Abdullah Ergün

Kürt Musto

Abdullah Ergün

Bugün Malatya futbolunda fazla yaşayamadığımız bir olay gerçekleşecek. Anadolu Spor Medyası ve Yazarlar Derneği'nin organize ettiği Mustafa Karadağ anısına düzenlenecek olan gece Malatya'nın değerlerine ışık tutması için büyük önem taşıyor.

Malatyaspor'un ilk futbolcularından olan ve Kürt Musto olarak bilinen Mustafa Karadağ'ın futbolcu kişiliği kadar Malatya'ya olan sevgisini unutmak mümkün değil.

Malatyaspor'un iç saha maçlarından sonra bazen Sıtmapınarı'nda tarlada mahallenin gençleriyle futbol oynadığı günlere tanıklık eden biri olarak profesyonelliğin sadece kağıtlarda kaldığını yaşadığı süre içindeki amatör sevgisini bırakmayan bir futbolcuydu.

Malatya'nın son yıllarda böylesine önemli değerlerin artık tarih sayfalarında yerini alması karşısında bazılarının bunu kabullenememeleri bu gece yaşanacak olan güzellikler içinde bir milat sayılmalı.

Malatya'nın en güzel yıllarına hem futbolcu olarak hemde kişilik olarak büyük katkı yapan Mustafa Karadağ'ı yeni nesillere anlatılması ve tanıtılması büyük önem taşıyor.

En büyük duygu selini Eşi ve Oğlu Ferhun Karadağ yaşayacak.

Malatya futbolunda çok önemli bir yer sahip olan ve Kürt Mustafa olarak bilinen Malatyaspor’un efsane ismi Mustafa Karadağ adına ödül gecesi düzenlenmesi fikri bu şehrin futbolunda her zaman konuşulan fakat bir türlü gerçekleşemeyen konuların başında geliyordu. Bugün düzenlenecek olan gece bu eksikliğin giderilmesi noktasında milat olacaktır.

Malatyaspor'un kuruluş aşamasında şehrin sosyo-ekonomik yapısı içinde yaşanan güzelliklerin yanı sıra ilin futbol geleceğine yönelik çalışmaların da trajik-komik olayları beraberinde getirmesi bu şehrin unutulmazları arasında yer alıyordu.

***

Malatya’da futbolun Malatyaspor’dan çok önceleri oynandığını biliyoruz. Malatya Gençlik 1932 yılında kurulmuştu. Malatya’nın o yıllardaki önemli isimleri bu kulüpte futbol oynuyorlardı. Bu isimler arasında “ Köte Hamdi, Tarzan Necati, Osman Cağlı, İbrahim Fendoğlu…

Malatya’da o yıllarda çok çekişmeli maçların oynandığını biliyoruz.

Hürriyet Gençlik, Akınspor, Kaynarca Gençlik, Coşkunspor, Adafıspor, Şekerspor’un aralarında bulunduğu amatör kulüpler Malatya futbolunu gündeme taşıyorlardı.

Daha sonraki yıllarda “ Malatyaspor’un kurulması gündeme gelmişti.” Peki, bu iş nasıl olacaktı?

Hürriyetspor, Coşkunspor ve Akınspor’un birleşip Malatyaspor’un kurulması fikri ortaya atılmıştı.

Bütün formaliteler hazırlandıktan sonra 1966–67 sezonunda Malatyaspor, Türkiye Profesyonel lig macerasına başladı.

Akınspor Malatyaspor’dan önce en popüler kulüp olarak biliniyordu. Çok önemli futbolcular kadro da bulunuyorlardı. Bu isimlerin başında daha sonra Malatyaspor’da da parlak bir futbol yaşamı süren Enver geliyordu. Deli Fikri ( Solmaz ) Akınspor için çok şeyler ifade eden bir idareciydi. Aynı şeklide Akbezler, Menevşeoğlular ve Kazancıgiller de çok önemli isimlerdi. Adafıspor, Çoşkunspor, Hürriyet Gençlik de çok önemli futbolcular ve idareciler bulunuyordu.

Malatyaspor’un bugünlere gelmesinde dönemin Gençlik ve Spor il Müdürü Osman Çağlı’nın ayrı bir yeri var.

Malatyaspor’un kuruluşu ile birlikte dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Şevki Apak’a yaptığı karşılaşma sonucu üçüncü lige alınması gereken Malatyaspor’un Türkiye ikinci ligde profesyonel lig macerasına başlamasında çok büyük katkısı var. Geçmişte yaşananlar halen günümüzde anlatılmaya devam ediyor.

Profesyonel ligdeki ilk maçımızı kendi saha ve seyircimiz önünde Balıkesirspor’a karşı yaptık. 1966–67 sezonundaki ilk resmi maçta rakibine 3-1 mağlup olan Malatyaspor’un profesyonel ligdeki ilk golünü de Panayod Balıkesir maçında atmıştı. Malatyaspor lige alındığı sezonun sonunda başarılı olamayarak üçüncü lige düştü.

1972–73 sezonunda profesyonel liglerdeki ilk şampiyonluğumuzu kazandık.

Teknik Direktörlüğü Uğur Ersoy’un yaptığı Malatyaspor’un şampiyon kadrosunda.

Yunus, Haşim Doğan, Hayati, Feyyaz Bursalı, Kirve Selahattin, Es Es Yusuf, Sedat, Tuncay, Kaptan Selahattin, Ersin, Büyük Yusuf…

İlk şampiyonluğumuzdan sonra uzun süre ikinci ligde mücadele ettik.

Fenerbahçe’den Lefter, Can Bartu, Ogün Altıparmak, Beşiktaş’tan Sanlı Kaptan, Yusuf Tunaoğlu’ Galatasaray’dan Metin Oktay,ın gazete manşetlerine yansıyan muhteşem futbolları.

Procol Harum’un unutulmaz Whiter Sade Of Pale,Demis Roussos’un Forewer And Ever,Erol Büyükburç’un Elvis versiyonu görüntüleri,Berkant’ın ortalığı kasıp kavuran Samanyolu şarkısı, Fransız Nicoletta’nın hala hafızalarda yer alan “ Mamy Blue “ şarkısı,

Modada İspanyol paça pantolonlar "Epa" ayakkabılar, Uzun saçlar 68 kuşağının ortalığı kasıp kavurduğu yıllardı. Hippi bir felsefe olarak dünyada popülerliğinin zirvesinde bulunuyordu.

Malatya’da Kanal boyu bir başka güzeldi. Şehir-İstasyon minibüsleri, Renkli, Can, Ar, İstanbul, Şark sinemalarında Türk sinemasının fantastik filmlerinin yanı sıra, kovboy filmleri ile değişik dünyalara yolculuk yapıyorduk.

Frank Sınatra “ Newyork Newyork “ve “My Way” şarkıları ile büyük şehirlerde ortalığı kasıp kavuruyordu.

Fransa’dan gelen Dario Moreno aksak Türkçesiyle “ Hatıralar Hayal Oldu “ ve Arkadaşımın Aşkısın “ şarkıları ile aşka başka bir boyut kazandırmıştı.

Böyle bir ortamda Malatya’da kendine özgü kültürü ve o yılların çağdaşlığı ile hayatımıza girmişti. Malatya sevgisinin en yüksek seviyeye geldiği yıllar olarak bugünlere geldi. Futbolda bu süreç içinde Moda, Kültür ve Sanat ile birlikte bizimle beraberdi.

Malatyaspor’un unutulmaz başkanlarından Nurettin Soykan’ın Malatyaspor Kulüp başkanı olmasından sonra Malatyaspor ismi ülke genelinde ön plana çıkmaya başladı. Bunun sonucunda Malatyaspor;1983 – 1984 sezonu namaglup şampiyon olarak bitirerek 1nci lige çıktı.

1989–90 sezonunda ikinci lige düşen Malatyaspor’da yine ikinci lig macerası başlamış oldu.

2000 – 2001 sezonunu 2. lig Klasman 5. grupta lider olarak tamamlayan Malatyaspor Antalya'da yapılan Ekstra play of müsabakaları sonucunda Türkiye Süper 1. ligine terfi etti. 2001 - 2002 1. Süper Ligine 11 yıl aradan sonra girdiği ilk sezon olması nedeni ile zor bir ilk yarı ve ardından Muhteşem bir ikinci yarı performansıyla futbol otoritelerinin düşmesine kesin olarak baktığı Malatyaspor; büyük başarı gösterip ligde kalmıştı.

1966 yılından bugünlere geldik.

Geriye dönüp baktığımız zaman çok önemli devrelerden geçtiğimizi görüyoruz.

Deplasmanlarda trafik kazaları sonucu kaybettiğimiz Malatyaspor taraftarlarını da unutmadık.

Malatyaspor formasını giymiş eski futbolcuları da unutmadık. Malatyaspor’da başarı ile futbol oynamış olan Stoper Ömer’in yaşadığı illerde Malatyaspor'un otobüsünü görünce otobüsün yanından ayrılmaması ve içindeki Malatya özlemeni bu şekilde ortaya çıkarmasını da unutmadık Eski futbolcuları her gördüğümüzde önümüzü iliklemeyi ihmal etmiyoruz.

Keşke imkan olsa 1960 ve 70 li yıllarda Malatyaspor formasını giymiş futbolcuları yine Malatya’da görsek.

Malatya İnönü stadının toprak zemininde İnönü stadına gelen Malatyaspor taraftarlarının o günü bizim tabirimizle “hayfene” günü olarak kabullenmesi, Kapalı tribünde seremoniye çıkıldığı an davudi sesiyle bir Malatyaspor taraftarının “ ES ES “ diye bağırması hala unutulmuş değil.

Arabesk müziğin hayatımıza girdiği ilk yıllar. Ahmet Sezgin, Suat Sayın, Şükran Ay, Sami Kasap, Bedri Karahan dinlenen sanatçılardan bazılarıydı.

Şimdilerde Yeni Malatayspor stadında çalan garip müzikler çalınmıyordu. Sami Kasap bizzat kendisi maçlara geliyordu. Kapalı tribünde şarkı söylediği zaman açık tribünlerle beraber çevre binalarda oturanlarda şarkıyı dinlerlerdi.

Maçlarda Davul, zurna eksik olmazdı.

Maçlarda Malatya’nın folklorunu de yaşıyorduk.

Malatya’dan yıllar önce ayrılanların yüreğindeki Malatya sevgisi hala yaşıyor.

Malatyaspor’un yaşamımıza merhaba dediği yıllar benim içinde çok şeyler ifade ediyor. Sadece Malatya’nın futbolu değil kültürümüzde futbolumuzla birlikte büyük önem kazanmıştı.

Şimdilerde muhteşem yılların sıcaklığını bulamayanların yaşadığı duygusallığa tanıklık etmekte çok güzel.

1970’li yıllara ait o kadar çok anılarımız var ki…

Belki de bu şehri daha çok sevmemizin nedeni anılara olan saygımızdan kaynaklanıyor.

Anadolu Spor Medyası ve Yazarları Derneği Malatya'da bir ilke imza atarak bu şehirde yaşadığı her anı dolu dolu yaşayan Mustafa Karadağ'ı anma gününü düzenlemelerinden dolayı o güzel yılları yaşayanlar adına teşekkürlerimi sunuyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları