalid’in Galatasaray ceza alanı içinde daha çok görülmelerini de sağladı.

Maçta skor avantajını ele geçiren ev sahibi ekibin kalana dakikalarda takım savunmansı ön plana çıkarması beklenirlerin gerçekleşmesine engel oldu.

İlk dakikada gelen gol maçın farklı bir yöne taşınmasına da engel oldu.

Yazarın Diğer Yazıları