Abdullah Ergün

Lig formatının dışında

Abdullah Ergün

Bölgesel amatör lig baraj maçında Fatsa Belediyespor mutlu son ulaşan taraf oldu.

Maçın başından itibaren oyunu geriden kuran ve ayağa paslarla rakip kaleye gitme düşüncesi içinde olan Fatsa Belediyespor, bu sistemle bu ligin formatına uygun sahada yer alan rakibini oyunda 2 eksik kalmasına rağmen mağlup etti.

Süper ligde savunmadan hazırlık paslarıyla hücuma çıkan takımlar arasında yer alan Başakşehirspor takımının kendine özgü oyun kurgusunun bölgesel amatör ligde uygun olduğunu görmek bizler içinde sürpriz oldu.

Fatsa Belediyespor kalecisinin topu eliyle oyuna sokmasına bu ligde fazla alışık olmadığımız durumdu.

Artvin Hopaspor, bu sene Yeşilyurt Belediyespor ve İnönü Üniversitesinin yer aldığı ligde oynanan futbolun benzerini sahaya yansıtması Fatsa Belediyespor’un maçı kazanmasına doğrudan katkı yapmasa da bu ligde bu futbol her zaman geçerli kuralını uygulayan taraf oldu.

3-4-3 sistemiyle sahada yer alan Fatsa Belediyespor’un ilk hazırlık pasları karşısında Artvin Hopa Belediyespor’un önde baskı yapması maçın ilerleyen dakikalarda sıkıntı yaşanacağının sinyalini vermişti.

İkinci yarının başlamasıyla birlikte benzer oyun sisteminin devam etmesi Artvin Hopa Belediyespor’a penaltı ve kırmızı kartı beraberinde getirdi.

Savunmadan topla çıkma düşüncesi bir anlamda maçın kader anını oluşturdu.

İlk yarıda rakip yarı alanda en iyi yaptığı işin kendilerine sağladığı avantajı devam ettirememeleri kendilerine pahalıya patladı.

Mustafa Özkaya ile oyunu kontrol altına alan Artvin Hopaspor’un Fatsa Belediyespor’un tecrübeli isimleri Fatih Gümüşel ve Recep Yaşar’ın yanı sıra Levan ve Diop’un etkili oyunları 3-4-3 sistemine uygun görüntüler içinde yer alıyordu.

Penaltı golü ve sonrasında gelişen süreç içinde birbirlerine ters gelen oyun sistemleriyle kalan süreçte orta sahalarının belirleyici olmasını bekliyorduk.

Bu tip maçlarda bir eksik kalmanın sıkıntılarını yaşayan kulüplerin aksine Fatsa Belediyespor skor ve bir eksik kalmasına rağmen maçın başından beri sadık kaldığı oyun sistemini avantajlı hale gelmesi için ekstra risk almasına gerek yoktu.

Fatih ve Levan’ın sürüklediği ataklarda Artvin Hopaspor savunması eksik rakibi karşısında orta sahaya beklenen desteği verememesi maçın risk alma seyrinin farklı noktalara taşıdı. Maçın saha dışındaki atmosferi süper lig maçlarını aratmadı.

Uzun bir aradan sonra Malatya’da böylesine önemli bir final maçının oynanması çok güzeldi.

Maç öncesi Malatya’da yaşanan ve her iki takım taraftarlarının yaptıkları görsel şölen son günlerde ülkemizde yaşanan olumsuz görüntülere inat bir yerlere mesaj niteliği taşıyordu.

Futbolun doğruları adına her iki takım inandıkları oyun sistemlerinin karşılığını şampiyon olarak almak istiyorlardı.

İnandığı sistemin getirisini saha içindeki kırılma anlarına rağmen iyi kullanan Fatsa Belediyespor 3. Ligin yeni takımı oldu.

Yazarın Diğer Yazıları