Abdullah Ergün

Lig maçı olduğunu unuttunuz

Abdullah Ergün

Ziraat Türkiye Kupası’nda Galatasaray ile karşılaşan ve Malatya’daki rövanş maçına avantajlı bir skor yakalayan Yeni Malatyaspor bu kez ligde karşılaştığı rakibi karşısında kupa performansının çok uzağında bir futbol ile farklı mağlup oldu.

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in Başakşehir ile ligde verdiği şampiyonluk mücadelesinin gerilim hattına taşınmaması noktasında sahaya çıkan kadrodan neler istediği maçın ilk dakikalarında belli olmuştu.

Lines ve Onyekuru ile Yeni Malatyaspor’un sağ tarafına oyunu yıkan Galatasaray maçın başından sonuna kadar bu kulvarı etkili kullanarak Yeni Malatyaspor’un zor durumlara düşmesini sağladı.

Issam’ın tek başına Linnes ve Onyekuru karşında başarılı olma şansı fazla yoktu.

Hemen önünde görev yapan Aleksic’in hücum bölgesinde kalmasının yanı sıra savunmanın önünde görev yapan Murat Yıldırım ve Donalt’ın Issam’a yardım noktasında beklentileri karşılayamaması maçın tek taraflı hale gelmesini sağladı.

İlk yarının uzatama dakikalarında bu düşüncenin en belirgin özelliği sağlayan Murat Yıldırım’ın Lines’e yaptığı kontrolsüz hareketin sonrasında gelen penaltı tek oyunun kalan bölümlerinde ev sahibi takım üzerinde oluşacak gerilimin de yaşanmasına engel oldu.

Mina’nın sakatlık sonrasında takıma dönmesi ve Mustafa ile oluşan olumlu performansın lig maçında Mustafa’mın sakatlık sonrası zorunlu olarak Robin’ın bu bölgeye çekilmesi Galatasaray için avantaj oldu.

Sadece savunmada kalıp etkili kontra ataklarla pozisyon girme düşüncesinde olan Yeni Malatyaspor’un hücumdaki silahı Kamara’nın Donk ve Marcao ikilisi tarafından etkisiz hale getirilmesi, Galatasaray orta sahasının daha fazla oyuncuyla Yeni Malatyaspor kalesine gelemsini sağlarken, Aleksic ve Adem’in Kamara’ya yakın olmadığı anlarda Fermando ve Belhanda ikilisi Diagne’ye daha etkili yardım gelmesini sağladı.

Bu tip maçlarda sadece savunmada kalma düşüncesinin hayata geçirilmesi için orta saha oyuncularının oyunun tek taraflı yönünü iyi yapmaları lazım.

Aleksic, Guilherme ve Adem’in bu düşünceye uygun bir oyun ortaya koymamaları, Yeni Malatyaspor savunma hattının Galatasaraylı forvet oyuncalarıyla teke tek verdikleri mücadele maç boyunca devam etti.

Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut’un kupa maçındaki performansa uygun bir oyunu kabullenmesi düşünce olarak çok güzel ve bunda da başarılı da olundu.

Lig maçında Fatih Terim’in daha agrefis ve daha riskli bir oyun ortaya konmasına yönelik hamleler yapacağı biliniyordu.

Kamara ve Biforma ikilisinden birisinin sahada yer alacağı bekleniyordu.

Kamara mı? Biforma mı? Sorusunun kendimce cevabı Biforma’nın sahada olması yönündeydi.

Daha atletik ve daha çabuk ve en önemlisi daha hazır olması bakımından sahada yer alması gerekiyordu.

Galatasaray’ın orta saha desteğinin sadece Belhanda ile olduğu oyun kurgusunda savunma arkasına atılacak toplarda Biforma’nın daha etkili olacağını düşünüyorduk.

Kamara’nın maç içindeki performansının yukarıya çıkması için Adem, Aleksic ve forvet arkasında görev yapan Guilherme’nın golcü futbolcuya yakın olması lazımdı.

Oyun içinde kısalan mesafe ev sahibi takımın işine yaradı.

Lines ve Onyekuru ikilisi bu mesafeyi etkili kullanan isimler oldu.

Kupa macerasında farklı bir görüntü ortaya koyan Yeni Malatyaspor’un ligde rakibi karşısında daha etkili bir oyun ortaya koymasını bekleyenler lig ve kupa maçları arasındaki futbol düşüncesinin farklılıklar gösterdiğini bilmeleri lazım.

Mücadele noktasında geride kalan maçlara oranla daha etkisiz kalan Yeni Malatyaspor’un bu maçtan gerekli dersi çıkarması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları